Позакласний захід на тему "Україна очима математика"

Про матеріал
Сценарій до позакласного заходу на тему "Україна очима математика". В цьому позакласному заході представлено різноманітні завдання з математики для 5 класу (рівняння; задачі на обчислення натуральних чисел, звичайних дробів; ребуси, "ланцюжки" ), розв'язок яких є числом, яке пов'язане з історією та географією України.
Перегляд файлу

Україна очима математика

Хід заходу

  1. НАЗВА КРАЇНИ.

Розв’яжіть рівняння, знайдіть значення виразу корені відповідних рівнянь і ви дізнаєтесь, якого року вперше згадується в Київському літопису слово слов’янське слово «Україна».

                                                                 

                                                                 

                                                                 

                                                                

  1. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ.

Україна – держава у Східній Європі, у південно-західній частині Східноєвропейської рівнини. Межує з Білорусією на півночі, Польщею, Словаччиною, та Угорщиною – на заході. Румунією та Молдовою – на південному заході., Росією на сході і північному сході. На півдні та південному сході омивається Чорним та Азовським морями.

Україна – найбільша за площею країна, територія якої повністю лежить у Європі. Територія Європи становить 10 600 000  квадратних кілометрів. Знайдіть площу території України, якщо територія Європи є більшою за територію України на 9 995 800 квадратних кілометрів. 

 

  1. РЕЛЬЄФ УКРАЇНИ.

Україна – це щедра земля під волошковим небом, це задумливі степи, широкі поля, густі ліси, гірські вершини, сині озера, річки і лимани.

   Територія України становить 604200 та складається з низин, вершин і гір. Територія низин на 175218 менша від території всієї країни і на 271 890 більша за територію вершин. Знайдіть яку територію країн становлять гори.

Річки України – це справжні ландшафтні перлини нашої країни. В Україні близько 71 тисячі річок. Загальна довжина річок країни становить 248 тисяч кілометрів. Якщо витягнути річки за екватором , то умовно утворилася б річка, яка обігне землю більше, ніж 6 разів.  Давайте дізнаємось, які річки є найбільшими серед річок України, виконавши наступне завдання.

 

 

 

 

ребуси

ребуси

ребуси

ребуси

ребуси


ребуси  2 

 

 

ребуси

ребуси


ребуси 1  = Н

ребуси

ребусиребуси

 

 

Начало формыКонец формы 

 

ребуси

ребуси

ребуси

 

ребуси

ребуси

ребуси

 

ребусиребуси

 

 

 

 

Гори України розташовані переважно в західній Україні. Українські Карпати становлять приблизно чверть Карпатської дуги, Карпати – гірська система на сході Центральної Європи, на території України, Угорщини, Чехії, Польщі, Словаччини, Румунії, Сербії та Австрії.

У межах Заставнівського району Чернівецької області, на схід від села Васловівці, розташована гора Берда. Це найвища точка Східноєвропейської рівнини.

Виконайте дії в ланцюжку обчислень і ви дізнаєтесь висоту гори Берда над рівнем моря.

 

 

 

 

  1. ЕКОНОМІКА, ПРОМИСЛОВІСТЬ

Україна належить до категорії індустріально-аграрних країн. Це держава з розвиненою науковою та промисловою базою, член Світової Організації Торгівлі.

З моменту здобуття незалежності Україна зберегла своє власне космічне агентство, стала активним учасником наукового дослідження космічного простору та місій дистанційного зондування.

Народногосподарський комплекс країни включає такі види промисловості , як важке машинобудування, чорна та кольорова металургія, суднобудування, виробництво автобусів, легкових та вантажних автомобілів, тракторів та іншої сільськогосподарської техніки, тепловізорів, верстатів, турбін, авіаційних двигунів та літаків, обладнання для електростанцій, нафтогазової та хімічної промисловості тощо.Крім того Україна є потужним виробником електроенергії.

У країні працює державне підприємство «Антонов» - авіабудівний концерн, що об’єднує конструкторське бюро, комплекс лабораторій, експериментальний завод  і випробувальний комплекс для розробки та сертифікації літаків. Співробітниками концерну 1984 року було створено транспортний літак АН-225 «Мрія» - найбільший, найважчий і найбільш вантажопідйомний літак у світі з будь-коли побудованих.

Максимальне комерційне навантаження літака АН-225 «Мрія» -  250 000 кг, що становить максимальної злітної маси. Знайдіть максимальну злітну масу цього літака.

 

  1. СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

Сільське господарство України – одна з провідних галузей економіки країни. Сільське господарство є базовою складовою аграрного сектора України.

Крім стабільного забезпечення населення країни якісним, безпечним, доступним продовольством, сільське господарство України спроможне на вагомий внесок у розв’язання світової проблеми голоду. Його потенціал виробництва значно перевищує потреби внутрішнього ринку.

Загальний земельний фонд країни становить 60 млн га. Сільськогосподарські угіддя займають загального фонду країни, сільськогосподарських угідь – орні землі, – пасовища, решта – сіножаті. Скільки гектарів займають сільськогосподарські угіддя, орні землі, пасовища і сіножаті?

  1. ДЕРЖАВНІ І НАРОДНІ СИМВОЛИ

Згідно з Конституцією України, державними символами України є

Державний Прапор України

Державний Герб України

Державний Гімн України

Державний Прапор України – це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. З давніх давен українська земля була хліборобським краєм. Синє небо над золотою нивою – зміст, який нині вкладають у кольори Державного прапора України. До Державного прапора України виявляють пошану, схиляючи голову чи вклоняючись, а часом і стають на одне коліно. Військові віддають прапору честь.

Довжина прапора становить його ширини. Чому дорівнює довжина прапора, якщо його ширина дорівнює 110 см?

Центральною геральдичною фігурою Державного Герба України є тризуб Володимира I Святого, великого князя київського, володаря Русі.

Державним гімном є пісня «Ще не верла України ні слава, ні воля» слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького.

Крім державних, кожна країна має народні символи, серед яких є рослини, тварини, тощо. Народні символи України – Верба і Калина.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
1637
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку