Позакласний виховний захід

Про матеріал
Діти повинні знати і пам'ятати минуле своїх предків, цінувати подвиг, який колись давно здійснили молоді юнаки. Минуле й сьогодення переплилося кривавими стежками...
Перегляд файлу

Сценарій   « НІКОЛИ ЗНОВУ.КРУТИ»

(звучить спокійна музика)

 

Початок відео - 1

Учень Сьогодні в кривавій борьбі

Знову будується наша Вкраїнська держава.

Її незалежність потрібна всім нам

І ми помилятись не маємо права.

Історія наша нам більш не простить,

Забудьмо зловіснії сварки і чвари.

Як зрадим Вкраїну в цю жадану мить,

Нам знов не минути всім Божої кари.

Згадаймо, як предки боролись колись,

В боях здобували і волю, і славу;

Як річеньки крові за край наш лились,

За рідну Вітчизну, Вкраїнську державу.

 

Учень Одним з таких  боїв був бій під Крутами. Крути – це невелика станція на Чернігівщині, поблизу селища Крути, за 130 км на північний-схід від Києва.

Учень Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії.

Учень 25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла віддавати свого «молодшого брата». Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом лівого есера Муравйова на Київ.

Учень 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці створеної за ініціативою переважно студентів Київського університету, Київського політехнічного інституту та учні старших класів київських гімназій, найстаршому з яких – 21 , молодшим по 14-16 років.

Учень

Не повернулися, упало триста їх,

     А ми й донині їх не можемо забути,

       Моментом нації, моментом нас усіх,

 Навіки стала назва - слово Крути.

 

Учень Ця подія для Українського народу набула особливого значення, стала символом жертовності, вірності, національної честі.

Гляньмо ближче на ті події, перенесімося думкою у той час, у буремний 1918 рік.

Ведуча. 300 юнаків – цвіт тодішньої української патріотичної молоді – поклали буйні голови, захищаючи від інтервенції Українську Народну Республіку.

Ведуча. Бій під залізничною станцією Крути належить до однієї з найбільш трагічних сторінок української історії.

Ведучий. У такий вирішальний для Української Держави час, український уряд, не маючи дисциплінованого, готового до рішучого спротиву війська, залишився безборонним.

Ведучий. Ось як проходив цей бій.

ВІДЕО 2  «Бій під Крутами»

Учень Існувало багато версій, чому сталися трагічні події під Крутами. У загибелі студентів звинувачували керівництво українських збройних сил, яке кинуло їх напризволяще перед загрозою сильного і небезпечного ворога. Останні розвідки доводять, що командування армії УНР розуміло стратегічну важливість оборони бахмацького напряму. Туди передбачалося відправити частину Гайдамацього кошу Слобідської України на чолі з Симоном Петлюрою, але ці плани зазнали краху через січневі події у Києві.

Учень  Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

Учень. Тіла 27 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.

Учень. Ми мусимо їх пам’ятати…

Дозвольте зачитати вірш,   присвячений Героям Крут та Героям сьогодення

Крути! Крути! Спом'янімо найсвятіше...
Нам негоже забувати ті роки. 
Зараз Крути обіймає тиша,
А колись - студенти-вояки.
Їх під Крутами налічувалось триста, 
Прямувавши в найсвятішу ціль.
Впала молодь, як у осінь листя,
Переживши той смертельний біль.
З того часу днів пройшло немало,
Лише серце давить міцний джгут.
Сльози ллються, бо земля забрала        Молодих студентів і героїв Крут.


Та згадаймо всі минулу осінь,
Листопад прийшов, а з ним біда.
Знов студенти на Майдані просять,
А для влади їх слова лише вода.
Не почувши ані слова правди,
Не отримавши того, чого хотів,
Кожен із студентів зненавидів владу,
Але ціною вже своїх життів.
Звичайні люди... Та кому вони потрібні?
Загиблих сотні, а в очах сльоза й зітхання.
У когось там лишились близькі й рідні,
У когось залишилося життя… 

Учитель.Так , нажаль, історія повторються… Як і тоді, 29 січня 1018 року – 30 листопада 2014 року українська свідома молодь, студенти вийшли на Євромайдан. У кожного з нас своя точка зору щодо подій, які відбуваються в Україні, єдиним беззаперечним фактом є те, що гинуть люди, в скорботі матері, діти та кохані… Наші односельчани зараз є учасниками АТО,  а в теплі домівки жителів нашого Магдалинівського району, чоловіків, юнаків, хлопчаків…, привози в авто з позначкою «ГРУЗ-200». Одним з героїв є Челяда Олександр Олексанрович .

Тож вшануємо пам'ять загиблих Героїв хвилиною мовчання  ….

 

Учень Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.

 

Учень Вони – студенти, курсанти, школярі – виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу.

 

Учень В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації.

 

Учень Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

 

 

 

 


1918

2019

 

 

docx
Додано
22 листопада 2019
Переглядів
412
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку