Добірка кращих онлайн-ресурсів, які мотивують учнів вивчати українську мову поза межами шкільної програми та полегшать підготовку до здачі ЗНО.

Вивченню державної мови в усіх школах України приділяється особлива увага. При цьому часто головний стимул навчання самих учнів обмежується лише успішною здачею ЗНО. А як зміниться їх мотивація, якщо запропонувати їм навчання у формі цікавого та корисного дозвілля в онлайн-просторі? Радимо провести власний експеримент!

Додаток «Mova»: українська у малюнках

Учні жаліються, що важко опанувати українську, силячись запам`ятати складні та часто нудні правила? Запропонуйте їм замість орфографічного словника… збірку оригінальних онлайн-малюнків, якою можна користуватися з власного гаджету!

Головний герой Лепетун допоможе безболісно запам’ятати типові словосполучення, найскладніші правила учням від наймолодших до найстарших класів.

Mova – перший мобільний застосунок з вивчення української мови. Правила вимови та правопису оформлені у вигляді ілюстрацій про життя головного героя Лепетуна та його друзів.

Додаток передбачає також можливість перевірити рівень володіння українською мовою за допомогою цікавих тестових вправ. А якщо не зрозуміло чому саме певний варіант тесту вірний – Лепетун одразу ж пояснить правило!

Чия розробка:
Автор застосунку – програміст Олександр Клименко. Цей мобільний додаток створено в межах освітнього проекту «Мова-ДНК нації».

Як це можна використати:
Розглядаючи у вільний час онлайн-малюнки з 9 тем (антисуржик, пароніми, фразеологізми, орфографія, наголос тощо), учні без додаткових зусиль опанують найскладніші правила з різних розділів української мови та осягнуть наступне:

  • основні правила правопису;
  • дізнаються як позбутися кальки, замінюючи русизми власне українськими словами;
  • навчаться правильно наголошувати слова та добирати синоніми;
  • запам'ятають типові фразеологізми тощо.

Використання цього онлайн-ресурсу можливе навіть на уроці. Запропонуйте змагання, хто більше смаколиків набере за результатами вивчення теми! Це дозволить вам, з одного боку, цікавим способом перевірити їх успішність з теми, а з іншого – зекономить ваш особистий час на перевірку, бо результат тесту рахується автоматично.

А для тих, хто готується до здачі ЗНО, додаток передбачає можливість виставляти нагадування на певний час, в який щоденно будуть надсилатися ілюстровані правила.


«Мова – ДНК нації»: пізнавально-розважальний ресурс для школярів

Шукаєте, де наочно та цікаво зібрані матеріали щодо вивчення української мови? До вашої уваги саме такий ресурс:

«Мова – ДНК нації» – освітній онлайн-проект для тих, хто хоче вдосконалити свої знання з української мови у цікавому форматі. Тут містяться добірки пізнавальних ілюстрованих правил, змістовних тестових завдань, заготовок для онлайн-диктантів та сервіс перевірки власного тексту.

Засновники проекту навіть започаткували розробку першого навчального мультфільму, що передусім буде цікавий дошкільнятам та іноземцям, які на початковому рівні знання української мови. 

Приклад сторінки сервісу «Мова – ДНК нації»

Чия розробка:
Проект був розроблений маленькою командою українських спеціалістів-волонтерів.

Як це можна використати:
На уроках ви можете застосувати онлайн-ресурс у такий спосіб:

  • провести інтегрований урок (можна ознайомити учнів з правилами з певної теми у оригінальний спосіб – через онлайн-малюнки з життя Лепетуна);
  • здійснити контроль знань в декілька етапів (запропонувати тестові вправи з теми, диктант, в якому треба вставити пропущені букви та перевірку власного написаного тексту на помилки).
  • ресурс також буде корисним учням-старшокласникам при самостійній підготовці до ЗНО: тут стисло та наочно висвітлені правила мовлення на орфографії.

Сервіс Pixton: створіть з учнями власну історію у коміксах українською

Зрозуміла річ, що найкращий спосіб запам`ятати щось нове – це практичне застосування щойно отриманих теоретичний знань. А як ви дивитесь на те, щоб намалювати з учнями власний комікс українською? Школярі неодмінно сприймуть цю ідею із захопленням!

Pixton – сайт для створення власних інтерактивних коміксів. За допомогою цього ресурсу можна безкоштовно вибрати шаблон фону, героїв, додавати на власний розсуд об’єкти інтер’єру, редагування пози і міміку персонажа і, звісно ж, додавати текстові коментарі до кожного сюжету.

Для того, щоб почати створення власного проекту-коміксу, потрібно лише зареєструватися. Ресурс англомовний, але у налаштуваннях можна обрати російську мову, а комікси створювати українською.

Приклад фрагментів коміксу, який можна створити власноруч

Чия розробка:
Сервіс Pixton був створений канадським подружжям Clive та Daina Goodinson. Проект отримав 10 престижних нагород, зараз Pixton входить у 20-ку провідних компаній, чия інноваційна діяльність суттєво змінила взаємодію користувача та мережі Інтернет (згідно з даними Backbone Magazine). 

Як це можна використати:
Запропонуйте учням проявити свій творчий потенціал, і їх зацікавленість не примусить себе чекати!

За допомогою цього сервісу можна створювати будь-які тематичні сюжети з відповідними коментарями, тим самим відпрацьовуючи теоретичні знання з української мови у незвичний і більш захоплюючий для школярів спосіб.

Наприклад, під час опрацювання теми, щодо вивчення часів, дайте учням завдання створити історію з використанням слів минулого, майбутнього та теперішнього часу, або на темі «Фразеологізми» – створити історію з наочним відображенням певних сталих виразів тощо.


Застосунок для гаджету R.I.D.: розширення словникового запасу

РІД (R.I.D.) – додаток, який допоможе розширити словниковий запас за рахунок ознайомлення з власне українськими виразами у нетривіальній формі. Головна мета проекту – допомогти викорінити суржик з мови.

Цей застосунок допоможе не тільки збагатити лексикон, але і збільшити знання про історію українського народу.

Інтерфейс застосунка R.I.D

Чия розробка:
R.I.D – волонтерський проект, створений на добровільних засадах командою українських спеціалістів на чолі з Максом Тимчієм.

Як це можна використати:
Цей застосунок використовується у парі із додатком «Крамниця» (у AppStore): кожного дня на гаджет надсилаються аутентичні українські слова з поясненням змісту. Після додавання до власного словника надісланих слів, нараховуються спеціальні бали – піщинки часу. Таким чином, щоденно можна розширювати свій словниковий запас. Але це не все!

Інтерфейс додатків R.I.D та «Крамниця»

Зібрані бали-піщинки можна обмінювати на пізнавальний контент у додатку «Скарбниця» за категоріями, що найбільш цікавлять – «Книги», «Постаті», «Події». Додаткові бали можна отримували також за запропоновані слова. За кількістю внутрішньої «валюти» можна поступово досягати більш високого рівня з семи можливих, від «неофіту» до «володаря часу».

Запропонуйте учням позмагатися за досягнення певного рівня в онлайн-грі. Адже змагання – один із способів потужної мотивації.

 

 


Експрес-уроки з Олександром Авраменком: зрозуміти спірні моменти правопису за 2 хвилини

Короткі відеопояснення у рамках щоранкової телепрограми створення в якості освітнього проекту. Щоранку представляється відеоурок тривалістю 1,5-2 хвилини з поясненням певного правила та прикладами його застосування. Зараз у вільному доступі міститься 234 експрес-уроки.

Чия розробка:
Проект було розроблено телеканалом 1+1, експерт та ведучий – Олександр Авраменко.

Як це можна використати:
Замість звичного пояснення правил, запропонуйте учням переглянути відеофрагмент. Переключення з одного виду діяльності на інший покращить їх рівень запам`ятовування нового матеріалу.

Також такі експрес-уроки корисні для учнів-старшекласників, які готуються до здачі ЗНО: кожен такий урок у відеоформаті присвячений певній темі, основний зміст якої переданий стисло та наочно.

Всі запропоновані нами інтернет-ресурси не є комерційними. Кожен бажаючий може користуватися ними безкоштовно у вільному доступі.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter