Поки ви читаєте цю статтю, штучний інтелект продовжує активно розвиватися. Для чого? Зокрема й для того, аби допомогти освітянам організувати цікавий та ефективний навчальний процес. Що може ШІ? Багато чого! Але насамперед – спростити виконання рутинних завдань. Зокрема, ви можете доручити йому створення тестових завдань для перевірки знань учнів, натомість звільнивши собі час для творчості.

Штучний інтелект здатний швидко створювати тести на задану тему з урахуванням рівня здібностей ваших учнів. До того ж він може розробити величезну кількість запитань, із яких ви виберете ті, що найбільше подобаються та відповідають навчальній меті. Дуже зручно, чи не так?

Генератори тестів зі штучним інтелектом

Звісно, одна з найбільших переваг використання інструментів на базі AI – неабияка економія часу. Проте також генератори тестів зі штучним інтелектом здатні створювати оптимально структуровані та узгоджені з навчальними цілями завдання, що значно підвищує ефективність навчання. До того ж сервісів на основі ШІ наразі зʼявляється все більше, тож ви маєте можливість експериментувати із різними варіантами.

1. Conker. Частково безкоштовний інструмент, значною перевагою якого є підтримка української мови. До того ж – максимально простий у використанні. Після швидкої реєстрації (за електронною адресою або гугл-акаунтом) ви одразу можете починати створювати тест. Серед цікавих фішок сервісу: можливість додати матеріал для вивчення до тесту, наявність функції фідбеку на відповідь (учень автоматично отримає повідомлення з похвалою або з коректним варіантом), а також інструменти для аналізу результатів класу й окремих школярів.

2. QuizGecko. Тут ви можете обрати, для чого саме створюєте тест: для уроків, іспитів, домашнього завдання тощо. Аби створити тест, достатньо, наприклад, просто додати текст (або посилання на нього) у відповідне поле, обрати тип відповіді (множинний вибір, правда / неправда тощо), визначити рівень складності, мову (цей інструмент також підтримує українську). 

3. Revisely. З допомогою цього сервісу можна створити запитання із варіантами відповідей. Потрібно просто вставити текст, за яким ви хочете створити тест, у робочу область. Інструмент частково платний, тож деякі функції обмежено. Наприклад, ви не зможете підвантажити документ. 

Помічник на базі ШІ від «На Урок»

Усі інструменти на базі ШІ цікаві по-своєму, проте варто визнати, що вони все ж мають суттєвий недолік – здебільшого вони англомовні. І це дещо ускладнює їхнє використання. Утім, для українських освітян є чудове рішення – Персональний помічник сучасного вчителя, інструмент на основі штучного інтелекту, створений командою «На Урок». Це вже другий потужний продукт для освіти на базі ШІ від «На Урок», розроблений спеціально для вчителів України, що пропонує до ваших послуг 21 неймовірний інструмент. І серед них – створення тестів.

Ви можете створити тести з однією правильною відповіддю наступними способами:

  • додавши текст, за яким потрібен тест;
  • обравши текстову розробку з Бібліотеки;
  • завантаживши текстовий файл;
  • за фото чи скриншотом, на якому міститься текст;
  • за посиланням на відео з Youtube.

Працювати дуже просто. Для початку обираємо інструмент «Тестові завдання» і вставляємо в робоче поле текст, за яким потрібно створити завдання.

Для прикладу ми візьмемо нашу статтю «Психологічна підтримка учнів на уроці: підходи, стратегії та прийоми», обираємо кількість запитань та натискаємо кнопку «Створити». Результат буде менш ніж за хвилину!

Зверніть увагу: інколи штучний інтелект може помилково створити запитання, виділивши одразу декілька правильних відповідей. Але для того, аби виправити це навіть не потрібно робити повторний запит, адже ви можете без проблем відредагувати тест.

Для цього для початку збережіть його, натиснувши кнопку «Створити тест "На Урок"». Після цього відкриється вікно редактору текстів, де ви можете внести потрібні правки. Коли все буде готово, просто натисніть велику помаранчеву кнопку «Опублікувати тест» у правому верхньому куті. Тепер, коли тест опубліковано, ви можете задати його дітям у режимі реального часу, як домашню роботу, перетворити у флеш-картки, роздрукувати тощо. 

Також у якості джерела ви можете обрати розробку з Бібліотеки (ваші розробки підтягнуться автоматично, якщо ви обрали матеріал іншого педагога, то його спочатку треба зберегти).

Аналогічно можна підвантажити файл, зображення або поставити посилання на відео з Youtube. 

Беззаперечний плюс – усі готові тести можна легко трансформувати в тести «На Урок», а потім задавати їх учням (для цього просто натисніть кнопку «Створити тест "На Урок"», що знаходиться під останнім питанням. А ще ви можете одразу ж створити на основі тесту флешкартки. 

 

Бажаєте дізнатися більше цікавинок про особливості роботи з Персональним помічником сучасного вчителя? Тоді неодмінно перегляньте вебінар Любові Цукор «Створення тестових завдань за допомогою штучного інтелекту». Ви на практиці розберете всі нюанси!

Загалом Персональний помічник сучасного вчителя може допомогти вам швидко та легко підготуватися до уроків, позбавивши вас необхідності довго добирати і створювати цікаві навчальні матеріали для учнів. Про те, як це зробити, Любов Цукор розкаже вам уже 18 січня о 18:00. Реєструйтеся на її новий корисний вебінар «Практикум із застосування Персонального помічника вчителя: ефективна підготовка до уроку»

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter