Новини

Українська стане обов'язковою мовою ЗНО

Із 1 січня 2025 року українська мова стане обов'язковою для складання ЗНО. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь в інтерв’ю «Радіо Свобода». Наразі ж мову для складання тестування можна обирати.  

Мовний омбудсмен зазначив, що на зовнішнє нежалежне оцінювання зараз здійснються багато різноманітних атак. Наприклад, говорять, що воно дискримінує здобувачів освіти, або ж не дає об'єктивної картини знань і навичок випускників. Утім, саме ЗНО є одним із критеріїв і факторів боротьби з корупцією.

«Українська повинна бути обов’язковою для ЗНО. І сьогодні треба утверджувати ще і якість викладання, якість тестів самого ЗНО. Щоб тести ЗНО мали, крім усього іншого, високу оцінку. Бо, скажімо, вимоги до сертифікатів рівня володіння державною мовою державними службовцями відповідають європейським стандартам і рекомендаціям. Хочеться, щоб і ЗНО відповідало аналогічним критеріям. І щоб вони були чіткими, зрозумілими і прозорими».

                               мовний омбудсмен Тарас Кремінь

Нагадаємо, що під час реєстрації для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні майбутній учасник тестування має право обрати мову складання тестів (таку можливість визначає «Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти». Для цього необхідно вказати назву мови національної меншини, якою учасник бажає отримати завдання сертифікаційної роботи. Звісно, ця норма не стосується ЗНО з української мови і з української мови та літератури, а також іноземних мов. 

 

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter