Цей навчальний рік уже зовсім скоро завершиться, а це означає, що час, що лишився, варто наповнити важливими моментами та подіями, які учні згадуватимуть усе літо. Адже що найважливіше? Час, проведений разом. Тож покажіть дітям, що проведений разом час був цінним для вас, не дайте навчальному року просто завершитися: відзначайте чудові та важливі моменти, які ви прожили разом.

Тому пропонуємо кілька цікавих активностей, завдяки яким завершення навчального року буде незабутнім.

Поштова скринька

Запропонуйте дітям змайструвати кожному для себе яскраву поштову скриньку, наприклад, зі старої коробки з-під взуття. Її можна обклеїти різноколірним папером, додати аплікації, блискітки, світлини тощо. Тепер попросіть учнів написати одне одному листи (не розгорнуті, це можуть бути коротенькі записочки), а потім - покласти їх до скриньок.

Аби школярам було простіше впоратися із цим завданням, зробіть кілька підказок:

  • зробіть комплімент однокласниці чи однокласнику;
  • напишіть, чому ви будете за ними сумувати;
  • пригадайте ситуацію, повʼязану з однокласниками, яка вам запамʼяталася. 

Поштова скринька з такими листами стане особливим сувеніром, що підійматиме дітям настрій упродовж канікул. 

Ви також можете зробити таку поштову скриньку для себе та попросити учнів написати листи вам. І, звісно, покажіть дітям приклад: напишіть кожному з них.

Зворотний відлік

Час до початку літніх канікул тягнеться так довго… Але ми можемо зробити їхнє очікування веселим та нестандартним! Запустіть зворотний відлік до літа – це завжди цікаво та неабияк надихає. 

Як саме це зробити? Можна взяти за основу адвент-календар (до речі, ми писали, що їх використовують не лише для відліку днів до Різдва), але можна оформити його дещо нестандартно:

Квітка. Можна створити велику паперову квітку з різноколірними пелюстками. Кожного дня ви разом із учнями можете зривати по одній пелюстці. 

Повітряна кулька. Кожного дня у класі зʼявляється повітряна кулька із порядковим номером (кількість днів, що лишилася до канікул), яку діти мають лопнути. Усередині кульки може бути цікаве завдання розважального характеру. 

Коло емоцій

Запропонуйте дітям сісти в коло та поясніть, що зараз у дружній атмосфері ви обговорюватимете, як минув навчальний рік. Задайте тему для обговорення та дайте кожному можливість висловитися:

  • Поділіться своїм улюбленим спогадом про навчальний рік.
  • Який предмет був вашим улюбленим?
  • Який день був найвеселішим і найбільше запамʼятався?

Важливо встановити правила: говорить лише хтось один. Аби було простіше, скористайтеся мікрофоном (справжнім або імпровізованим). Таким чином, говорить той, у кого зараз мікрофон, а всі інші уважно слухають. 

Додатково можна повісити на стіну ватман, роздати дітям фломастери та запропонувати лишити там свій підпис. Можна дякувати однокласникам і вчителям, пригадувати найцікавіші моменти, писати про свої плани на літо тощо. 

Кожному по нагороді

Влаштуйте справжній червоний хідник та вручіть кожному учню нагороду, створену спеціально для нього. Це можуть бути звичні грамоти, але також ви можете самостійно створити індивідуальні яскраві нагороди за допомогою, наприклад, Сanva (якщо ви працюєте онлайн, то можна не роздруковувати їх, а просто надіслати кожному учню).

Важливо, аби кожна нагорода була індивідуальною. Тож подумайте, за що ви можете похвалити кожного з учнів, які успіхи та таланти варто відзначити. До речі, формулювання не обовʼязково мають бути серйозними, можна зробити вибір на користь гумору. 

Тематична вечірка

Немає кращого способу відсвяткувати завершення навчального року, ніж влаштувати тематичну вечірку! До того ж зараз, у непрості часи, як ніколи важливо знаходити привід для радості. 

Яку тему обрати для заходу? Насамперед варто виходити із зацікавлень учнів, але можна запропонувати їм, наприклад, переглянути кілька коротких веселих і повчальних мультфільмів (якщо ні в кого немає протипоказань, то можна запастися попкорном), якщо дозволяє час – повноцінний фільм.  

Аби зробити вечірку незабутньою, встановіть у класі  яскраву фотозону, щоби дати могли зробити кілька світлин із друзями та, звісно, з вами.

Потрібно ще більше цікавих ідей для незабутнього завершення навчального року? Обовʼязково перегляньте вебінар Любові Цукор «Ідеї використання ШІ для цікавого завершення навчального року». На вас чекають цікаві поради, якими варто скористатися!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter