Поговоримо про те, яким може бути освітній процес.

1 вересня все ближче, але яким буде новий навчальний рік? На 100% це не ясно і досі. Він проходитиме онлайн, у традиційному чи в змішаному форматі? Як зазначає міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, головний момент у підготовці до навчання – безпека для всіх учасників освітнього процесу. Саме тому остаточне рішення ухвалюватимуть військові адміністрації. 

В областях постійно аналізують ситуацію та пропрацьовують різні сценарії майбутнього розвитку подій. Подивимося, що відомо просто зараз. 

Київ

Усі школи столиці України готуються із 1 вересня розпочати навчання у традиційному форматі. Утім, діти, які з різних причин поки що не мають змоги повернутися до Києва, зможуть вчитися у школі дистанційно. 

Звісно, як наголошує директорка Департаменту освіти та науки Олена Фіданян, найголовніше – безпека учнів та вчителів. Тож зараз ДСНС перевіряє прилеглі до шкіл території на наявність вибухонебезпечних предметів, одночасно триває перевірка об’єктів укриття ЗЗСО (там мають бути запаси води, медикаментів та інших необхідних речей). Що робити, якщо заклад не має укриття? У такому випадку готуватимуть сховище поблизу від школи. 

Також на початку нового навчального року у всіх школах Києва проходитимуть тренування для всіх учасників освітнього процесу щодо алгоритму дій під час повітряної тривоги.

Харківщина

Ситуація на Харківщині та в самому Харкові, як відомо, набагато складніша, тим не менш, навчання там теж стартує 1 вересня. Формат навчання, як розповів голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, цілком залежатиме від безпекової ситуації в регіоні:

«Харківщина на сьогодні є фронтовою областю. Головне завдання – це зберегти життя та здоров’я наших дітей і вчителів».

Звісно, всі прагнуть працювати офлайн, знову повернутися до шкіл, до своїх класів, але, на жаль не все просто. Утім, якщо в окремих населених пунктах безпекова ситуація дозволятиме, то можливість офлайн-формату теж розглядається.

У будь-якому разі всі ЗЗСО будуть перевірені працівниками ДСНС на наявність вибухонебезпечних предметів на території. Також буде перевірено, чи працюють системи оповіщення, чи розроблено та позначено шляхи евакуації. І, звісно, у школах мають бути укриття, де вчителі з дітьми зможуть перечекати небезпеку та, за можливості, продовжити заняття. 

На жаль, наразі частина Харківщини тимчасово окупована рф, але діти, які здобували освіту в місцевих школах, зможуть продовжити навчання або дистанційно, або в інших школах, які розташовані на підконтрольній Україні території. Дистанційно вчитимуться й учні закладів, що розташовані неподалік від лінії бойових дій (безпечна зона починається від 40 км від лінії зіткнення). 

Одещина

Спеціально створені комісії вже здійснюють моніторинг наявності та стану укриттів, а за попередніми даними відомо, що 75% шкіл та садочків області мають захисні споруди (або вони знаходяться поблизу), які можна використати під час повітряних тривог. 

Освітній процес планується розпочати у традиційному форматі 1 вересня, але остаточне рішення залежатиме від ситуації. Також буде організоване навчання в дистанційному та змішаному форматі для тих дітей, які зараз вимушено знаходяться за кордоном, та для тих, батьки яких мають побоювання щодо очного навчання. 

Директори департаментів освіти і науки Одещини повідомляють, що вчителі поступово повертаються додому та висловлюють бажання працювати очно. Ті ж педагоги, які поки що залишаються за кордоном чи в інших областях країни, будуть залучатися до викладання в дистанційних класах. 

Зараз освітян вчать правилам надання першої медичної допомоги та проводять інструктажі з евакуації. Для максимальної безпеки в закладах активно встановлюються «кнопки оповіщення» та камери відеоспостереження, вирішується питання підвезення учнів. 

Львівщина

Навчання розпочнеться 1 вересня у поєднаному форматі: учні молодших класів вчитимуться очно, а учні старших класів – за змішаною формою (тобто частина занять проходитиме онлайн, але раз-два на тиждень діти таки приходитимуть до школи). Утім, остаточне рішення щодо формату навчання ухвалюватиме директор школи, спираючися на безпекову ситацію. 

У червні активно проводилися перевірки шкільних укриттів, за результатами яких відомо, що свої укриття мають 84% ЗЗСО. Що робити іншим? Вони мають укласти договори із закладами, які розташовуються поблизу та мають укриття. А поки що світян вчать правилам надання домедичної допомоги та пояснюють, як діяти в надзвичайних ситуаціях. Надавати домедичну допомогу вчитимуться і старшокласники, також у них можуть з'явитися заняття зі стрільби. 

Полтавщина

Ще кілька днів тому країною ширилися чутки, що школи Полтави та області відкриють свої двері уже з 1 серпня (основна причина – економія опалення), але згодом усе ж таки було вирішено починати навчальний рік традиційно, 1 вересня. І переважно – в режимі офлайн.

Для того, аби гарантувати безпеку учнів та вчителів, ДСНС перевірить ЗЗСО та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів. Перевірятимуть також і якість систем оповіщення, навігацію для евакуації та укриття. Щодо укриттів, то вони мають бути спроможні вмістити всіх учасників освітнього процесу (якщо ж ні, то буде розглядатися питання про навчання в кілька змін). Укриття повинні відповідати нормам інклюзії, мати запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та інших матеріалів для забезпечення безпеки.

Якщо у ЗЗСО взагалі немає укриття, то учні будуть працювати дистанційно або у змішаному форматі, наприклад, для учнів таких шкіл можуть виділити класи у закладах, що розташовані поряд.  

Із учнями будуть проведені заняття, під час яких вони відпрацюють дії в разі сигналу про повітряну тривогу. Також із батьками проводитимуться наради із питань безпеки.

Черкащина

У Черкаській області планують відкрити всі школи, але різні класи працюватимуть в різному форматі. Зараз ЗЗСО готуються до того, що перші, другі, п'яті та одинадцяті класи будуть навчатися офлайн, а всі інші – дистанційно. Якщо ж батькі виступатимуть проти того, аби їхня дитина вчилася очно, то заклад намагатиметься дібрати ту форму навчання, яка влаштовуватиме всіх. Можливо, паралельно з офлайн-навчанням вдасться організувати і онлайн, тож батьки зможуть обирати.

На жаль, на Черкащині не всі школи мають укриття, вони просто не були передбачені проєктом. Утім, ці заклади зможуть працювати на базі інших шкіл, які розташовані поруч та, що найголовніше, мають укриття. Тобто діти матимуть можливість вчитися офлайн, просто в сусідньому закладі. 

Планується, що на початку навчального процесу для дітей проводитимуть заняття з евакуації, аби учні чітко розуміли, що їм потрібно робити. Вчителі ж, які працюють із тими класами, що вчаться дистанційно, можуть викладати навіть з-за кордону. АВле якщо буде ухвалене рішення про очний формат, то педагогам доведеться повернутися до міста.

Остаточні дані щодо формату освітнього процесу в кожному закладі будуть готові на початку серпня. І рішення залежатиме виключно від безпекової ситуації. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter