Новини

Заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків: 80-85% шкіл розпочнуть навчання очно або у змішаному форматі

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків розповів про те, як почнеться навчальний рік в Україні. Так, він зазначив, що 100% офлайн-навчання, звісно, не буде, оскільки в деяких областях, зокрема у Харківський, складна безпекова ситуація: через постійні російські обстріли там може бути кілька повітряних тривог на добу, що унеможливлює нормальне навчання. Водночас ситуація із офлайн-навчанням усе одно має покращитися.

«Але відсоток шкіл зі змішаним або очним навчанням з 1 вересня буде більший, ніж був на кінець минулого навчального року. Ми прогнозуємо, що це орієнтовно буде 80-85% шкіл».

                          Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків

Для того, аби гарантувати безпеку учасників освітнього процесу, МОН разом із ДСНС розробили вимоги до закладів освіти та укриттів, які ними використовуються. Також МОН виділило субвенцію з бюджету в розмірі 1,5 млрд грн для областей, які можуть організувати навчання. Формат роботи для кожної школи визначитимуть обласні військові адміністрації спільно з засновниками ЗЗСО.

«Ми очікуємо, що 500 шкіл будуть мати нові укриття за ці виділені кошти. В окремих школах вже до 1 вересня завершать роботи, але в деяких укриття будуть ще облаштовуватись і після початку навчального року. Крім того, для цього виділяються кошти з місцевого бюджету, а також в облаштуванні шкіл новими укриттями допомагають міжнародні партнери-донори».

                          Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків

Розповів Сташків і про ситуацію з підручниками. Він зауважив, що всі кошти, які були передбачені для їхнього друку, минулоріч забрали на інші напрями. Проте цього року також немає достатнього фінансування. 

«Втім Міністерство розробило декілька шляхів щодо забезпечення друку підручників. На кінець минулого навчального року не було підручників для 5 та 6 класів. Проте кошти, які передбачили в бюджеті, на 66% закривають потребу в підручниках для 6 класів. І вони вже на цей момент друкуються. На 1 вересня підручники, які замовили за кошти держбюджету, вже будуть в школах».

                          Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків

Також активно залучаються гроші від міжнародних донорів. 

Щодо оновлення предмета «Захист України», то робота вже ведеться. Торік змінили програму, до того ж невдовзі її доповнюватимуть інженерною складовою, зокрема, дітей вчитимуть керувати дронами та обслуговувати їх. Проте для початку передбачено пілотний проєкт, говорить Сташків:

«Будемо пропонувати брати участь в пілоті всім школам, які готові відправити вчителів на навчання і працювати в особливих умовах. Після впровадження пілоту найкращі практики закладемо в основну програму і поширимо для всіх шкіл. В МОН орієнтуються на 200 шкіл, але будемо просити зареєструватися всіх охочих». 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter