В епоху гаджетів і соціальних мереж зацікавити дітей навчанням – складне завдання. Особливо коли справа стосується складних історичних подій чи великих літературних творів – покоління Z звикло до легкого доступу до інформації і не завжди зацікавлене в читанні. 

Як зробити навчання не лише корисним, а й захопливим? Таким, що надихатиме учнів на нові звершення? Вчителі зіштовхуються із цими запитаннями кожного дня. Утім, сучасні технології дарують безліч чудових можливостей для того, аби зацікавити дітей літературою та історією. Одна з них – штучний інтелект. І тут на допомогу вам прийде Персональний помічник сучасного вчителя від «На Урок»

Тож поговоримо про те, як зробити давні події та видатних особистостей ближчими до сучасних школярів, на прикладі вивчення творчості Ольги Кобилянської.

Готуємося до уроку

Для того, аби заняття було цікавим та захопливим, потрібно докласти чимало зусиль. А ще додати трохи фантазії! І насправді це не так уже й легко. Утім, з допомогою штучного інтелекту це завдання можна спростити. Зверніться до помічника, аби він дібрав для вас найцікавіші розробки із Бібліотеки, що дозволять надихнутися та створити чудовий урок. 

Для цього скористаємося інструментом «Добірка матеріалів за темою». У робочій області вказуємо, що саме нам потрібно: «Добірка матеріалів за темою "Творчість Ольги Кобилянської"». ШІ швидко збере цікаві варіанти, які точно слід розглянути! 

Ольга Кобилянська – видатна письменниця, творчість якої захоплює навіть крізь десятиліття. А ще її твори лишаються напрочуд актуальними навіть зараз, у ХХІ столітті. Тож дуже важливо дійсно зацікавити дітей. І тут знову на допомогу може прийти Помічник сучасного вчителя – із ним більш ніж реально розробити нестандартні завдання, які можна використати на уроці. 

Для цього скористаємося інструментом «Ідеї цікавих завдань». У робочій області вказуємо, що саме нам потрібно, наприклад: «Допоможи створити завдання за повістю "Царівна" Ольги Кобилянської». Що ж запропонує ШІ?

Для того, аби було ще цікавіше, можна запропонувати дітям виконати цікавий проєкт, присвячений життю та творчості видатної письменниці. Варіантів для роботи може бути безліч, але разом із Помічником сучасного вчителя ми можемо створити неймовірно цікаві проєкти, які точно здивують учнів! Для цього скористаємося інструментом «Ідеї проєктів». У робочій області вказуємо, що саме нам потрібно: «Запропонуй ідеї проєктів, повʼязаних із творчістю Ольги Кобилянської». Що ж може запропонувати ШІ?

А що, якби…

Запропонуйте учням уявити, що вони можуть повернути будь-яку історичну постать до життя, щоб побачити, як вона реагує на сучасність. Хто б це був і чому? А як, на їхню думку, ця людина сприйняла б наше сьогодення? Як би себе поводила та реагувала, чим би займалася? Звісно, тут потрібно не просто фантазувати, а робити це аргументовано, з урахуванням фактів із біографії. 

Зараз для прикладу ми обрали видатну українську письменницю Ольгу Кобилянську. Для того, аби поспілкуватися із нею, скористаємося інструментом «Чат із видатним діячем». У робочій області вказуємо, що саме нам потрібно: «Якщо б ви жили у 2023 році, то як ви би сприймали сучасний світ?». Що ж відповість ШІ?

А далі запитайте дітей, що, на їхню думку, мала б насамперед зробити Ольга Кобилянська, опинившися в нашій сучасності? Якщо одразу відповісти на таке запитання трохи складно, то для початку можна звернутися по допомогу до штучного інтелекту. Для цього скористаємося інструментом «Чеклисти». У робочій області вказуємо, що саме нам потрібно: «Що варто зробити письменниці з минулого, якщо вона опиниться у сьогоденні?». Які ідеї є у ШІ?

Ще один варіант – спробувати поміркувати над тим, про що б могла писати Ольга Кобилянська, якби жила у 2023 році. Тут варто проаналізувати провідні теми творчості письменниці та подумати над тим, чи актуальні вони зараз? Або як вони трансформувалися? Або чи не переосмислила б вона їх, чи не обрала б інші? Запитаємо в неї!

Для цього скористаємося інструментом «Чат із видатним діячем». У робочій області вказуємо, що саме нам потрібно: «Якщо б ви жили у 2023 році, то про що писали б?». Якою ж буде відповідь?

Творчість Ольги Кобилянської викликає захват і цікавість. І це й не дивно, адже вона була непересічною особистістю та у своїх творах торкалася тем, які були новими для тогочасної літератури. Ваші учні точно мають дізнатися про видатну українську письменницю більше! І для цього запропонуйте їм узяти участь у конкурсі «Ольга Кобилянська: 160 років поза часом». Реєстрація триває до 22 грудня, тож ви маєте можливість узяти участь! Пройшовши наш конкурс, школярі не тільки матимуть змогу перевірити свої знання про видатну українку, а й дізнаються цікаві та маловідомі факти з життя письменниці.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter