Сучасній світ – глобалізований світ. І у ньому не обійтися без знання англійської мови. Саме тому роль викладачів англійської у школі та в житті учнів точно є особливою. Бо дійсно, саме завдяки вивченню мов ми отримуємо більше можливостей для побудови успішної карʼєри, здобуття престижної освіти, подорожей та відкриття культури і традицій різних країн. 

Проте чи легко вивчити іноземну мову, зокрема англійську? Насправді ні. Особливо коли крім неї потрібно розібратися ще із десятком предметів. Як допомогти учням легко вивчити мову? Як зробити навчання цікавішим? Відповідь проста – за допомогою навчальних ігор.

Ігри є без заперечення невід’ємною частиною вивчення мови, адже вони додають заняттям емоційності та неабияк мотивують дітей. До того ж їх можна використовувати як під час індивідуальних, так і під час групових занять, доповнюючи традиційні вправи. 

Якими можуть бути ігри? Насправді варіантів безліч! Наведемо три цікаві приклади.

Гра для закріплення вивченої лексики Show, draw, explain

Чому слід звернути увагу. Це універсальний варіант: гра, яку можна використовувати незалежно від віку учнів та їхнього рівня знання мови. Вона водночас дозволяє перепочити та налагодити дисципліну, а ще – не потребує багато часу на підготовку. 

Що підготувати. Для гри вам знадобляться гральні кубики, дошка (можна обійтися аркушем), картки із цільовою лексикою. 

Учасники. Обʼєднайте учнів у групи по 3-4 особи або у пари. 

Суть гри. Запишіть на дошці або аркуші цифри від 1 до 6, де кожен номер – умова пояснення певного слова чи словосполучення. Картки із цільовою лексикою перемішайте та помістіть у коробку. Учні спочатку навмання дістають картку, а потім кидають кубик та пояснюють слово відповідно до заданої умови під певною цифрою. 

Приклади умов. Окрім основних умов show, draw, explain (покажи, намалюй, поясни) слово, додайте інші. Наприклад, можна вигадати речення, в якому слово стоятиме на першому місці. Пояснити, де та коли найчастіше вживається це слово. 

Гра для закріплення пройденої граматики / лексики Bingo!

Чому слід звернути увагу. Гра чудово підходить для закріплення як граматики, так і лексики, вона цікава та швидка, а також дозволяє максимально залучити учнів. Крім того, ця гра дозволяє непогано потренувати увагу та навички слухання. 

Що підготувати. Для гри вам знадобляться аркуші, розкреслені спеціально для бінго, картки з цільовою лексикою / граматикою, олівці або маркери.

Учасники. Обʼєднайте учнів у групи по 4-5 осіб або у пари.

Суть гри. Роздайте групам аркуші зі словами / словосполученнями (бланк бінго може бути розкреслено на 9, 16 або 25 клітинок). Кожен гравець по черзі витягує картку зі словом, називає його (залежно від рівня класу, можна ускладнити гру – діти можуть скласти речення зі словом, дібрати антонім чи синонім тощо). Інші ж учні тим часом закреслюють відповідні слова на своїх бланках. Виграє той, в кого першого складеться «бінго», тобто буде закреслено рядок по вертикалі, горизонталі чи діагоналі. Втім, можна грати до «супербінго», тобто коли будуть закреслені абсолютно всі клітинки. 

Гра для повторення пройденого матеріалу Jeopardy

Чому слід звернути увагу. Чудовий варіант, коли треба швидко повторити вивчений матеріал. Крім того, гра розвиває навички командною роботи та дозволяє залучити всіх без винятку учнів. До того ж грати можна як офлайн, так і онлайн.  

Що підготувати. Для гри вам знадобляться аркуші, картки з запитаннями, фішки для нагород.

Учасники. Обʼєнайте учнів у групи по 3-4 особи.

Суть гри. Гра базується на принципі класичної вікторини, коли за кожну правильну відповідь команда отримує бали. Але що складнішим буде запитання, то більше балів можна отримати. Завдання можуть бути найрізноманітнішими: запропонуйті дітям знайти помилку у слові або реченні, вставити пропущене слово або розставити слова у правильному порядку, переформулювати речення в конкретному часі дати відповідь на теоретичне запитання тощо. 

Бажаєте дізнатися більше про використання ігрових методів у процесі вивчення англійської мови, зокрема на уроках у початковій школі? Зокрема, навчитися визначати критерії, за якими варто обирати максимально ефективні ігри, а також отримати цікаві приклади ігор? Тоді чекаємо вас 3 листопада о 18:00 на вебінарі Наталі Сковороднікової «Англійська мова в початкових класах: ігрові технології та їх застосування».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter