Позакласний захід «Кривий Ріг - місто довжиною в життя» (Близькі подорожі)

Про матеріал
Позакласний захід «Близькі подорожі» «Кривий Ріг - місто довжиною в життя» Захід побудовано за телепередачею "Близькі подорожі", що транслюється на ТК "Рудана". Містить цікаві матеріали, відео-вікторину, відео-матеріали, цікаві факти про місто.
Перегляд файлу

 

«Близькі подорожі»

Тема: «Кривий Ріг - місто довжиною в життя»

Мета: поглибити знання учнів про рідний край, про історію свого міста, виховувати почуття патріотизму і любові до рідної землі, до країни де ти народився і живеш.

Обладнання: книжкова виставка «Кривий ріг – моє місто»; проектор; мультимедійні презентації «Кривий Ріг - місто довжиною в життя», вікторина «Стежинами рідного міста»;  відео матеріли про Криворіжжя; буклети (роздатковий матеріал).

Форма проведення заходу:  заочна подорож (за аналогом телепередачі Близькі подорожі» ТК «Рудана»)

 

Хід заходу:

Вступне слово вихователя

  1. (демонструється відео - початок телепередачі «Близькі подорожі»)

Ведучий 1: Добрий день!

Ведучий 2: Вітаємо Вас на телепередачі «Близькі подорожі»!

Ведучий 1: Ведучі:-Володимир!

Ведучий 2: і  Ольга!

Ведучий 1:  В студії присутні гості, вони будуть сьогодні путівниками під час нашої мандрівки «Кривий Ріг – місто довжиною в життя»

Ведучий 2: І так, Вирушаємо!!!!

 

  1. (демонструється відео « Кривий Ріг - місто довжиною в життя»)

 

Ведучий 1:

 

Мій рідний край, моя земля

Прекрасна, загадкова….

Твоїм садам, твоїм ланам

дивуюсь знову й знову.

В Кривому Розі я живу:

тут затишно і чисто.

І розквітає і росте

моє сталеве місто!

 

Моя країна молода

велику силу має.

Щаслива буде навіка!

І це я твердо знаю!

 

Ведучий 2:

Криворіжжя... Безкраї твої степи. Ти дивишся синню ставків, тихо шепочеш степовою ковилою. Про що розповідаєш ти, мій рідний краю?

 

 

 

Ведучий 1:

Криворіжжя багате на різні легенди, вони бережливо передаються із покоління в покоління. Легенди за своїм змістом цікаві, бо народилися в народі, виношувались у серцях людей. Вони дають можливість нам краще, глибше пізнати рідний край, героїчні сторінки його історії.

 

( демонструється мультфільм «Легенда про виникнення Кривого Рогу»)

 

Ведучий 2:

Але існує притча, що передує появі всіх інших легенд про запорозьких козаків, славних рудокопів, шляхетних промисловців – це легенда про дівчину Рудану, яка принесла себе в жертву на благо свого народу. А ось як поетично звучить ця давня історія в рядках криворізького поета Павла Борисовича Симоненка:

 

Легенда про Рудану

Учень 1: (звучить фонова музика)

В сиву давнину завітало в ці краї велике і могутнє плем'я. Сподобалися людям зелені луки, багаті рибою річки, безкраї степи. Добре зажило плем'я. Забулися тривалі голодні мандри. Люди сіяли хліб і дякували за нього богів. Так йшли роки. Ніщо не віщувало біду. Річки, як і раніше, кішили рибою, в степу вистачало трави, якою годували худобу. Але роздратувалася на людей Сонце. Посушливими були в тому році весна і літо. Згорів урожай, висохли трави. Єдина надія залишалася у племені – полювання та риболовля. Так і прожили до нової весни. А тоді знову з надією кинули в землю зерно. Але під палаючим сонцем зяв'яли сходи, а трави висохли на корені. Стали залишати ці місця звірі, а риба залягла на дні. Над людьми нависла загроза голодної смерті. Довго думали старійшини й вирішили покинути назавжди ці місця, шукати щасливої долі в інших місцях. А коли плем'я вже зібралося в дорогу, вийшов старійшина і сказав, що ми прогнівили богів і за це вони послали нам покарання. А щоб наші поля знову почали родити, щоб вистачало всім вологи, і не таким палючим було сонце, найщасливіша і найкрасивіша молода пара з нашого племені повинна віддати себе в жертву богам. Я говорю так, сказав старійшина, як сказали мені сьогодні боги.

 

Коли мудрець закінчив говорити, з натовпу вийшла струнка і кароока Степовичка. Всі відразу впізнали в ній першу красуню їх племені на ім'я Рудана. Слідом за нею вийшов її красень-чоловік. Вони побралися зовсім недавно. Попрямувавши до скелі, місце, куди плем'я завжди приносило подарунки своїм богам. Хтось із племені ще намагався їх зупинити. Люди звали: зупинися, Рудана! Ви ще зовсім молоді, вам жити і жити на цьому світі! Зупиніться, ми ще знайдемо нові і кращі землі... Але Рудана нікого не чула. Вона йшла далі, сповнена гордості, переконана в правоті свого рішення. Юначе! – Не переставали волати навздогін люди. – Зупинись! Ти такий молодий! Наше плем'я ніколи не приносило в жертву богам людські життя. На мить в юнацькому серце виник сумнів і він уповільнив крок. Але Рудана вже піднялася на вершину скелі, яка нависла над річкою. Ось вона змахнула рукою: «Прощайте, люди!...» І стрибнула у хвилі. В ту ж мить порив бурі сколихнув все навколо. Нерухомо застигли люди, уражені подвигом кароокої красуні. Юнак кинувся до вершини. Він хотів побачити внизу місце, куди стрибнула його кохана, але перед його очима була лише темна безодня, в якій вирували страшні хвилі. І тоді, не роздумуючи, він стрибнув слідом за Руданою.

 

Ще більш сильна буря охопила скелю, річку і все, що було навколо цього місця. Стихія не стихала два дні і дві ночі. У небі неодноразово гуляли блискавки, ніби хотіли, нарешті, розігнати темні сили, які так довго нависали над нещасним людом. А коли настав довгоочікуваний спокій і засяяло сонце, то нічого навколо не можна було впізнати. Зеленіли трави, ожили на полях посіви, навіть жайворонок, якого тут давно вже ніхто не чув, вигравав у небесній блакиті свою пісню. А кров Рудани потрапила в надра Землі. Вона перетворилася на залізну руду, зберігаючи червонуватий відтінок. Глибоко захована ця руда під землею... Помітно ближче до поверхні, над червоною рудою лежить синя, бідніша руда. Старі люди стверджують, що це тіло юнака прикриває собою мужню красуню Рудану...

 

Ведучий 1:

У біографіях міст, як і людей, є пори дитинства, юності і зрілості. Кривий Ріг – одне з давніх поселень на півдні України. Воно старше за сусідні Дніпропетровськ, Херсон, Миколаїв.

 

Ведучий 2:

Історія Криворіжжя налічує декілька тисячоліть. Археологи довели, що наш край був заселений з дуже давніх часів. Перша людина з'явилася тут 40 тисяч років тому. Територія нашого міста входила до складу Київської Русі. Але нашестя татаро-монголів на довгі роки перетворило край на "Дике поле".

 

(На слайд)

Дике поле, дикий камінь, дикі нетрі –

Ні вогнів, ані будівель, ні доріг,

Тільки тирса, та в яругах злами вперті,

Тільки вітер, тільки назва: Кривий Ріг.

Дике поле...

 

 

 

Ведучий 1:

Подальша історія Кривого Рогу – це ріст навколо станції слободи селян, нелюдська жорстокість миколаївського військового поселення, сонні будні глухого містечка Херсонщини. Статус міста Кривій Ріг одержав в 1860 році.

 

 

Учень 2:

Сонне животіння криворізького кута підірвала фантастична фонтануюча енергія Олександра Миколайовича Поля. Цей правнук страждальця за правду – гетьмана України Павла Полуботка - недарма був названий у дусі свого часу «Новоросійським Колумбом.

 

Поль сам був величезною суспільною силою. Верхньодніпровський, поміщик далекоглядний енергійний підприємець і захоплений минулим України історик, етнограф, археолог, щедрий добродійник юрист і просвітитель краю, Поль став засновником промислового видобутку криворізьких залізних руд, ініціатором прокладки залізничної магістралі Кривій Ріг - Донбас, будівництва моста через Дніпро в Катеринославі, спорудження Брянського металургійного й Гданцевського чавуноливарного заводів.

 

За будівельну досконалість «Старого (Амурського)» залізничного моста на Всесвітній виставці в Парижі Поль був визнаний гідним золотої медалі одночасно з Ейфелевою вежею.

В 1897 році Криворізький залізорудний район обігнав по видобутку заліза Урал. Міцніли його торгівельні зв'язки з іншими країнами. Стрімке зростання залізорудного району обірвала Друга світова війна.

Компетентний фахівець помітить: «Таке явище, як затоплення на чотири роки цілого рудного району, захопленого подіями у квітучому стані не зустрічалося ще в історії гірничої справи».

 

Ведучий 2:

Але місто вистояло, народ витримав усі труднощі і став на відбудову промислового краю.

 

Учень 3:

У безмежні широкі простори

Простяглося сплетіння доріг.

Я з тобою і в щасті і вгорі,

Рідне місто моє - Кривий Ріг.

Краю рідний, моє Криворіжжя,

З давнини і до наших років

У далеке й близьке зарубіжжя

Лине слава твоїх гірників.

Кожен раз огорта мене трепіт,

Як іду по просторах твоїх.

Ти — перлина вкраїнського степу,

Ти — козацьких легенд оберіг.

Скільки раз криворізькі родини

Проводжали синів на війну,

Скільки ж раз виростало з руїни

Місто сталі, руди й чавуну.

Навесні чарівним колоритом

Забуяють сади і поля.

Теплим променем сонця зігріта

Розквіта Криворізька земля .

Із діброви до обрію лине

Стоголоссями спів солов'я.

Криворіжжя — ти міць України,

Ти — дитинства колиска моя.

(звучить пісня «Мій рідний край»)

 

Ведучий 1:

Сучасний Кривій Ріг - місто-богатир, він простягнувся з півночі на південь на 126 кілометрів. Але гігант навіть серед побратимів по стрічковій забудові, має дивно «осину талію», досягає лише 20 кілометрів завширшки.

 

Ведучий 2:

Варто знати , що Кривий Ріг - ще й найдовше на нашому континенті місто, а в світі займає друге місце за довжиною, поступаючись лише Ванкуверу в Канаді. На сьогоднішній день чисельність населення становить: 646 748 чоловік.

 

 

Ведучий 1:

Кривий Ріг – це велике індустріальне місто. Криворізький індустріальний регіон відіграє провідну роль в економіці України та є основною сировинною базою для розвитку чорної металургії, має стратегічне значення для економічної незалежності та безпеки держави.

 

Учень 3:

 На рудничнім порозі

Я стою в Кривім Розі :

Тут рої самоскидів , як бджоли , гудуть,

Тут крокуючі крани

Височать, мов титани ,-

Тут кується держави сталева могуть !

Гомінкою юрбою

Шахтарі йдуть в забої,

Семирічки бійці - люди слави й труда -

Ті, що зрушують гори,

Що долають простори...

І дзвенить, наче пісня , їх мужня хода.

 

Учень 4: (демонстрація відео-фон «Промислове місто»)

Економічний потенціал міста налічує 87 великих підприємств різних галузей: чорної металургії, машинобудівної, будматеріалів, хімічної , поліграфічної , деревообробної, легкої, харчової та багато інших.

У Криворізькому басейні розташовано 8 з 11 підприємств України з видобутку та переробки залізорудної сировини, а також підприємства з обслуговування основного виробництва. Тому головною містоутворюючою галуззю, яка стійко визначає профіль міста у територіальному розподілі праці, є чорна металургія.

В нашому місті розгорнувся один з найбільших в світі металургійних комбінатів – Арселор Міттал Кривий Ріг, п'ять гірничо-збагачувальних комбінатів – Північний ГЗК, Південний ГЗК, Центральний ГЗК, Новокриворізький ГЗК, Інгулецький ГЗК, три рудоремонтних заводи та інші. Переважна номенклатура: залізна руда, концентрат, агломерат, чавун, сталь, готовий прокат.

 

Єдиний у країні суриковий завод теж знаходиться в місті Кривому Розі, цей завод виробляє залізний сурик, який користується великим попитом в Україні та за її межами.

 

 

 

 

Учень 5:

 Кривий Ріг

 


Дай до землі тобі вклонитись,

Мій рідний краю, Кривий Ріг!

Сталеве серце мусить битись!

Здійми чоло своє, Гірник!

 

Палкий вогонь твоїх ливарень

Романтикою полонить.

У глибині твоїх копалень

І день, і ніч життя кипить.

 

Веселий шум твоїх майданів,

Невпинний гуркіт заводський 

І швидкісного гул трамваю, -

Як все це дорого мені!

 

В цій назві гордій все з'єдналось:

Гірке минуле бойове

І час теперішній. Здавалось,

Непростий час, але мине!

 

В цій назві скрита непокора,

В робоче вдягнена шмаття,

Душа, як синява, прозора

Й багате фарбами життя!

 

Не треба погляд свій ховати!

Честь і хвала тобі, Кривбас!

Вік буду я тобі вклонятись

За доньок і синів - за нас!

 

Де дві ріки в одну злилися,

Мов два життя злились в одне, -

Тут було варто народитись:

Десь інде небо не таке!

 

Не сперечаюсь, твоя доля

Не з всіх простих на цій землі,

Але на все те Божа воля,

І хрест твій і мені нести!


Ведучий 2:

Рідний край! Чи є ще на світі такий куточок землі, який вбрав в себе всю красу і багатство. Адже Криворіжжя – один з найбільших на корисні копалини районів України. Найбільш важливими серед них є рудні родовища, поклади бурого вугілля, мармуру, доломітів , покрівельних і талькових сланців, сурику, будівельних пісків, скандію та ще близько 40 елементів таблиці Менделєєва.

 

Ведучий 1:

Шахти, кар'єри, металургійний комбінат….все це в межах міської смуги. Коли говориш – Кривий Ріг, розумієш – промисловість. Тут усі знають. Що таке залізна руда, пуста порода або технічна вода. Ми подорожуємо містом, яке дуже відрізняється від усіх інших, і яке пишається тим, що індустріальне!

Але говорячи про індустрію міста, не можна не звернути уваги на критичну екологічну ситуацію, яка формувалася протягом тривалого часу в умовах розвитку видобувної та металургійної промисловості.

 

Учень 6:  (демонстрація відео – фон «Екологічний стан міста»)

Внаслідок тривалого та інтенсивного видобутку залізних руд та їх переробки у Кривому Розі зазнають величезного техногенного навантаження практично всі складові навколишнього середовища.

Перш за все, це атмосферне повітря. Обсяг викидів шкідливих речовин від підприємств в минулому році становив 42 % від обсягу викидів по Дніпропетровській області. 

Під негативним впливом знаходяться також підземні та поверхневі води.

В місті щорічно утворюється більше 200 млн. тонн промислових та 400 тис. тонн побутових відходів.

Так коротко можна охарактеризувати стан довкілля в Кривбасі і саме тому виконкомом міської ради приділяється значна увага вирішенню невідкладних екологічних проблем. З метою реалізації нагальних природоохоронних заходів, ліквідації наслідків діяльності підприємств та запобігання негативному їх впливу, у місті розроблено не маючий аналогів в Україні екологічний проект – довгострокову програму по вирішенню екологічних проблем Кривбасу та поліпшенню стану навколишнього природного середовища на 2011-2022 роки.

Ведучий 2:

Так, дійсно Кривий Ріг - місто промислове, місто шахт та заводів. Але незважаючи на це, в ньому є багато чого цікавого та... прекрасного!

 

Учень 7:  (звучить спокійна музика)

Вам відомі 7 чудес світу, а я вас хочу познайомити з сімома чудесами Кривого Рогу. До них відносяться: Скелі Мопра, Геолого-мінералогічний музей, Парк Правди, Квітковий годинник, Ботанічний сад, Надглибока свердловина, 300-річна груша.

  1. Скелі Мопра – це справжній музей під відкритим небом та природний геологічний пам’ятник. Скелі складаються з двох масивів, які називають Великою і Малою Орлинкою. Скеля «Орлине гніздо» висотою 30 м, з якої за легендою красуня Рудана кинулась у річку. Висота Малої Орлинки становить 10 м, і особливо цікава розташована недалеко древніми печерами і гротами, яких ще 3000 років тому – скіфи, 1000 років тому слов’яни-уличи добували залізн6у руду, а в 16-18 століттях тут була скарбниця козаків, укріплена й захищена з усіх боків. Назва походить від одноіменного гірницького селища, абревіатура МОПР «Международная организация помощи борцам революции»
  2. Геолого-мінералогічний музей. Криворізький геолого-мінералогічний музей був заснований в 70-х роках. На даний час в ньому експонуються більше 1700 зразків мінералів, гірських порід і корисних копалин. Музейні експонати мають велике навчальне та науково-дослідницьке значення.
  3. Парк Правди. Парк культури та відпочинку імені газети «Правда» в Кривому Розі вважається першим парком міста. Його відкриття відбулося в 1932 році. Тут росте більше 40 сортів декоративних рослин, серед яких зустрічаються рідкісні види. Основними  пам’ятками парка є старовинні арки, підвісні мости, з яких відкривається вид на перехрестя річок Інгулець і Саксагань і найчарівніша в Україні «Човникова станція».
  4. Квітковий годинник. Квітковий годинник у парку героїв на проспекті Металургів у місті Кривому Розі – споруда надзвичайної архітектури та краси. Діаметр циферблата – 22 м, довжина хвилинної стрілки до 12 м. Тут висаджено 22 тис квітів 6 видів. Хід стрілки забезпечує часовий механізм, розташований під спорудою. Удень кожна година буде супроводжуватися мелодійним дзвоном, а вночі годинник буде підсвічуватися.
  5. Ботанічний сад. Криворізький ботанічний сад – творіння рук людських займає 52,4 га. Сад є державною бюджетною установою, перебуває у віданні Національної Академії Наук України. Зараз в ньому росте більше 3500 видів дерев, кустарників, квітів.
  6. Надглибока свердловина. Криворізька надглибока свердловина – це свердловина, пройдена в Україні в рамках програми «Вивчення надр землі та надглибоке буріння» в 1984-1995 роках. Досягнута глибина 5432 метра, діаметр 480 та 295 м і проектна глибина – 12 км.
  7. 300-річна груша. В Кривому Розі статус ботанічної пам’ятки отримало 300 – річне дерево – «Старовинна груша на Карнаватці». Диво-груша знаходиться на території приватного обійстя, її стовбур в обхваті складає 3,8 м, висота – 13,5 м. Груша досі приносить гарні врожаї.

 

Ведучий 1:

А зараз пропонуємо відповісти на запитання вікторини, з якої ми дізнаємось, на скільки добре ви знаєте наше місто!

 

Ведучі: (робота з залом)

Вікторина

«Стежинами рідного міста»

 

  1.          Кому присвячений памятник і де він знаходиться?

Пам’ятник батькам біля міськвиконкому.

  1.   А може хтось знає коли він був відкритий, якому святу присвячений?

Відкритий 8 липня 2013 року до Дня родини.

  1. Цікаво, а чи є у нас в залі жителі центрально-міського району? А чи знаєте ви на честь кого встановлено пам’ятник у сквері на площі Визволення?

Встановлено на честь танкістів, які визволяли місто Кривий Ріг у період з 23 жовтня 1943 р. по 22 лютого 1944 р.

  1. Де знаходиться пам’ятник встановлений на честь залізничників Криворізького відділу Придніпровської залізниці?

Довгинцевський район, Привокзальна площа станції Кривий Ріг-Головний

  1. Я гадаю всі знають де знаходиться цей меморіал, а чи знаєте Ви як він називається?

Це «Годинник памяті», він встановлений на честь 66-ї річниці від дня визволення України

 

  1. Кому встановлено пам’ятник у центрально-міському районі на перехресті пр. К. Маркса і вул. Жовтневої?

Памятник досліднику краю, першовідкривачу криворізьких залізних руд, громадському діячу Олександру Миколайовичу Полю

 

  1. А зараз ми бачимо на екрані Георгіївську дзвіницю, вона зведена на честь загиблих в роки Великої Вітчизняної війни воїнів. На сьогодні дзвіниця є найвищою культовою спорудою Дніпропетровщини. Отже, запитання: яка висота дзвіниці?

Висота дзвіниці становить 57 метрів

 

  1. Здається в нашому місті вже не залишилось жителів які б не побували в Криворізькому ботанічному саду, то хто ж скаже в якому районі він знаходиться?

В тернівському районі

 

  1. А що Ви знаєте про цей пам’ятник? Кому він присвячений?

Присвячений Запорізькому козаку Рогу реальна особа, який відігравав велику роль у заснуванні нашого міста. Пам’ятник відлито у бронзі та встановлено на постаменті, зробленому із брили криворізького природного каменя, Висота пам’ятника разом із постаментом 5 м 30 см.

 

  1. Я думаю всі бачили цей пам’ятний знак, знають де він знаходиться, тож скажіть, будь ласка, чому ж він присвячений?

Пам'ятний знак присвячений заснованому в 1775 році новому поштовому тракту, який дав початок розвитку поселення Кривий Ріг.

 

Ведучий 2:

А ще Кривий Ріг – дуже зелене місто . Приїжджаючи в центр Криворізької агломерації, навіть не сподіваєшся побачити зелені вулиці, парки, сквери, набережні та гарні сади.

 

Учень 5:

Люблю я тебе, славне місто труда,

Рудою, вогнем і металом сповите,

Бо в жилах твоїх грає кров молода,

І люди у тебе такі працьовиті!

Майдани, квартали і низки доріг,

Заводи і шахти — усе мені миле,

Бо все це є ти, рідний мій Кривий Ріг,

І звідси беру я наснагу і сили.

Я вірю: тебе ждуть звитяги нові.

Рости ж, моє місто! Стань кращим утричі!

З тобою твої гірники, горнові,

А ще лікарі, вчителі, будівничі.

То хай же в майбутньому радісний час

Обійми розкриє для кожного з нас!

 

(демонструється кліп «Пісня про Кривий Ріг»)

 

 

Ведучий 1:

Багатство міста – не тільки його потужний виробничий комплекс, а й значна мережа закладів освіти, культури, спорту, охорони здоров'я.

 

Ведучий 2:

Кривий Ріг – ще й культурний центр регіону. В нашому місті проводяться міжнародні фестивалі: «Горизонти джазу», «Кубок Кривбасу», всеукраїнські фестивалі «Джаз і юність», «Чарівна Флейта», «Срібне джерельце», «Співограй», міський фестиваль народної творчості «Весна Рудани».

 

Ведучий 1:

В місті живуть і працюють:

  • академічний театр драми і музичної комедії Т.Г.Шевченка, який по праву є головним культурними осередком міста. Театр почав свою діяльність в 1934 році;
  • незвичайний унікальний театр музично-пластичних мистецтв «Академія Руху», який знають в Україні і поза її межами;
  • культурно-громадський центр ШЕЛТЕР ПЛЮС;
  • виставкова зала, де зараз можна відвідати  виставку живопису Юрія Радченка та фотовиставку Едуарда Фукса.

 

 

Ведучий 2:

Ми скрізь і завжди маємо відчувати тепло рідної землі. У душі людини повинно бути світло, яке б указувало їй у житті дорогу добра. Ви ніколи не повинні забувати, що ви – криворіжці.

 

 

 

Виконується пісня

«Этот город – самый лучший город на Земле»

 

Заключне слово вихователя

 

docx
Додано
1 листопада 2019
Переглядів
1217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку