Розказуємо дітям про цікаві природні пам’ятки України.

На території України можна знайти найрізноманітніші ландшафти – від гір до пустель і субтропіків. На жаль, не всі з цих місцин відомі широкому загалу та не завжди підходять для туризму. 

Аби ознайомити учнів із деякими мальовничими місцями, можна переглянути відео «Україна мій дім» українського ютубера, що захопило не лише українців, але і глядачів із усього світу. Скільки локацій впізнають діти? Якщо не дуже багато, саме час це виправити!

Куяльницький лиман

Локація: неподалік від Одеси. Одеська область.

Лиман – затоплена пригирлова частина річкової долини, що перетворилась у мілку й витягнуту затоку. Куяльницький лиман є абсолютно відрізаний від річки, через що солоність води у ньому підвищена та створює унікальну екосистему.

Куяльницький лиман – це українське Мертве море, куди приїздять заради цілющої грязі та лікування солями. Улітку, коли вода прогрівається, у ній починають розмножуватися мікроорганізми, що забарвлювати її у дивовижний рожевий відтінок. На жаль, як і Мертве море, лиман схильний до висихання через надмірний відбір води з річок. 

При середній глибині лиману у 1 метр, зниження рівня води навіть на кілька сантиметрів є суттєвим. Повне пересихання може призвести до загибелі місцевої флори та фауни, а також до рознесення соляного пилу та засолення землі поблизу.

Схожа водойма з рожевою водою знаходиться близь селища Григорівка, Херсонської області і має промовисту назву – Рожеве озеро.

Гіпсова печера «Оптимістична»

Локація: поблизу села Королівка, Борщівського району. Тернопільська область.

Спелеологами вже досліджено більше 216 кілометрів ходів, галерей і гротів цієї печери. Це робить її найдовшою у Європі та другою за довжиною вапняковою печерою у світі після Мамонтової печери у США.

Її стіни вкриті килимом із гіпсових кристалів, що утворилися, коли проходи були заповнені гарячою водою з розчиненими у ній мінералами. Тисячі чи навіть мільйони років гіпс осідав на стінах, доки гірські породи не зрушились, а вода покинула це місце. Спочатку гіпсові кристали були білими або прозорими. Через довге перебування на повітрі (особливо кристали ближче до виходу) отримали бруднувато-коричневий колір, втративши первинну чистоту.

У межах «Оптимістичної» виділяють десять зон, кожна з яких вирізняється своїми особливостями: структура, форма та розмір ходів і галерей, тип мінеральних відкладень (деякі нагадують морські анемони та корали), наявність підземних озер тощо. 

Озеро Синевир

Локація: Закарпаття, Закарпатська область.

На території Закарпаття налічується 32 озера, утім, найчарівнішим вважається Синевир –  найбільше і найглибше високогірне озеро України. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, а його глибина сягає 19,5 метрів (що більше за Азовське море, найглибше місце якого 14 м). Найповноводнішим озеро є повесні, коли у нього стікається тала вода з гір. Улітку вода може спасти на 3,5 метрів, відкривши невеликий острівець посередині водойми «Морське око».

Незважаючи на кришталеву чистоту води, купатись тут не бажано. Навіть улітку температура у ньому не перевищує 11-13°С, через що навіть недовге перебування у воді може призвести до судом та переохолодження. 

Звісно, така температура не комфортна для людини. Утім, вона влаштовує форель, якої у Синевирі мешкає аж три види: озерна, райдужна та струмкова. Якщо вірити дослідникам, окрім форелі під водою можна знайти сотні скам’янілих стовбурів дерев, що досі стоять вертикально.

Карпати відомі своїми прадавніми лісами та чистими водами. Запропонуйте учням переглянути відомий рекламний ролик, що створений українськими музикантами: DakhaBrakha, ONUKA, The Maneken та Катя Чилі. 

Олешківські піски

Локація: Олешківський район, 30 км від Херсона. Херсонська область.

Це справжня пустеля, що вельми не типово для кліматичних зон України. Утворилася вона в результаті зникнення рослинного покриву через надмірний випас у степу овець. Таким чином, через вітрову ерозію, Україна отримала найбільшу пустелю Європи з унікальними ландшафтами, кліматом, флорою та фауною. 

Як і у справжніх пустелях, місцеві бархани переміщуються, так би мовити, подорожують. Улітку поверхня нагрівається до 70°C, тож гарячі повітряні потоки розганяють дощові хмари, знижуючи кількість опадів. Бувають смерчі і піщані бурі, адже на відкритій площі вітер набирає істотної швидкості. Взимку в Українській пустелі відносно тепло, сильні морози бувають рідко, а сніговий покрив тонкий і нетривкий.

Як виглядає пустеля з повітря можна побачити у цьому відео. Рухаючи мишкою по екрану можна повертати його та роззиратись у режимі 360 градусів.

Схожий природній об’єкт: Кицівська пустеля на Харківщині.

Водоспад Шипіт

Локація: Міжгірський район, село Пилипець. Закарпатська область.

Пам’ятка природи розташована біля підніжжя гори Гемба у глибокій ущелині річки Пилипець. Струмені води спадають мальовничими каскадами з 14-метрової висоти. Особливо багатоводний водоспад навесні, коли на схилах Гемби тануть сніги, а от у посушливі часи являє собою невеличкий струмок, що збігає по кількох скельних уступах. Взимку він частково замерзає, утворюючи цікаві фігури

До цієї місцини приїздять туристи з усього світу. Особливо багато людей на Івана Купала, адже саме у цей день біля водоспаду відбувається неформальний фестиваль, що збирає багато молоді з усього СНГ.

Аби пройтися маршрутом гірської річки, відвідавши кілька водоспадів за її течією, використовуйте гугл мапу.


Кожне з цих місць стане чудовою нагодою, аби розповісти про різні природні явища: тектонічні зсуви, планктон, ерозію ґрунтів, опустелювання чи висихання водойм. Інтернет подорож у супроводі коментарів гіда-вчителя може бути цікавою та повчальною!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter