Новини

Сергій Горбачов: змінювати графік ЗНО неприпустимо

Міністерство освіти і науки України може забрати у випускників день відпочинку та підготовки до ЗНО з математики. Про це повідомив Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у Facebook. 

Причина такого вчинку – столичний департамент освіти і науки невдоволений графіком проведення ЗНО, який заважатиме провести свято Останнього дзвоника. Про це написала на своїй сторінці у Facebook очільниця департаменту Олена Фіданян: 

«Ми передбачали зробити це 28 травня. Та не так склалося, як гадалося. У цей день одне з наймасовіших ЗНО – математика. А це означає, що бажано, щоб 27 та 28 травня 280 тисяч дітей у школи не прийшли. Значить, обираємо або 26 травня, або 1 червня. 26 травня – середа. Куди мамі першокласника діти дитину у четвер? Пришкільних таборів немає – ковід. Щоб відвезти в інше місто, потрібно брати відпустку. У Києві у початковій школі 129 тисяч дітей. Отже отримуємо 129 тисяч невдоволених родин».

Також вона зазначила, що перенести свято на 1 червня теж не вийде, адже на цей день заплановано ЗНО з української мови та літератури.

«Залишається 2 червня. Правда, можна обрати й 11 червня. Саме цього дня спливає 175 навчальних днів, передбачених законодавчо. Чому ЗНО диктує, коли 299 тисяч учнів мають завершити навчальний рік, аргументів для себе не знайшла. Чому у порушення Санітарного регламенту (наказ МОЗ від 25.09.2020 № 2205) п'ять ЗНО цього року мають відбутися у п'ятницю та понеділок не розумію!».

Водночас Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що в МОН уже готується наказ про перенесення тестування з математики з 28 на 27 травня, що є грубим порушенням прав здобувачів освіти. 

«Попередній тест – з англійської мови – відбудеться 25 травня. За графіком наступний тест мав би бути 28 травня, що давало випускникам два повноцінних дні на відпочинок та підготовку. А тепер може бути лише один. Вранці я поставив МОН до відома щодо неприпустимості таких дій. Про це знає і міністр, і профільний заступник міністра. Відповіді поки що не отримав. Так нехтувати правами випускників, вносити колотнечу у процес підготовки до ЗНО – просто неприпустимо».

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter