На літні канікули з нетерпінням чекають не лише діти, а й учителі. Адже вони теж заслуговують на повноцінний відпочинок та відновлення сил після складного навчального року. Зараз ви на фінішній прямій, тож пропонуємо кілька ідей, які допоможуть відпочити та відновити сили під час довгоочікуваних канікул.

Повне відʼєднання

Під час навчального року вчителі постійно на звʼязку з дітьми та їхніми батьками, а також із колегами та керівництвом. Це специфіка роботи й у період із серпня по червень від цього нікуди не подітися. Саме тому літні канікули – чудовий час для того, аби нарешті відпочити від надмірного спілкування.

Не перевіряйте електронну пошту, не заходьте в робочі чаті, поставте на беззвучний режим чат із дітьми чи їхніми батьками (звісно, краще заздалегідь попередити їх, що ви будете недоступні) та відключіться від робочих процесів. Натомість зосередьтеся на заходах, які приносять радість і допомагають зарядитися енергією.

Нічого не робіть деякий час

Так, можливо ви вже запланували безліч справ на літо, які потребують вашої термінової уваги. Але все ж виділіть кілька днів та просто відпочиньте від метушні останніх тижнів, що передували завершенню навчального року. Гуляйте, їжте морозиво, переглядайте нові (або улюблені) серіали або просто проведіть весь день у ліжку та не відчувайте жодного сорому за це! 

Приділіть увагу власним захопленням

Проведіть час, займаючись справами, які приносять вам радість і допомагають розслабитися. Читання, малювання, прогулянки та походи – все це допоможе перемкнутися із робочого ритму на відпочинковий. 

Особливу увагу варто приділити мистецтву. Не обовʼязково, наприклад, малювати, не всі мають до цього хист, можна скористатися і розмальовками. А якщо ви не любите співати, то можна просто слухати приємну музику. Річ у тім, що мистецтво підвищує рівень серотоніну, позитивно впливає на емоційний стан та допомагає розслабитися

Читайте для задоволення

Літні канікули – ідеальний час, щоби нарешті почитати на дозвіллі. І почитати саме те, що хочеться вам, а не потрібно з професійного погляду! Тож беріть книгу, яку давно відкладали або розширюйте літературний кругозір, обираючи твори нових для себе жанрів. 

Читання для задоволення – це не просто розвага та відпочинок, а й стимул для особистісного зростання. Тож не відмовляйте собі в цьому задоволенні!

Дізнайтеся щось нове

Відпочивати дуже важливо, але також ми всі чудово розуміємо, що літні канікули також можуть стати часом для саморозвитку. Подумайте та визначте професійні теми, які вас цікавлять найбільше та, якщо маєте сили та відчуваєте натхнення, пройдіть відповідний курс та прослухайте кілька вебінарів із теми. Або ж це може бути навчання, зовсім не повʼязане із педагогічною діяльністю. Вивчення іноземної мови, опанування навичок фотографування тощо. 

А ще можна приділити час ознайомленню із новими освітніми технологіями та підходами. Огляд свіжих освітніх ідей допоможе знову відчути смак до роботи. 

Також використайте час канікул для аналізу навчального року, що минув, та постановки цілей на наступний. Які методи та прийоми, що ви використовували, спрацювали найкраще, які ви ще хотіли б спробувати тощо. 

А які ваші навички як педагога теж потребують покращення? Проаналізуйте й ці моменти. Розмірковуючи над минулим досвідом, ви можете внести зміни у свої методи викладання, що в майбутньому покращить результати вашої роботи. 

Про значення якісного відпочинку для педагогів, а також про ефективне використання літніх канікул для професійного розвитку говоритиме Дарʼя Грицак на своєму вебінарі «Літо для вчителя: якісний відпочинок і підготовка до нового навчального року». Ви отримаєте багато практичних порад та ідей, що точно стануть у пригоді! Тож чекаємо вас 4 червня о 18:00, буде цікаво!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter