Новини

Мінцифри: ноутбуки отримають ще більше вчителів

Карантинні обмеження та передчасний вихід шкіл на канікули знову змусили пригадати про дистаційне навчання. З одного боку воно вже стало звичним, а з іншого – далеко не всі школи забезпечені технікою, необходною для викладання онлайн. Кілька місяців тому з'явилася позитивна новина: держава виділила на купівлю ноутбуків для вчителів 980 млн грн. З урахуванням співфінансування та очікуваної вартості ноутбука у 20 000 грн планується закупівля понад 60 000 ноутбуків.

Одразу було повідомлено, що субвенцію можна використати на засадах співфінансування:

  • 70% – за рахунок субвенції, 30% – за рахунок місцевих бюджетів для м. Києва, обласних бюджетів та бюджетів територіальних громад, де населення становить понад 40 тис. осіб;
  • 90% – за рахунок субвенції, 10% – за рахунок місцевих бюджетів для міських територіальних громад, де чисельність населення становить менш ніж 40 тис. осіб;
  • 95% – за рахунок субвенції, 5% – за рахунок місцевих бюджетів для сіл, селищ, гірських населених пунктів та міст на лінії зіткнення.

Утім, невдовзі оголошені тендери були направлені на повторну експертизу. Причина – підозра в корупційній змові та бажання отримати «відкати» на мільйони гривень. Відомо, що шахраї, називаючися представниками членів Уряду, почали домовлятися про розподіл по областях переможців закупівель із подальшим отриманням «відкатів». 

Така ситуація викликає багато запитань. Відповіді на деякі з них нам вдалося отримати під час спілкування з заступником Міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександром Шелестом та директором Директорату розвитку цифрової інфраструктури Юрієм Мациком, яке відбулося під час прес-конференції, організованої в межах спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру міжнародного розвитку.

«Найкращий інструмент відсутності такої корупції – це максимальна прозорість. Саме тому ми створюємо публічні дашборди, де показуємо максимально детально і глибоко – хто отримує, що, скільки і коли. Кожен охочий може перевірити, в якому стані виділення коштів і їхнє використання». 

Заступник міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест

У Мінцифри пояснили, що процедура перевірки не означає, що вчителі не отримають обіцяної техніки взагалі. Ноутбуки будуть закуплені, але трохи пізніше. Як повідомляло МОН, проведення аукціонів у більшості областей заплановано на жовтень. Відповідно, укладення договорів і доставка ноутбуків по школах відбудеться в листопаді-грудні.

Варто також зауважити, що 60 тисяч ноутбуків – це непогано, але вчителів в Україні значно більше – 440 000 осіб. І наразі вони змушені або використовувати для роботи власні ноутбуки, або ж користуватися шкільними комп'ютерами. Але останні, на жаль, давно не оновлювалися, тож і працювати з ними складно. 

«Сказати, що у школах зовсім немає ноутбуків, що потрібно 400 тисяч – це не зовсім коректна цифра. Хтось уже сам придбав, а десь батьки розуміють, що потрібна цифровізація класу – вони скинулися і купили. Більше того, впродовж кількох останніх років давалася дуже велика субвенція від МОН, завдяки ній школи обладнали всім необхідним у цифровому питанні. Але інтернету немає. І це вже зовсім інша проблема. Тому питання стоїть не в загальній кількості вчителів, а в тій кількості, хто реально потребує цих ноутбуків. Чому 60 000? Це запитання до Міністрства освіти. Саме вони визначали цю кількість і цю потребу. Цілком імовірно, що вона не задовольнить усіх, але вона наближається до критичного рівня, який треба забезпечити».

                      Директор Директорату розвитку цифрової інфраструктури Юрій Мацик

Олександр Шелест додатково зауважив, що цифровізація освіти – не разовий проєкт. Це те, над чим відомство працює постійно. І основна ціль Мінцифри та МОН – забезпечити вчителів ноутбуками, а школи – якісним інтернетом, до 2024 року. 

Стежити за ситуацією з тендерами можна за допомогою дашборду від Мінцифри. Тут ми бачимо, що наразі оголошено 58 844 торгів. Також можна подивитися ситуацію по областях та дізнатися:

  • якою є загальна потреба в ноутбуках для забезпечення кожного вчителя;
  • скільки ноутбуків буде закуплено;
  • скільки шкіл отримає ноутбуки;
  • яка сума була виділена з загальнодержавної субвенції;
  • скільки грошей виділено з місцевих бюджетів;
  • хто переміг у тендері.

Більшість областей уже провели тендери та навіть оголосили переможців. Але не всі (або ж дані ще не з'явилися в дашборді), тож процес триває. 

У Мінцифри повідомили, що було проведено експертизу договорів на закупівлю ноутбуків у трьох областях – Дніпропетровській, Чернігівській та Кіровоградській. У результаті виявили, що ціни було завищено на понад 14,2 млн грн, та в якості виходу з ситуації запропонували зменшити ціну. Дніпропетровська область відреагувала першою і вже зменшила вартість закупівлі на 8 млн. Завдяки цьому ноутбуки отримають ще більше вчителів.

Нагадаємо, що спочатку вартість одного ноутбука була встановлена на рівні 20 000 грн, але під час перевірки було з'ясовано, що її можна зменшити до 18 000 грн (без втрати у якості). Така економія дозволить розподілити кошти субвенції ефективніше, та, що найголовніше, забезпечити технікою більшу кількість освітян, ніж планувалося. Загалом контроль дає можливість заощадити понад 100 млн гривень та додатково забезпечити щонайменше 5 000 учителів ноутбуками.

А ваша школа отримає ноутбуки в межах субвенції? 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter