Поведінка тварин. Хімічна мова тварин.

Про матеріал

Вивчаючи поведінку тварин на уроках біології, діти з особливими освітніми потребами, з даного повідомлення більше дізнаються про вплив хімічних речовин (феромонів, горомнів) на поведінку тварин.

Перегляд файлу

«Хімічна мова тваринного світу»

Земна куля населяє близько мільйона найрізноманітніших видів комах. Їм вже понад 300 млн. років. Величезної шкоди завдає хімічна зброя в навколишньому середовищі, але поки відмовитися від отрути ми не можемо, і тисячі патентів видаються хімікам на нові інсектициди.

Де ж вихід із становища? З огляду на досвід війни з комахами, гіркоту поразок і радість перемог, людина активно веде пошук можливих шляхів вирішення цього тривалого конфлікту. Все нові й нові дані отримують при дослідженні гормонів, які регулюють ріст і розвиток шкідників, з рослин і тіл комах витягують привабливі та відразливі речовини. До себе на допомогу хомо сапіенс залучив бактерії і мікроскопічні гриби, птахів і віруси, а також союзників з країни комах. Всі останні досягнення науки і техніки, включаючи звукові і електромагнітні генератори, рентгенівські промені і лазери, випробовував людський рід проти повзаючого і літаючого ворога. Для вирішення проблеми об'єдналися вчені різних спеціальностей: ентомологи і хіміки, математики та екологи. Пропонуються різні рецепти чудо-зброї, але вчені все частіше виступають за розумне регулювання чисельності комах із застосуванням безпечних для навколишнього середовища методів. Вивчивши інстинкти комах і значення запахів в їх житті, ентомологи і хіміки запропонували використовувати різні привертаючі увагу речовини для полювання на метеликів і жуків в садах, на полях і городах. Складна і різноманітна абетка запахів в світі тварин. Пахучі молекули залучають самця до самки і, визначаючи кордон «володінь», створюють своєрідний запаховий бар'єр для незваних гостей. Пахучі речовини служать невидимими орієнтирами для родичів, за якими вони знаходять один одного в нетрях навколишнього світу. Використовуючи хімічні сигнали, тварини повідомляють про небезпеку і нашестя ворогів, а при необхідності хімічний телеграф збирає «одноплемінників» в одному місці. В результаті тривалих суперечок при вивченні всього різноманіття цих таємничих молекул вчені погодилися називати їх «феромонами». Цей найбільш уживаний зараз термін утворили, з'єднавши два грецьких слова pherein (переносити) і horman (порушувати). Феромони - речовини, синтезуються і виділяються в навколишнє середовище живими організмами. Ці хімічні сполуки викликають специфічну поведінку у особин одного і того ж виду. Багато цінного і нового вніс в наші знання про різноманітність пахучих молекул дослідник Я.Д.Кіршенблат. В даний час вчені виявили в тваринному світі статеві і агрегаційні феромони сліду і тривоги, феромони - мітчики території, а також багато інших речовин, що допомагають орієнтуватися в навколишньому середовищі. Запахи в світі тварин запрограмовані генетично. Крім свого основного фаху - бути шукачем, собаки недавно перейняли ще одну корисну для людини професію. Виявилося, що, крім аліфатичних кислот (масляної, валеріанової і ін.), Ніс собаки може сприймати природні вуглеводні. Використовуючи собачий нюх, фахівці досить швидко визначають витік в газопроводі і попереджають аварії.

Хто тепер не знає про феноменальні здібності лососів і вугрів знаходити свої рідні місця, віддаляючись від них на тисячі кілометрів в глиб океанів? Можливо, зграї риб орієнтуються в океані за сонцем і течіями, а підпливаючи до рідних берегів, - по запаху і смаку речовин, розчинених у воді. Ці орієнтири допомагають мешканцям морів і океанів в турботі про продовження роду долати всі перешкоди і досягати місць нересту.

За деякими даними, у риб нюхові здібності в 3-5 разів тонші, ніж у собак. Крім того, вони можуть вловити присутність життєво важливих з'єднань на відстані до 20 км. Хімічний склад привертання уваги у риб до запаху досі невідомий. Однак досліди показали, що рибам небайдужа невелика кількість амінокислот, що містяться у воді. У різних видів, від бактерій і рослин до людини, запахи відіграють у житті важливу роль. Аромати  парфумів, таємничі запахи моря і лісу. А як апетитно пахне свіжий хліб або ароматний чай, що надає нам сили і піднімає настрій. Імітація запахів харчових продуктів - один з найважливіших напрямків в науці, який допоможе виготовити в лабораторії смачну і ароматну їжу. По запаху розшукують корм і багато представників тваринного світу. Олень за допомогою нюху знаходить мох під снігом, а бджоли по пахучим орієнтирам знаходять «смачні» квіткові рослини. Не тільки миші використовують феромони для мітки особин однієї групи, але і щури, та морські леви. Учені все ще вивчають природу хімічних сигналів приналежності особини до свого виду при відсутності зорових і акустичних сигналів, тобто запахових міток. Феромони ссавців служать для них за аналогією із зоровими образами своєрідними запаховими, або нюховими образами. Дослідники різних спеціальностей, зайняті з'ясуванням законів хімічної мови, сподіваються спільно навчитися управляти поведінкою вищих тварин.

Вчені регулярно зустрічаються на симпозіумах по хеморецепции (сприйняття хімічних стимулів з навколишнього середовища органами чуття тварин). Існують статеві феромони у крокодилів, змій і черепах. У алігаторів привертаючі увагу речовини мають запах мускусу. Чимало цікавого пов'язано з використанням летючих молекул у різних представників рослинного і тваринного світу при міжвидових взаємовідносинах. Відомо, що картопля і томати в'януть в присутності чорного горіха. Самка мавпи має свій нюховий портрет, який створюють суміші летючих кислот: оцтової, пропіонової, ізомасляної і ізовалеріанової. У дослідах з'ясували, що ці речовини здатні залучати самця в клітку навіть у відсутності подруги. Крім статевих феромонів, особливу роль відіграють речовини, які допомагають тваринам орієнтуватися в навколишньому світі. У пахучий секрет входить цілий набір хімічних речовин: ефіри і кислоти, спирти і карбонільні з'єднання. Важливу роль відіграють летючі молекули в житті людини. Зате парфумерні композиції часто йдуть пліч-о-пліч з приємними відчуттями, пробуджують яскраві зорові образи: квітучий луг, золоте колосся хлібного поля, прохолодну тишу лісової галявини або безкрайню блакить моря. Нерозкриті можливості лежать у використанні цих невидимих ​​молекул в управлінні психічним станом людини. Вчені вважають запахи найдавнішою мовою (тобто засобом спілкування) живих істот.

Феромони - лише частина програми біологічних методів в застосовуваннні

системи захисту врожаю від шкідників. Їм в даний час приділяють все більше і більше уваги в усіх країнах.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
2657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку