Новини

Профспілка працівників освіти і науки просить не підписувати новий Закон про освіту

ЦК Профспілки працівників освіти і науки направила до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова лист із проханням не підписувати закон «Про повну загальну середню освіту» і не подавати його на підпис Презенту. Нагадаємо, Закон було ухвалено 16 січня 2020 року. 

Причина такого звернення – предбачена у Законі норма про звільнення з роботи вчителів та директорів шкіл, які вже отримують пенсію за віком. Тепер із ними мають укладати контракти строком на 1 рік. 

У Профспілці наголошують на тому, що таке нововведення загрожує звільненням понад 70 000 учителів, і відбудеть це вже до 1 липня 2020 року. Також нововведення стосується вихователів, педагогів-організаторів, керівників гуртків та інших педагогічних працівників. 

«За наявними даними серед учительства, доля працівників пенсійного віку складає близько 16%, а в окремих регіонах сягає 30%. Такий значний відсоток вчительства пенсійного віку спричинений низьким рівнем заробітної плати внаслідок недотримання законодавства щодо оплати праці педагогічних працівників та, як наслідок, мізерною пенсією, розмір якої здебільшого складає 2,5 – 3 тисячі гривень, що змушує їх замість відпочинку працювати та віддавати свої знання і досвід учням, молодшим колегам, виконуючи сумлінно свої обов’язки».

                                                                             Профспілка працівників освіти і науки України

У Профспілці вважають, що такі вимоги можуть призвести лише до кризи педагогічних кадрів, адже багато хто з учителів не захоче працювати на таких умовах.

Також Профспілка висловила занепокоєння щодо норми, яка надає право створювати ліцеї лише обласним радам, а також міським радам міст, населення яких перевищує 50 тисяч осіб. На думку Профспілки, такий підхід позбавить учнів права та можливості отримувати освіту за місцем проживання. І це стосується не лише сел, а і міст.

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter