Гра, яка покликана допомогти людям з інвалідністю поринути у світ мистецтва.

Погодьтеся, що мистецтво не зважає на кордони, культурні чи мовні відмінності. Воно об’єднує, дозволяє замислитися над вічним і насолодитися життям. На жаль, людям з інвалідністю буває складно долучитися до мистецької сфери, бо навколишнє середовище, непристосоване до їхніх потреб, сповнене перешкод.

«Cards for Inclusion» – це карткова гра, яка допомагає навчитися успішно долати бар’єри та вирішувати життєві негаразди. Її створили учасники британської програми «Unlimited» за фінансової підтримки Arts Council England і British Council. Одне із завдань програми – долучити роботи художників з інвалідністю до спільного культурного середовища. Гру офіційно презентували на Фестивалі змін у рамках щорічної конференції Асоціації музеїв у листопаді 2018 року. 

Головний меседж гри – бар’єри обов’язково зникнуть, якщо сприймати життя позитивно, мислити креативно та не думати про можливі невдачі. Дотримуючись таких принципів, усі ми можемо зробити мистецтво дійсно доступним для людей з інвалідністю.

Розробка карток для гри тривала аж 18 місяців! А все тому, що автори намагалися зробити її максимально зрозумілою та корисною. Гру тестували у різних країнах (Україні, Бельгії, Сінгапурі, Китаї, Японії) для того, щоб знайти універсальний спосіб її використання незалежно від місця проживання людей з інвалідністю. Розробники прагнули, щоб вона не просто розважала, а й мала навчальний характер.

Як почати грати

«Cards for Inclusion» складається із трьох наборів карт:

  1. Що: мистецтво, подія чи предмет.
  2. Де: місце, простір чи контекст.
  3. Бар’єр: те, що заважає отримати доступ до об’єкта.

На кожній картці знаходяться слово (або фраза) та ілюстрація до нього.

Картки Бар’єр можна розділити на три типи:

  • такі, що безпосередньо пов’язані з твором мистецтва чи середовищем, у якому він знаходиться (наприклад, «вам потрібно подивитися на це», «вам треба говорити», «вам треба бути спокійним»);
  • такі, що виникають через негативне ставлення чи інституційну дискримінацію (наприклад, «люди з інвалідністю можуть не вписуватися в середовище, що їх оточує», «немає грошей», «доступ не є пріоритетом»);
  • внутрішні бар’єри, які виникають через відсутність соціальної чи суспільної підтримки («низька впевненість у собі», «я не знаю, до кого звернутися», «мені ніхто не може допомогти»).

Ігровий процес: учасники об’єднуються у команди (якщо гравців небагато, можна створити одну загальну команду). Картки треба добре перетасувати і розкласти у три стоси за наборами. Кожна з команд тягне по одній картці з кожного набору, наприклад:

  1. Що: живопис.
  2. Де: у замку.
  3. Бар’єр: сходи чи нерівна поверхня.

Перш за все, треба детально обговорити значення отриманих карт та виокремити все, що може їх пов’язати. Спробуйте уявити конкретний вид мистецтва (що) у цьому місці (де) та бар’єр, який заважає людям з інвалідністю насолоджуватися ним.

Кожна з команд може пропонувати всі можливі варіанти вирішення завдання та обрати найбільш оптимальний спосіб подолання бар’єру. Ідеї мають допомагати у створенні умов для вільного доступу людей з інвалідністю до предмету мистецтва у зазначених місці та умовах. Кожна команда має повну свободу висловлення ідей. Головне – щоб їх було реально втілити у життя.

Також можна використати порожні картки – підлаштувати їх для ситуацій та проблем, які хвилюють саме ваш колектив. Можливо, ви знайдете нечуваний до цього спосіб вирішення. У грі немає переможених! Усі учасники перемагають, адже вони спільними зусиллями долають бар’єри.

Гра безкоштовна: вам лише треба завантажити її, роздрукувати та вирізати картки (для зручності їх можна заламінувати чи наклеїти на картон). Слова на них написані англійською мовою. Але це аж ніяк не бар’єр для того, щоб зіграти! Їх можна легко перекласти українською за допомогою словника.

Граючи у «Cards for Inclusion», учасники практикуються у вивченні англійської мови, розвивають уміння розуміти інших, зокрема людей з інвалідністю, та вчаться мислити креативно. Адже саме креативність є беззаперечним рушієм успішного розвитку людства у ХХІ столітті. А щоб дізнатися більше про креативність та техніки її вдосконалення, реєструйтеся на нашу інтернет-конференцію «Сучасні освітні тенденції: технології та інструменти розвитку креативного мислення». Буде цікаво!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter