Позааудиторний захід "Кращої, ніж рідна, мови не буває"

Про матеріал

Мета: ознайомити з історією заснування Міжнародного дня рідної мови,формувати знання студентів про шлях становлення рідної мови, прищеплювати і розвивати почуття патріотизму та національної свідомості, національної гордості за мову, виховувати любов до рідної мови, бажання досконало її знати; навчати елементам ораторського мистецтва. Виховувати культуру спілкування,

Перегляд файлу

«Кращої, ніж рідна, мови не буває»

Мета: ознайомити з історією заснування Міжнародного дня рідної мови,формувати знання студентів про шлях становлення рідної мови, прищеплювати і розвивати  почуття патріотизму та національної свідомості, національної гордості за мову, виховувати любов до рідної мови, бажання досконало її знати; навчати елементам ораторського мистецтва. Виховувати культуру спілкування,

Обладнання: святково прикрашена аудиторія; книжкова виставка; аудіо та відео супровід; медіа презентація.

Хід заходу:

(Звучить пісня «Українська мова») - відео

Збандут 1.

Мова кожного народу неповторна і своя –

У ній гримлять громи в негоду,

У тиші – трелі солов’я.

На своїй природній мові і потоки гомонять,

 Зелен-клени у діброві

По-кленовому шумлять.

Софіна 2.Звуків дуже є багато,

У природі все звучить:

Свище вітер, грім завзято

В темнім небі гуркотить.

Навесні співає пташка,

І струмочок жебонить.

Джміль гуде, дзвенить комашка,

Все по-своєму звучить!

Калиняк3 Звуки всі пізнати можна,

Хоч багато в світі їх.

Розбере дитина кожна,

Де тривога, сум чи сміх.

Але звуки ці - немовні:

Стукіт, грюкіт, шелест, свист.

Хоч приблизно та умовно

Ними скаже щось артист.

Знайте всі, мої шановні,

Не забудьте це, бува:

У людей є звуки мовні,

Що складаються в слова.

Звуки зібрані у слово,

Ще в далеку давнину

Утворили рідну мову,

Українську, чарівну.

Ведуча: Сьогодні свято! Свято мови! Свято рідної мови! (звучать фанфари). Вітаємо усіх, хто вирішив сьогодні відсвяткувати його разом з нами!

Ведучий: Українська мова за кількістю людей, які розмовляють нею, посідає у світі 15 місце. Лише уявіть для скількох людей вона є рідною!

Ведуча  Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

Ведучий Рідна мова – це мова дитинства, мова казок і пісень, мова якою ми бачимо сни.

Ведучий. Земля українська стародавня, така ж давня і наша мова. З покоління
в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб.

Ведуча Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб
не загинула.

Ведучий. Для нас рідна мова — це не тільки дорога спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

Ведуча. Весь світ віддає шану великим володарям українського слова — Т. Шевченкові та І. Франкові, Лесі Українці та Коцюбинському, Нечуєві-Левицькому та Сковороді, Котляревському та багатьом іншим майстрам слова, що довели милозвучність та багатство нашої мови.

Ведучий Я цілком згодна з тобою, бо нещодавно прочитала слова Ушинського: «Відберіть мову - і народ уже більше не створить її, нову батьківщину навіть можна створити, а мову — ніколи; вимерла мова в устах народу — вимер і народ».

Ведуча А ми, українці, тільки зовсім недавно здобули свою незалежність, у 1991 р. Тепер у нас є свої держава, воля, своя мова. І хоч як не глумились із нашої мови, принижували і забороняли, а сьогодні вона відроджується.

Ведучий. Бо й не замовкла в устах патріотів рідного слова, звучала в народній пісні, бо люди берегли її, як перлину, щоб колись заговорити нею на повний голос.

Бардакова 4. Мова все тобі розкаже,

Чарівних слів тебе навчить,

Усе розкриє і покаже, Як правильно у світі жить.

В ній стільки слів, що й не збагнути!

І приказок, і порівнянь.

А мову знаючи, здобути ти зможеш просто безліч знань.

Дорофєєва5. То ж мову вчи і прислухайся

До того, як вона звучить.

І розмовляти так старайся,

Щоб всім її хотілось вчить

Чоботар 6. Вона ж у нас така багата,

Така чарівна, як весна!

І нею можна все сказати,

І найрідніша нам вона.

Могільна 7. Любіть Україну, як сонце любіть,
як вітер, і трави, і води...
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.
Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов'їну.

(Відео про День рідної мови - фоном)

Ведуча А чи знаєте ви, де і коли народилась традиція Міжнародного дня рідної мови?

Ведучий. Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято - до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році.

Ведуча . Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.

Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року, більш ніж через 40 років, ЮНЕСКО запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів про важливість мовного питання. Починаючи з 2002 року, цей день відзначають і в Україні.

Ведучий . За даними ЮНЕСКО у світі існує 6000 живих мов. Половина з них перебуває на межі зникнення. 96% мов використовує тільки 4% населення. 80% африканських мов не мають писемності. Щорічно вимирає десяток мов, і ця тенденція в майбутньому посилюватиметься. Ведуча Соціальні функції мови надзвичайно широкі. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж у мові закодовано всю історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність нації. Недарма говорять – мова – то є ДНК нації.

Ведучий Однією з найбільших у світі мовних родин є індоєвропейська сім'я мов, з-поміж усіх її груп третя за чисельністю – слов'янська. Слов'янськими мовами розмовляють понад 300 млн. осіб.

Ведуча. Нині існує 13 слов'янських літературних мов, що належать до 3-х підгруп: східнослов'янської, західнослов'янської, південнослов'янської. Як відомо, українська мова відноситься до східнослов’янської підгрупи.

Ведучий . Українська нація може пишатися своєю напрочуд милозвучною мовою

Ведуча. Коли слов’яни були язичниками, користувалися рисками і зарубками. Стали християнами – писали римськими і грецькими письменами. Так тривало, поки Кирило і Мефодій не створили алфавіт.

Про високий рівень наших предків за часів Київської Русі свідчать «Велесова книга», «Повість минулих літ», літописи.

Ведучий . Розвивалася українська мова і в епоху козацтва. 1632 року Петро Могила заснував у Києві першу академію, де викладали українською мовою.

Не вдалося витіснити українську мову і радянському тоталітарному режиму, який намагався це зробити не стільки шляхом її заборони, хоча і це мало місце, скільки русифікацією народу.

Ведучий  так, Тяжких поневірянь зазнала на своєму шляху наша рідна мова: витерпіла страшне лихоліття татарщини, пережила утиски Польщі, нападки Московщини.

Ведуча: Як чудово, коли народ зберігає свою мову. Адже мова – це показник існування нації. Поки існує мова, існує народ. І як боляче усвідомлювати , що ми, живучи на своїй, Богом даній землі зрікаємося мови наших пращурів, а значить і свого національного коріння.

Звучить пісня «Гімн українській мові» - Калиняк +фон

Ведуча2. А чи знаєте ви, скільки слів у сучасній українській мові? На це питання не відповість ніхто: ні сивий академік, ні найталановитіший мовознавець, ні вчитель. Існує версія, що в ній 256 000 слів! Більшість дорослих людей, як показали дослідження, розуміють близько 35 000 слів, але використовують у 10 разів менше. Словник мови прозових творів Т. Шевченка охоплює понад 20 000 слів, а поетичних — понад 10 000 слів.

Ведучий 1   Сучасний український алфавіт налічує 33 літери, яких сьогодні цілком досить, щоб сформувати власну думку, а письменнику написати найцікавіший та найсучасніший твір. Адже словом можна:


  • розвеселити
  • вселити надію
  • викликати посмішку
  • причарувати
  • возвеличити
  • очистити душу
  • скувати
  • посилити тривогу
  • поранити душу
  • приголомшити
  • принизити
  • образити
  • зганьбити
  • убити
  • розрадити
  • зцілити
  • розсіяти сумнів
  • переконати
  • ощасливити

Ведучий: За лексичним запасом найближчою до української є білоруська мова (84%). Далі йдуть польська (70%) і сербська (68%). І лише потім російська – 62%.

Ведуча: Українська мова поряд з італійською та іспанською — одна наймелодійніших у світі.

Ведучий: І це не останні цікаві факти про нашу рідну мову. Увага на екран!

Відео «Цікаві факти про мову»

Ведучий: Український народ створив тисячі пісень, а якщо точніше — понад 200 тисяч. Невідомо, скільки в нас ще не вивчених, не записаних обрядових пісень, зокрема колядок і щедрівок, веснянок і гаївок, голосінь, русальних і петрівчанських пісень, купальських і косарівських, жнивних чи весільних, козацьких і гайдамацьких, чумацьких або кріпацьких, ремісницьких і рекрутських, бурлацьких і переселенських, колискових і жартівливих. Яких тільки пісень не склала Україна!

2-й ведучий. Пісня українська! Хто не був зачарований нею! Вона натхненна, мелодійна, безмежна широтою та красою образів.

Звучить пісня Більдій «Як у нас на Україні»+фон

Ведучий 3. Сьогодні нам, українцям, треба плекати рідну мову. Ми маємо свою державність, відчуваємо себе нацією. Мова – це душа народу. Якщо у людини забрати мову, вона перестане бути Людиною.

Городніч. Іноді, сором і казати, українці не знають і не бажають знати своєї мови!

(Городніч)

Я запитую в себе, питаю у вас, у людей,

Я питаю в книжок, роззираюсь на кожній сторінці

Де той рік, де той місяць, той проклятий тиждень і день,

коли ми, українці, забули, що ми – українці?

І що є в нас душа, повна власних щедрот,

І що є у нас дума, яка ще од Байди нам в’ється,

І що ми на Вкраїні – таки український народ,

А не просто населення, як це у звітах дається…

 

Я до себе кажу і до кожного з вас: - Говори!

Говорімо усі, хоч ми й добре навчились мовчати.

Запитаймо у себе:відколи, з якої пори

Почали українці себе у собі забувати?

 

Пишається Париж і Рим Одвічно рідним словом,
Чого ж втрачаєм  тільки ми Свою співучу мову?
Без мови гине всякий слід І роду і народу.
Як пам’ятає мову рід –Не буде переводу.

 

Ведучий. Ми повинні говорити чистою мовою, а не суржиком.

Ведуча. Ми повинні берегти вистраждану особливість нашої мови, полоти в ній «бур'ян», готуючи передати у спадок прийдешнім поколінням складений віками скарб, і щоб жила наша рідна мова вічно і ніколи не ввійшла в розряд мертвих, вже неіснуючих мов, адже ми – нація! Нас об'єднує національна українська мова!

 

 

 

 

 

 

 

Ведучий: А зараз ми пропонуємо вам взяти участь у вікторині, присвяченій нашій рідній мові. На вас чекають питання як на знання фактів про нашу мову, так і питання власне про мову... хто не байдужий до українського фольклору та української літератури також матимуть шанси себе проявити. Абсолютний переможець отримає як приз ось цей чудовий запашний коровай – символ щастя, добробуту, єднання.

Чи є у нас бажаючі?  Переможцем стане той, что за 1 хвилину дасть якомога більше правильних відповідей.

Так...у нас є справжні шанувальники рідної мови...представтесь, будь ласка...

У підрахунку правильних відповідей нам допомагатиме студентка 22 групи Софіна  Ксенія та студентка 14 групи Бардакова Софія.

ВІКТОРИНА (таймер)

(Дорофєєва Аліна, Чоботар Олексій та Коробка Андрій)

Ведуча: наша вікторина добігла свого кінця...чи готова наша лічильна комісія оголосити результати?

Ведучий: Вітаймо нашого переможця! Смакуйте на здоров’я!

Ведучий: А нас з вами, друзі, ще раз вітаємо  з Днем рідної мови!

Ведуча: Зверніть увагу, який чудовий український вінок красується у нас на дошці. А чи знаєте ви, символом чого є український вінок? В Україні вінки мали сонячну символіку. Крім того, це символ щастя, успіху, миру, цнотливості, молодості та краси. Ми ж сьогодні звернемось до нього, як до символу єднання, єднання нас усіх в одну міцну українську родину. Нехай наші долі міцно сплетуться з долею України, як ці прекрасні квіти, сплітаючись одна з одною, та сприяють нашому зміцненню та розквіту.

Ми пропонуємо вам написати на зворотній стороні віночків, які ви отримали що , на вашу думку, сприятиме такому нашому єднанню?

Ведучий: ми вважаємо, що це  - наша земля, наше спільне історичне минуле,

(мова, взаєморозуміння та повага, доброта та людяність, пісня...)

Ведуча:  дякуємо всім!

Звучить фінальна пісня (Катя Кузьміна «Мова єднання»)

Ведучий  1   Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово, щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього, живіть повноцінно, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни.

Ведуча: Не забувайте свого коріння, плекайте рідне слово!

Ведучий    На цій оптимістичній ноті дозвольте завершити наше свято. Всього вам найкращого! Дякуємо всім, хто брав участь у його підготовці. Хай Вам щастить.

Ведуча:  і нехай вам сняться сни українською мовою!

Завантаження...
docx
Додано
14 серпня 2019
Переглядів
542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку