Новини

Що робити, якщо батьки учнів не надають згоду на обробку персональних даних дітей: відповідь освітнього омбудсмена

На своїй сторінці у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав, що отримує звернення від керівників закладів освіти та педагогів щодо того, як вони мають діяти, коли:

  • батьки учнів відкликають згоду на обробку персональних даних у закладі освіті;
  • відмовляються надавати згоду на обробку персональних даних під час зарахування до закладу освіти.

Служба освітнього омбудсмена роз'яснила, що персональні дані – це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована (абзац 10 ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних»). 

Персональні дані підлягають обробці у визначеному законодавством порядку. Виключного переліку персональних даних не існує, адже це насправді різнорідна інформація, за якою можна ідентифікувати особу. Передусім ідеться про ПІБ, паспортні дані та ідентифікаційний код. 

Обробка персональних даних повинна здійснюватися так, аби забезпечити захист основоположних прав і свобод людини, зокрема не має порушуватися право на приватність (особисте та сімейне життя). 

Якщо ж ми говоримо про заклади освіти, то підставами для обробки персональних даних, згідно закону, є:

  • дозвіл на обробку персональних даних, наданий володільцю персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень;
  • необхідність виконання обов’язку володільця персональних даних, який передбачений законом.

Для зарахування до закладу освіти батьки або самі здобувачі освіти подають заяву, певні документи та / або укладають договір. Безпосередньо зарахування до закладу освіти здійснюється на основі відповідної заяви та документів і наданих персональних даних. Для того, аби зклад міг обробити персональні дані, батьки учнів мають надати на це дозвіл.  

Служба освітнього омбудсмена звернулася з листом до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за роз’ясненнями щодо того, що робити керівникам закладів освіти, якщо батьки учнів відмовляються надавати персональні дані дітей.   

Уповноважений звернув увагу на те, що, відповідно до Закону «Про захист персональних даних», згода суб’єкта персональних даних є лише однією з шести правових підстав для їхньої обробки. За наявності підстав (вони визначені пунктами 2-6 ч.1 ст. 11 Закону), обробка персональних даних здійснюється без цієї згоди.  

Річ у тім, що без обробки персональних даних учнів заклад освіти не може повноцінно здійснювати освітню діяльність. Також важливо розуміти, що під час обробки персональних даних заклад освіти та його працівники мають сумлінно дотримуватися положень Закону України «Про захист персональних даних». Тож якщо персональні дані обробляються на підставах здійснення повноважень та закону, то додаткова згода не потрібна.  

Для зарахування до закладу освіти потрібна заява від батьків майбутньго учня. Тобто фактично з моменту подання такої заяви, яка в будь-якому випадку містить персональні дані (наприклад, ПІБ та дату народження) вже починається їх обробка. Без цього зарахувати дитину до закладу освіти неможливо.

Подача заяви та документів для зарахування до закладу освіти – це добровільне надання персональних даних. 

Водночас, обробка персональних даних має здійснюватися в межах встановленої мети: в нашому випадку вона обмежується здійсненням освітньої діяльності. Тож збирати дані, які для цього не дуже потрібні, не варто, а тим паче – надавати їх третім особам.

Якщо мета обробки персональних даних змінюється і виходить за межі дотримання прав дитини на здобуття освіти, згода батьків чи здобувача є обов’язковою. 

Цікаво, що практично всі заклади освіти просять, аби батьки надавали згоду на обробку персональних даних. Причина – недосконалість законодавства, різні його тлумачення та відсутність чіткого розуміння відмінностей між обробкою персональних даних на підставі згоди та на підставі законодавства. Тож багато хто вважає, що підписання згоди є безпечним способом уникнути проблем. 

Окремої згоди батьків учнів на обробку персональних даних, які використовуються в освітньому процесі та в освітніх ресурсах, ведення яких передбачено законодавством для надання освітніх послуг, не потрібно. 

Якщо батьки відмовляються надати згоду на обробку персональних даних, то дитину не зарахують до закладу освіти, а отже – не буде забезпечено її право на освіту. 

Подача заяви батьками про відкликання згоди на обробку персональних даних не призводить до її припинення, якщо обробка проводиться для здійснення освітньої діяльності. Заклад освіти припиняє їх обробку лише тоді, коли буде відкликано заяву про зарахування.

Більш детально ви можете ознайомитися із роз'ясненнями Служби освітнього омбудсмена за посиланням.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter