Добірка найбільш цікавих віртуальних сервісів, здатних поглибити знання та додатково мотивувати учнів до вивчення історії.

Гаджети – користь чи зло для школярів? Нерідко можна почути нарікання батьків та педагогів, що підлітки надто багато часу проводять, потупившись в екрани смартфонів, планшетів та ноутбуків.

Дійсно, згідно з дослідженнями вчених, час, витрачений на соціальні мережі чи онлайн-іграшки, у сучасних підлітків інколи переважає над періодом задіяності в учбовому процесі. А чому б не скористатися сучасними девайсами для отриманням максимальної користі для навчання та розширення ерудиції? – Наша редакція представляє добірку зручних онлайн-ресурсів, які неодмінно зацікавлять школярів та поглиблять їх рівень знань в даному випадку з області історії.

Histography: повна хронологія від великого вибуху до сучасності

Часто за кіпою цифр, дат та різноманітних подій школярі зовсім втрачають здатність орієнтуватися у хронологічній логічності всього цього. У якій послідовності відбувалися історичні події, здійснювалися наукові відкриття та створювалися всесвітньо значимі винаходи – розібратися в цьому допоможе ресурс Histography.

Histography – сайт, на якому  наочно представлена інформація щодо хронології розвитку історично значимих подій для людства від часу утворення Землі до сучасності.

Кожен факт – крапка у загальному скупченні, наводячи на яку можна дізнатися про подію більш детально. Як правило, інформація складається з матеріалів Вікіпедії. Хоча сайт англомовний, автоматична функція перекладу, передбачена Google), за бажанням відобразить зміст сторінки українською чи російською (зверніть увагу, що такий сервіс діє лише у браузері Chrome).

Часто текст супроводжується відповідними відео- та графічними матеріалами.

Інтерфейс сервісу Histography перекладається автоматично браузером Chrome

Чия розробка:
Автор проекту Matan Stauber – випускник Академії мистецтва та дизайну Бецалеля, інтерактивний дизайнер і розробник із Тель-Авіва (Ізраїль).

Як це можна використати:
Функціонал онлайн-сервісу дозволяє обрати як зазначені на сайті хронологічні рамки (наприклад, залізний вік чи період ренесансу), так і певні, що цікавлять саме вас (наприклад, можна виставити вручну період з 2000 до 2015 року). Також зліва на панелі відображається кількість подій, що відбулася в певний період з різних областей – літератури, музики, образотворчого мистецтва, політики тощо. А при виборі окремої рубрики за допомогою фільтру, можна відобразити період та події лише з окремої області (наприклад, події, що стосуються виключно війн та політики).

Таким чином, ресурс Histography дозволить школярам не тільки збагнути хронологічну послідовність історичних подій, а й осягнути ступінь насиченості певних періодів. Окрім того, сервіс може бути корисним учням у підготовці як до контрольної роботи, так і при виборі теми для реферату в межах історичного періоду, що вивчається.


Historypin: найбільший віртуальний музей

Про можливість віртуального подорожування з сервісом Google Earth знає кожний школяр. А не менш цікава розробка щодо здійснення онлайн-мандрівок як у просторі, так і у часі – залишається маловідомою. Але такі подорожі ще більш захоплюючі!

На відміну від загальновідомого сервісу Google Earth, з Historypin кожен бажаючий може не тільки пройтися віртуальними вуличкам будь-якої точки нашої планети і подивитися сучасні світлини. Використовуючи цей сервіс, можна цілком поринути в атмосферу минулого. Адже на сайті зібрано безліч фотографій, аудіо-, відеоматеріалів та історій звичайних людей, життя яких певним чином пов’язане з конкретною будівлею, вулицею, парком, сквером у будь-якому регіоні світу.

Historypin – інтерактивний віртуальний всесвітній музей. Потрапити до нього можна з якої завгодно точки земного шару у будь-який зручний для вас час. І до того ж, безкоштовно.

Хоча цей ресурс англомовний, але автоматичний перекладач Google усуває проблему недосконалого знання англійської. За бажанням зміст сторінки буде відтворений більш зрозумілою мовою (зауважемо, що така функція вбудована у браузері Chrome).

Чия розробка:
Унікальний проект Historypin був запроваджений британською некомерційною установою «We Are What We Do» сумісно з компанією Google у 2010 році.

До того ж, кожний користувач Historypin так само, як і тисячі культурних й історичних організацій та установ з всього світу, може зробити свій особистий внесок у створення загального вигляду певної епохи. Для цього достатньо додати власні фотознімки на загальну карту Google і розповісти свою історію.

За 7 років існування проект Historypin став сумісним надбанням більш ніж 5 мільйонів зареєстрованих користувачів і 130 організацій з 181 країни. Кожна зі світлин на сайті – число яких переважає 50 000 штук – прив’язана до певного місця і відповідає певному часовому періоду.

Як це можна використати:
Для того, щоб здійснити уявну подорож у просторі і часі, достатньо вказати місце і рік. Також, ввівши дані щодо свого місцеположення, можна отримати на карті знаходження найближчих об’єктів, про які міститься історична інформація на сайті. Таким чином можна мандрувати й містами України!

Детальні можливості сайту відображені у відео-фрагменті:

 

Три фішки Historypin, які однозначно сподобаються школярам:

1. За допомогою мобільного додатку Historypin можна поєднати сучасні та старі фотографії, сумістивши кілька історичних реальностей або побачити архівне зображення поверх сучасного.

Може вийти досить цікава реконструкція! Як, наприклад, це зробив петербурзький фотограф Сергій Ларенков у своїх роботах, присвячених Санкт-Петербургу та Києву.

2. Google Street View – спеціальний сервіс в межах Historypin, що дозволяє розглядати об’єкти під кутом 360 градусів. Це сприяє поглибленню ефекту присутності.

3. Окрім додавання власних фото, функціоналом сайту передбачена можливість створення колекцій тематичних світлин або навіть власного туру. Для цього треба лише зареєструватися, інструкції щодо створення турів містяться у відеоуроках. Навіть без знання англійської, їх зміст цілком зрозумілий.

Скориставшись сервісом Historypin, ви разом з учнями можете створити свій власний історичний проект рідного міста чи певної його частини. А кожен зі школярів зможе себе відчути не тільки справжнім істориком, наводячи довідки та перевіряючи факти на достовірність, а й причепним до створення глобального соціального проекту!


«Моя Україна»: вчимо історію, граючись гаджетом

Один з методів, який учні найкраще сприймають для навчання незалежно від віку – гра. Тому можна запропонувати ідею онлайн-змагання між учнями класу, використовуючи застосунок «Моя Україна».

«Моя Україна» – мобільний додаток, в якому зібрано понад 600 питань з 10 різноманітних сфер знань, які стосуються України (історія, культура, географія, наука, спорт тощо).


Інтерфейс додатку «Моя Україна»

Чия розробка:
Застосунок створений українськими програмістами.

Як це можна використати:
Ігрова форма – один з найбільш дієвих та цікавих методів засвоєння знань з будь-якої сфери.

Мобільна гра «Моя Україна» складається з 10 рівнів, перехід на наступний можливий лише за умови проходження попереднього етапу.

На кожне питання рівня автоматично пропонується 4 варіанти відповіді і 10 секунд на роздуми. Можливо припуститися лише 3 помилок на гру, в інакшому випадку етап закінчується.

Після натискання на варіант відповіді, одразу ж відображається допущена помилка чи ні. Враховуючи, що питання з певною періодичністю повторюються, це сприяє запам’ятовуванню вірних відповідей, а адже покращенню знань з історії України.



Україна в 3D: 2 найкращі серіали про історію нашої країни

Навряд чи параграф шкільного підручнику допоможе стовідсотково поринути в атмосферу певної історичної епохи, яка вивчається на уроці.

Як відбувалися набіги племен, де територіально вони проживали, як виглядали відомі діячі та як розгортались історичні події на теренах України – уявлення про це сформують історичні реконструкції у форматі 3D-мультфільмів. А діти із залюбки вподобають цей формат освоєння програмного матеріалу!

Найбільш цікаві історичні реконструкції були створені в рамках таких проектів:

1. «Історія України. Докудрама»

Проект представлений 3D-анімаціями, тривалістю 3-3,5 хвилини кожна. У загальному доступі міститься 100 серій, присвячених історії українських земель від стародавніх племен (скіфи, сармати, тощо) до другої половини XVІІ століття.

2. Проект «Країна. Історія українських земель»  – цикл із 183 серій анімованих фильмів, які присвячені важливим подіям та знаковим постатям в історії України. Тривалість кожної серії складає 25-70 хвилин.

Чия розробка:
«Історія України. Докудрама» – спільний проект виробництва компаній Babich-Design та StarMedia.

«Країна. Історія українських земель» – телевізійний проект з науковою комп’ютерною анімацією, створений до 15-річчя незалежності Україна телеканалом «Інтер». Режисер – Валерій Бабич.

Як це можна використати:
Запропонувавши своїм учням підібрані онлайн-ресурси, ви зможете допомогти школярам поглянути на осягнення історії з трішки іншого боку, аніж це передбачено шкільною програмою.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter