Українські парки в онлайн-форматі.

 На що можна дивитися вічно? На вогонь, воду і… захопливі краєвиди українських парків! Лишень спробуйте доповнити класичний урок онлайн-екскурсією Google-картами. Мова йде про розробку Міндовкілля та Google Україна – віртуальні туристичні маршрути національними природними парками. Демонстрація колекції цих цифрових панорам – чудовий спосіб переконати учнів у тому, що наша країна дивовижна і нею варто подорожувати!

Коротко про віртуальні національні парки України

Наразі оцифровано 16 заповідників України в Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Київській, Сумській, Закарпатській, Рівненській, Тернопільській, Чернігівській, Херсонській та Полтавській областях, а також у місті Києві. І це ще не все! Міндовкілля та Google Україна планують постійно поповнювати колекцію паркових панорам. 

Віртуальні карти українських парків:

1. «Черемоський». Просто погляньте на безкраї простори цього неймовірного парку та погодьтесь: дуже важко втриматися, щоби не зібрати за хвилину туристичний ранець та не поїхати прямісінько до заповідника. До речі, знаходиться він у Путильському районі Чернівецької області. Тут переважно ростуть чисті ліси ялини європейської, яка належить до групи гірських темнохвойних лісів. А ще, тільки-но уявіть, у цьому парку налічується не менше лише 5 тисяч видів безхребетних тварин та 147 видів хребетних. 

2. «Нижньосульський». Цей парк розташований на межі Черкаської та Полтавської областей, у нижній частині долини річки Сула. Його було створено з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів Середнього Придніпров'я. Тут знаходяться тварини, занесені до Європейського Червоного списку – 5 видів, Червоної книги України – 23 види, і списку регіонально рідкісних видів – 8 видів. Серед них болотяна черепаха, чорний шуліка, польовий лунь, орлан-білохвіст, сапсан, нічниця водяна, горностай та видра.

3. «Гетьманський». Навіть в онлайн-форматі цей парк дивом створює атмосферу затишку! Унікальність цього національного парку, що знаходиться в південно-східній частині Сумської області, полягає в різноманітних ландшафтах Лівобережного лісостепу. Тут можна побачити усе: від низинних заплав та боліт із торфових мохів до корінних лісів.

4. «Верховинський». Цей парк природа, ніби художник, розмалювала у численні кольори та відтінки. І завдяки онлайн-карті ми зможемо насолодитися цими краєвидами. Заповідник знаходиться на території Верховинського району Івано-Франківської області. У ньому розміщені гірські та долинно-річкові природні комплекси, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну та наукову цінність.

5. «Гуцульщина». Цей заповідник знаходиться у Косівському районі Івано-Франківської області. Одне із найцінніших багатств Національного парку – ліси. До речі, переважають тут листяні ліси, здебільшого дубові. Окрім дубів тут ще ростуть бук і граб, у більш вологих місцях – ясен, береза, в'яз, у підліску – ліщина, глід, крушина, бузина та інші види.

6. «Карпатський». А чи знали ви, що саме тут розміщена найвища точка України – гора Говерла? Парк знаходиться в межах Чорногірського і Ґорґанського масивів. Тут  здебільшого ростуть хвойні та смерекові ліси, а також (хочу й небагато) ліси з білої ялиці та сосни звичайної. Важливим природнім об'єктом парку є джерела з мінеральною водою двох типів – хлоридно-гідрокарбонатно-натрієвою та слабомінералізованою гідрокарбонатно-натрієвою. 

7. «Сколівські Бескиди». Прагнете трохи релаксу? Відкрийте віртуальну карту цього парку, увімкніть спокійну музику та уявіть, що ви просто зараз прогулюєтеся поблизу водопаду, уважно розглядаєте кожен камінчик, рослини... Цей дивовижний парк знаходиться в межах районів Верхньодністровських та Сколівських Бескидів. На його території збереглися рештки чистих букових лісів, а також смерекові і ялицеві лісостани. При цьому вік дерев-велетнів сягає 100 і більше років! Фауна парку багата й різноманітна. Тут мешкають сотні видів комах, риб, земноводних, плазунів та ссавців.

8. «Вижницький». Територія цього різнобарвного парку належить до басейну річки Дунай і знаходиться в басейнах двох основних річок Буковинських Карпат – Черемошу та Сірету. Тут переважає лісова рослинність, яка за характером дуже відрізняється від решти території Українських Карпат, а все тому, що тут переважають ялицево-букові ліси.

9. «Зачарований край». Цей дивокрай розташовний на території Іршавського району Закарпатської області. Рослинний та тваринний світ парку характеризується значною біорізноманітністю. На території заповідника можна побачити понад 170 видів рослин, а ще тут мешкає близько 60 видів тварин! Цікаво, що 29 видів рослин і 38 видів тварин, представлених у заповіднику, занесені до Червоної книги України.

10. «Кременецькі гори». Гігантська територія площею близько 7 000 га охоплює Кременецький та Шумський райони Тернопільської області. Кліматичні умови сприяють розвитку багатого рослинного світу. Флора представлена хвойними та широколистяними лісами, а також чагарниковими заростями, луками та степовими ділянками. Значну цінність представляють букові ліси гір Маслятин і Черча.

11. «Дермансько-Острозький». Тільки-но погляньте, яка краса! Цей парк розташований на території Здолбунівського та Острозького районів. Він знаходиться на перетині різних фізико-географічних областей і є перехідною зоною, де вузька смуга ландшафтів Малого Полісся, під назвою Острозька прохідна долина, оточена природними масивами, характерними для лісостепової зони у межах Волинської та Подільської височин. Це зумовило значне багатство природних комплексів: особливу привабливість території надає наявність водойм, значні площі хвойних та листяних лісів, різноманітність рельєфу.

12. «Ужанський». Парк розташований у західній частині Закарпаття, в басейні річки Уж. Це симбіоз дикої природи та багатств закарпатської народної культурної спадщини. Сьогодні на території нацпарку ростуть найстаріші в Україні тисячолітні дуби, знаходяться стародавні букові праліси та відкриваються дивовижні гірські панорами. Це дійсно казкове місце, тут ви можете побачити прекрасні та величні стародавні буки, ялини і явори, обплетені плющем, і прикрашені «моховою ковдрою».

13. «Голосіївський». Цей парк унікальний, бо розташований у правобережній частині Києва (в межах мегаполісу!). Він складається з кількох відокремлених частин, які знаходяться в Голосіївському, Святошинському та Оболонському районах міста. Тут переважно ростуть граб звичайний і дуб звичайний. Ліс переважно старий, майже всюди трапляються дуби віком понад 200 років, а інколи – понад 300 років. 

14. «Мезинський». Територія цього затишного парку розташована в басейні річки Десна. Тут є чимало озер, а також знаходиться ціла низка прадавніх поселень, де збереглися залишки земляних укріплень, близько 50 пам’яток археології. Серед них знаменита Мезинська палеолітична стоянка, що існувала майже 20 тисяч років тому.

Сподіваємося, ми змогли переконати вас у тому, що в Україні теж є чимало місць, які точно варто побачити. Який парк із названих вам найбільше до вподоби? У якому хотілося б побувати наживо?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter