Інтернет на користь

MustHave: 5 мобільних додатків для вчителя (та одна цікава пошукова система)

Використайте можливості свого смартфону для організації навчального процесу. Не втрачайте шансу полегшити собі життя.
Короткий огляд популярних мобільних додатків та сервісів, що допомагають вчителям більш продуктивно використовувати свій час, пропонують педагогам нові можливості і допомагають планувати робочий та особистий час, вести звітність, контролювати успішність учнів, нагадують про важливі зустрічі, наради, батьківські збори та багато іншого.

Мобільні додатки вже охопили практично усі сфери життя, вони допомагають керувати домом, фінансами, часом. Ви ще не використовуєте їх у роботі? Даремно. Вам є чому повчитися в учнів. Вони обійшли вас на хвилі залучення до повсякденного життя новітніх технологій. Вже нікуди зволікати, встановлюйте актуальні для вашої роботи програми, вчіться з ними працювати, будьте сучасним вчителем.

Якби хтось звів статистику, то з'ясувалося б, що на сьогодні вже не так рідко створюються цікаві в освітній сфері додатки, їх розміщують у вільному доступі на найпопулярніших платформах – бери, користуйся. На жаль, це й досі не надто популярна практика: чи то з бажання покладатися на старі та перевірені методи, чи то з інших міркувань (зізнаємось, серед купи мотлоху не завжди вдається дістати щось цінне).

Ми проаналізували інформацію у мережі, протестували та пропонуємо добірку найбільш зручних та перспективних безкоштовних мобільних додатків, цікавих саме для освітян. Деякі з них англомовні, проте інтуїтивно зрозумілі.

TimeTable – універсальний електронний записник, який контролюватиме робочий розклад

Від початку TimeTable створювався у якості помічника для школярів чи студентів, але його можливості значно ширші. Ми рекомендуємо його використовувати для запису розкладу, погодьтесь, на початку року навантаження досить сильне, все важко втримати в голові.

Дозвольте цьому додатку трохи полегшити життя, адже воно буде безвідмовно нагадувати про важливі події чи дати, а на час проведення уроку автоматично вимикатиме звук на смартфоні. До його переваг можна віднести зручний і досить простий дизайн. Прописуйте у додатку свій розклад на один чи декілька тижнів – і ви вже точно нічого не забудете.


Teacher Gradebook – вчительский журнал, який допоможе автоматизувати процес виставляння оцінок

Teacher Gradebook – вчительский журнал, створений вчителем. До речі, додаток – англійською, проте автор завбачливо розмістив відео, де є детальна інструкція по роботі. Для вчителя він цінний таким функціоналом:

  • Можливість створити тижневий розклад.
  • Експорт створеного розкладу в ПДФ.
  • База даних зашифровується, що гарантує безпеку усім внесеним даним.
  • Можна внести дані учнів поіменно, заповнюючи їх профіль оцінками, відстежуючи динаміку дитини окремо чи на фоні класу. Учнів можна групувати за будь-яким принципом.
  • Різними кольорами можна позначати різні за значенням події.
  • Є змога відмічати відсутніх.

Загалом це електронна версія звичного для кожного вчителя журналу. Непоганий варіант для класного керівника, оскільки додаток багато процесів виконує автоматично, суттєво полегшуючи робочий процес (наприклад, виводить статистику, середній бал учня чи класу).


 


ClassDojo – креативний інструмент для планування та контролю роботи з окремими учнями, всім класом

Це додаток, який спершу може ввести в оману, бо ззовні здається, що він підходить виключно для роботи з малечею. Проте це напрочуд ефективний інструмент по роботі зі школярами будь-якого віку. Хай вас не дивують смішні зображення, бо в них закладена можливість створення оригінального електронного щоденника. Ви можете:

  • створити план роботи з кожним окремим учнем;
  • сформулювати навчальні задачі всьому класу.

Використовуйте заплановані повідомлення, щоб інформувати учнів про важливі події, про які ті могли забути, або ж просто нагадувати про виконання домашніх завдань. Більш того, за його допомогою можна спілкуватися і з батьками учнів. Приємний момент – у кого складнощі з англійською, можна обрати більш знайому мову (наприклад, російську).

ClassDojo суттєво відрізняється від попередніх. Це м’який наглядач, що стимулюватиме дитину успішно навчатися. Сервіс зрозумілій, ним можуть користуватися не тільки вчителі, а й батьки та діти, яким пропонуються паролі, після створення відповідного акаунту.

   


Google Classroom підійде усім учителям-предметникам для віртуального контролю виконання завдань

Імовірно, краще було б розглянути комплексно весь функціонал сервісів Google, адже в умілих руках він напрочуд корисний, спроможний допомогти зекономити не лише час, а й стоси паперу. Більш того, у нові часи необхідно бути мобільним, а Google Classroom сприяє цьому.

По-перше, додаток чудово працює не лише на смартфоні чи планшеті, а й на звичайному комп’ютері. По-друге, дуже цінною є можливість користуватися і Google Диском. Ресурс дає детальну інструкцію, як працювати з додатком, а ми лиш окреслимо привабливі сторони:

  • Дуже прості налаштування та можливість їх змінювати у будь-який час.
  • Дає можливість більш швидко і коли завгодно не лише створити навчальні матеріали, а й перевірити виконані учнями завдання.
  • Усі матеріали залежно від призначення автоматично розподіляються за теками, створеними раніше.
  • Можливість налагодити ефективний навчальний процес, створюючи оголошення, які можна відразу ж обговорити з учнями.
  • Абсолютна безпека, бо інструмент не використовує данні вчителів та учнів, зовсім не містить реклами.

Як почати користуватися? Створіть Google-акаунт, вивчіть можливості сервісу та починайте використовувати їх безкоштовно. На думку редакції, це один з найбільш зручних ресурсів для організації та контролю дистанційного навчання.


Google Scholar – ідеальна система пошуку наукових робіт та публікацій

Інколи виникають труднощі з пошуком інформації в інтернеті, особливо, якщо мова йде про необхідність знайти не мережеву статтю, а наукову роботу чи розробку. Часто такі пошуки спрямовують до досить дивних сайтів, перенасичених рекламою, чи таких, що розповсюджують віруси. У час, коли потрібно уважно слідкувати за кібербезпекою, подібні пошуки можуть вкрай негативно вплинути на комп’ютер, а зрештою і на продуктивність вчителя.

Для пошуку наукових робіт рекомендуємо ознайомитись з усіма можливостями системи Google Scholar. Вона індексує повний текст наукових публікацій, що стосуються будь-яких дисциплін. У результатах пошуку видаватимуться цифрові або фізичні копії статей за запитом. Більш того, система запропонує й матеріали, в яких цитується інформація з певних фахових джерел. Ресурс є дуже корисним для підвищення власної кваліфікації, а також у процесі підготовки наукових робіт учнями.

Можливості інтернету, мобільних додатків завжди будуть дружніми до тих, хто вміє ними користуватися та цінує наданий функціонал. Інформація у цій статті подається не на правах реклами, а виключно з оцінкою практичної користі для будь-якого вчителя, який прагне більш ефективно використовувати свій час, залучаючи сучасні технології.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter