Лайфхаки, які зроблять ваш голос чітким і виразним.

Пам'ятаєте, як у дитинстві, отримавши свою першу розмальовку, ви раділи, що чорно-білі малюнки оживають і стають кольоровими? Небо зафарбовували синім кольором, траву – зеленим, а сонце – яскраво-жовтим. Так ви відкрили для себе, що розмальовка – не просто чорно-білі контури, а ціла історія! І саме ви вдихнули в неї життя за допомогою кольорів. 

Схожий принцип має читання текстів. Інтонацією, паузами, мелодикою, темпом мовлення та тембром ви «розмальовуєте» чорно-білі слова та розповідаєте історію. Опанувавши мистецтво виразного читання будь-якого тексту, ви можете навчити школярів надавати словам глибину, а тексту – образність. Це уміння і зробить навчання дітей ефективним! 

Основні принципи виразного читання

  • Інтонація. Вона складається з декількох компонентів: 
    - Сила голосу (гучність та логічні наголоси). Допомагає передавати різні настрої, хвилювання, роздуми героїв твору й автора.
    - Паузи (логічні та психологічні). Читач розбиває текст на смислові відрізки та підсилює психологічне значення висловлюваної думки.
    - Темпоритм – швидкість читання (уповільнена або прискорена). 
    - Мелодика – рух голосу вгору і вниз (його підвищення та зниження). Мова на одній висоті – монотон, іноді використовується як засіб виразності.
    - Тон голосу – емоційне забарвлення мови, яке допомагає краще передати авторські почуття, думки та власне ставлення до того, про що говориш або читаєш.
  • Зацікавленість. Неможливо байдуже ставитися до суті тексту і при цьому зацікавлювати слухачів! Актори озвучування прекрасно про це знають, тож використовують чимало прийомів: руками демонструють ставлення до того, про що читають, активно використовують міміку, грають з інтонацією та тембром голосу абощо.
  • Природність. Варто звучати так, щоби не було різниці між тим, як ви декламуєте вірші напам'ять чи читаєте текст з аркуша.

Комплекс вправ для покращення дикції

Для того, аби щоки, губи, зуби, язик, щелепи, піднебіння і гортань виробляли чіткі звуки, потрібно спробувати їх розслабити. Для цього регулярно виконуйте нескладні вправи. Вони неабияк тренують артикуляційний апарат. Уявіть собі, навіть двадцяти-тридцяти хвилин практики на день достатньо для того, щоби навчитися виразного читання! Не зволікайте та починайте роботу з голосом уже зараз. 

Вправи для правильного дихання

Важливу роль при виразному читанні відіграє вміння правильно дихати. Потрібно навчитися вдихати повітря так, щоби це не заважало чіткій вимові та не відривало від суті тексту. Цьому можна навчитися, виконуючи наступні вправи. 

  1. Вправа для тренування дихання грудочеревною діафрагмою. Покладіть руки на сонячне сплетіння. Протягом 3-4 секунд глибоко вдихайте повітря. При цьому руки мають відчути, як живіт підіймається, наповнюючися повітрям, а під час видиху опускається. Для кращого ефекту вправи поступово збільшуйте час вдихання повітря. 
  2. Вправа для тренування грудного дихання. Глибоко вдихніть повітря, ніби нюхаєте ароматну квітку. Потім повільно видихніть і втягніть живіт. Короткий вдих та довгий видих допоможуть удосконалити грудне дихання. Коли навчитеся з легкістю виконувати цю вправу, починайте вимовляти під час видиху довгі фрази. 

Артикуляційна гімнастика (кожна вправа виконується 2-4 хвилини)

Щоби говорити чітко та швидко, вам потрібно тренувати м'язи губ, щелепи та язика. Вправи, що нижче, допоможуть вам розв'язати проблему вимови звуків раз і назавжди.

  1. Усмішка-трубочка. Витягуємо губи вперед трубочкою, а потім широко посміхаємося. 
  2. Рибки. Потрібно безшумно стуляти та розтуляти губи.
  3. Коні. Спробуйте фиркати, як це роблять коні. 
  4. Хом'як. Спершу надуйте обидві щоки, а потім почергово. 
  5. Мавпочка. Щелепу повільно опускаємо донизу, а язик витягуємо до підборіддя. 
  6. Ввічливе позіхання. Уявіть, що ви хочете позіхнути, але довкола – люди. Позіхніть із закритим ротом та зімкнутими губами. Відчуйте, як активно під час виконання цієї вправи підіймається м'яке піднебіння. 
  7. Рот закритий. Язиком проводимо по зовнішньому та внутрішньому боці верхніх і нижніх зубів. 
  8. Наберіть у щоки якомога більше повітря та затамуйте подих на 15-20 секунд.
  9. Утримуйте губами олівець та спробуйте намалювати ним у повітрі різні геометричні фігури.
  10. Рот закритий. Опустіть щелепу вниз, потім ліворуч-праворуч і вперед. 
  11. Поставте лікті на стіл, складіть долоні одна на одну. Обіпріться підборіддям у долоні. Повільно відкривайте рота, при цьому легко тиснучи долонями на підборіддя. Розслабте щелепу, після чого повторіть вправу 10-15 разів. 
  12. Широко відкривайте рота, вимовляючи «па-па-па».

Грудний резонатор

Зберегти здоров'я голосових зв'язок допоможе вимова за допомогою грудного резонатора (грудної клітки). Тобто звук має виходити ніби з грудей, а не з горла. Як цьому навчитися? Покладіть руки на грудну клітку і повільно наспівуйте голосні «а», «о», «у», «и», «і», «е». Далі декілька разів голосно скажіть «чух-чух-чух», при цьому чітко вимовляючи кожен звук. Вдалося відчути в грудях легку вібрацію? Це означає, що вам вдалося залучати в роботу грудний резонатор. Прислухайтеся, наскільки змінюється голос: стає гучнішим та переконливішим. 

Скоромовки

Завдяки ритмічному повторенню одних і тих самих звуків вам вдасться удосконалити дикцію. Спершу радимо використовувати прості скоромовки, поступово збільшуючи швидкість вимови (максимально повільно → швидко). Вдалося? Далі можна переходити до наступного етапу – читання складніших скоромовок. 

Приклади:

  1. Бобер на березі з бобренятами бублики пік.
  2. Сів шпак на шпаківню, заспівав шпак півню: «Ти не вмієш так, як я; так, як ти, не вмію я».
  3. У чотирьох черепашок четверо черепашенят.
  4. Галасливі ґави й галки в гусенят взяли скакалки. Гусенята їм ґелґочуть, що й вони скакати хочуть.
  5. Скриню зі скарбом знайшли карась із крабом.
  6. Миші в шафі шаруділи. Шість шарфів шерстяних з'їли.

Диктофон

Ми чуємо себе трохи інакше, ніж звучимо насправді. Та й у процесі повторення скоромовки можемо не помітити, наскільки добре вимовляємо звуки. Тому скористайтеся диктофоном: з ним вам буде простіше знайти дефекти у вимові та скоригувати їх.

Коркова пробка 

Вправа проста, але надзвичайно ефективна. 5-10 хвилин по декілька разів на день читайте будь-який текст, тримаючи між зубами коркову пробку. Це чудово тренує артикуляційний апарат, завдяки чому вимова стане більш чіткою. 

Вправа для удосконалення вимови звуків

Вимова яких звуків викликає у вас труднощі? Дізнайтеся про це, записавши свій голос на диктофон. Далі візьміть словник та читайте в ньому всі слова, які починаються зі складних для вас звуків. Завдяки багаторазовому повторенню вимова покращиться. 

Отож не забувайте тренувати дикцію! І коли у вас перед очима буде текст, дістаньте всю свою палітру голосових «фарб» з усіма відтінками та намалюйте слухачам живу і захопливу картину! Що більше практики, то кращим буде результат!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter