Як зацікавити учнів навіть найсерйознішою навчальною темою та активізувати процес пізнання? Впоратися із цим завданням вам допоможуть змістовні та креативні інтерактивні дидактичні матеріали. І серед них – інтерактивні робочі аркуші. 

Інтерактивний робочий аркуш – це веб-сторінка, де можна розмістити навчальний матеріал і різноманітні завдання для учнів. Наприклад, туди можна додати відео, зображення, текст, на основі яких діти і будуть працювати. Можна вставляти зображення і робити їх інтерактивними, додаючи на них мітки з текстом, гіперпосиланнями, запитаннями, віконцями для введення тексту. 

Дітям такі завдання дуже подобаються, оскільки додають урокам різноманіття. Та окрім цього інтерактивні робочі аркуші мають низку інших переваг:

1. Сприяють активному навчанню. Інтерактивні робочі аркуші дозволяють досягти важливої мети: перейти від пасивного до активного навчання. 

2. Підвищують мотивацію. Інтерактивні аркуші з цікавими та інноваційними вправами можуть значно підвищити мотивацію учнів до виконання завдань. 

3. Покращують концентрацію та увагу. Недостатня уважність є поширеною проблемою дітей. Однак коли учні працюють із інтерактивними вправами, що трохи схоже на гру, вони набагато уважніші та більш зацікавлені. 

4. Покращення запамʼятовування. Завдяки тому, що діти не просто слухають вчителя чи читають підручник, а активно працюють, вони краще запамʼятовують навчальний матеріал.

Проте для того, аби робота з інтерактивними аркушами дійсно була ефективною, важливо врахувати деякі нюанси. Зокрема, розробити для них чітку та зрозумілу структуру. Вона може включати такі елементи:

  • методичні вказівки до виконання завдань; 
  • довідкові матеріали за темою; 
  • завдання на впорядкування теоретичного матеріалу; 
  • різноманітні практичні завдання та завдання самостійної роботи; 
  • індивідуальні творчі завдання; 
  • завдання поточного контролю. 

Також під час створення інтерактивних робочих аркушів варто звернути увагу на такі моменти:

  1. Завдання та ідея – це має бути не просто добірка рандомних завдань, вони мають бути обʼєднані не лише тематично, а й мати спільну ідею.
  2. Поєднання практики та теорії – це дозволить органічно розвивати навички та вміння школярів. 
  3. Оригінальність – авторські цікаві завдання зацікавлять учнів набагато більше, аніж стандартні вправи, які можна побачити будь-де. 
  4. Канали сприйняття інформації – тобто використовуйте і зображення, і аудіофайли.   
  5. Рівні підготовки учнів – готуйте різні завдання для школярів, які відповідатимуть рівню підготовки кожного з них.
  6. Диференціацію завдань – за рівнем складності, за ступенем самостійності учнів, за змістом уроку тощо. 
  7. Візуалізацію – подбайте про оформлення робочого аркуша та додайте візуальні матеріали.

А про те, як створювати інтерактивні робочі аркуші, та як використати їх для організації освітнього простору, поговоримо вже 3 жовтня о 18:00 під час вебінару Наталії Зими «Інтерактивні аркуші Wizer.me як спосіб організації освітнього простору». Ви отримаєте покроковий алгоритм створення робочих аркушів та розберете всі особливості їх використання в в освітньому процесі.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter