Позакласний захід "Сучасна архітектура"

Про матеріал
Одні архітектурні споруди - це перш за все чудеса техніки, що вражають нас грандіозністю подоланих відстаней або міццю приборкання природних стихій, будь то Суецький або Панамський канал, Транссибірська або Канадська Тихоокеанська залізниця, гребля Асуана або Ітайпу.
Перегляд файлу

 

Одні архітектурні споруди - це перш за все чудеса техніки, що вражають нас грандіозністю подоланих відстаней або міццю приборкання природних стихій, будь то Суецький або Панамський канал, Транссибірська або Канадська Тихоокеанська залізниця, гребля Асуана або Ітайпу.

Інші - такі, як Стоунхендж, Велика Китайська стіна, кам'яний комплекс у Зімбабве, скельні церкви в Ефіопії, - вражають нас величчю людської праці та завзятості, особливо якщо згадати: що людям, які їх зводили, не були відомі можливості сучасної техніки. Інші ж - як, наприклад, Монастирі Метеори в Греції - споруджені в самих несподіваних і важкодоступних місцях.

Світ прекрасний і дивний. Здавалося б, ну що можна придумати зі стандартного набору «стіни, підлога, дах». Набагато більше, ніж навіть можливо уявити в самій оригінальній уяві.

Чого тільки немає в нашому світі! Скільки творчих людей, скільки всього цікавого вони створюють, Багато придумують і відкривають нові напрямки в різних областях.

Що таке креативність? Це, вміння бачити світ не так, як бачать всі. Що таке креативність в архітектурі? - Уміння переконати глядача в тому, що стіни, підлогу і стелю не обов'язково повинен утворювати прямий кут, при цьому зберігається повністю функціональність будинку.

Ми звикли бачити будівлі у вигляді кубів і паралелепіпедів з ідеально прямими кутами. Але, на щастя, в усі часи жили архітектори, готові довести світові, що цілком має право на існування інша форма споруди.

Сучасні архітектори безжально ламають усі попередні стереотипи краси та витонченості будівель. На зміну важким конструкціям з величними колонами та безліччю дрібних деталей приходять легкі скляні витвори, основна перевага яких — простота і практичність.

Архітектура різних країн світу, різних міст і регіонів, звичайно, має свої особливості. Наприклад, можна говорити про типові для Москви новобудови, нью-йоркскі лофти, швейцарські шале, римські будівлі з внутрішніми дворами, американські одноповерхові будинки, хмарочоси Сінгапуру і Токіо.

Фантазія провідних світових архітекторів вільна від усіх кордонів! Гіганські хмарочоси у формі яєць, повітряні сади в крилах метелика, офіси у бутонах, що розкриваються...

Цей божевільний, божевільний світ, – скажете ви, коли побачите ці дивні і навіть шокуючі будинки. Адже в них живуть звичайні люди, знаходяться виставкові центри та офіси. Вся справа в тому, що проектували ці будівлі талановиті архітектори з безмежною, а іноді й божевільною фантазією, мета яких створити серед мільйонів будинків, такий, який виділявся б не тільки в масштабах країни, але всього світу.

Будівлі-новації нарівні зі старовинною архітектурою стають візитними картками міст. Ці унікальні будинки вдало поєднують в собі оригінальність, сучасний вигляд, інноваційні матеріали тощо.

Будівлі будують різні - іноді функціональні, часто просто потворні, рідко красиві. Але зустрічаються зовсім дивні.

Саме про них – наша розповідь.

Вони розбурхують уяву своїми техногенними ландшафтами, в яких вимальовуються будівлі незвичайних форм і розмірів.

Палац Фердинанда Шеваля або Ідеальний палац (Франція)

Фердинанд Шеваль, - французький листоноша, який 33 роки свого життя віддав будівництву будівлі своєї мрії – «Ідеальний палац». Часто його творіння розглядають як неординарний приклад наївного мистецтва в архітектурі.

Будівництво власного будинку - заняття вкрай захоплююче. Ось де справді можна відійти від усіх стереотипів і дати волю фантазії. Нездійсненних проектів практично не існує. Сучасна інженерна та архітектурна думка здатна втілити найсміливіші бажання замовника і зробити житловий будинок, хоч з каменю, хоч зі скла, хоч з металу.

Будівництво будинку почалося в квітня 1879 року. Шеваль розповідав про те, що він спіткнувся об камінь і був натхненний його формами. Він повернувся на те ж місце наступного дня і почав збирати каміння.

Під час свого щоденного маршруту, Шеваль збирав каміння і використовував його, для будівництва будинку. Він з'єднував камені разом з вапном і розчином цементу. Перші два десятиліття будівництва пішли на зведеня зовнішніх стін.

Палац являє собою суміш різних стилів. Незадовго до смерті Шеваль отримав визнання від таких світил архітектури, як Андре Бретон і Пабло Пікассо.

Фердинанд не був а ні будівельником, а ні каменярем, був малоосвічений, не бачив світ та інші твори архітектури. Залишається загадкою, як він, сам, зміг побудувати такий чудовий палац.

 

Лютеранська церква (Рейк’явік, Ісландія)

Одна з дивних будівель Ісландії, є лютеранська церква Хатльгримскиркья. Це четверте по висоті споруда в державі, яка отримала назву на честь Хадльгримура Петурссона — знаменитого поета і духовного лідера, відомого автора книги «Гімни пристрасті».

Будівництво церкви почалося в 1945 році і тривало до 1986 року. У 1948 була побудована центральна частина, де розташовані хори і крипта, а в 1974 були зведені широкі крила будівлі та башта.

Сьогодні в церкві можна побачити величезний орган. Висота його - 15 метрів, в конструкцію входять 5 275 трубок.

Лютеранська церква — не тільки одна з головних визначних пам’яток столиці Ісландії, вона також служить як оглядова вежа, з її башти відкривається чудова панорама Рейк’явіка і його околиць.


Будинок-книга (Канзас, США)

 

Книги прикрашають цей витвір архітектури не лише зовні, а й всередині. Бо це - Центральна бібліотека Канзасу. Ідея такого оформлення будівлі втілена була для того, щоб збільшити інтерес людей до відвідування бібліотеки. А підбирати книги, пов’язані з Канзас-Сіті, допомагали місцеві жителі.

 

Будинок-рояль зі скрипкою (Китай)

 

Величезний будинок-рояль із чорного скла розташований у місті Хуайнань, що в Китаї. Аби потрапити всередину всього лиш потрібно зайти до гігантської «прозорої» скрипки і піднятися вгору на ескалаторі. Ця «музична» споруда вміщує виставковий комплекс, в якому демонструються плани вулиць і районів міста.

 

Хабітат 67 (Монреаль, Канада)

Хабітат 67 - житловий комплекс у Монреалі. Вже понад 40 років будинок вражає своєю архітектурною оригінальністю. Канадсько-ізраїльський архітектор Моше Сафді хаотично розмістив 346 несхожих одне на одного кубиків.

Він задався метою зробити кожну квартиру унікальною, створити комплекс з окремих, незалежних ділянок зі своїми палісадниками і двориками, і водночас оптимально використати простір, щоб на порівняно невеликій площі розмістилося якомога більше людей. Таким чином, комплекс вмістив у себе 146 квартир.

 

 

 

 

Храм Лотоса (Нью-Делі, Індія)

 

Назву цієї незвичайної культової споруди, розташованої на околиці Нью-Делі в Індії, можна навіть не повідомляти мандрівникам - будівля настільки схожа на улюблену квітку Будди, що вгадати, яке ім’я отримала будівля, не складе труднощів.

Будівництво храму Лотоса велося з 1978 по грудень 1986 року. Керував проектом архітектор іранського походження з Канади — Фариборза Сахба.

Всередині храму немає жодної фрески або зображення, відвідувачів зустрічають лише білосніжні стіни і тільки на стелі зроблено напис арабською мовою — «Бог понад усе», так що кожен віруючий може звернутися саме до свого божества.

Атакований будинок (Відень, Австрія)

«Будинок атакує» - Такими словами охарактеризував свою останню інсталяцію: найголовніший скульптор Австрії теперішнього часу Ервін Вурм. Будинок, нібито звалився з неба і приземлився в центрі австрійської столиці. З 20 жовтня 2006 року до 11 лютого 2007 будиночок висів догори дригом на даху віденського Музею сучасного мистецтва.


Атлантіс (Дубаї, ОАЕ)

Готель Атлантіс, по праву, називають «рукотворним дивом» і за час, що минув з його відкриття, він так полюбився нашим співвітчизникам, що бути в ОАЕ і не відвідати готель стало вже непрощенним недоглядом, без якого відпочинок в ОАЕ втрачає свою родзинку.

Будинок-камінь (Гюемараес, Португалія)

В Португалії, в горах недалеко від містечка Фафе, в 1974 побудований дивовижний будинок, схожий на будинок з мультфільму про доісторичну сімейку Флінтстоун.

Будівельники просто знайшли чотири величезних каменя і побудували між ними будинок, заощадивши таким чином на двох стінах. Асиметричні вікна і покриті мохом валуни, черепиця з одного боку і плоский скат з іншого - унікальна будівля цілком могла б стати туристської. Там є 2 поверхи, камін і навіть басейн.

Через велику популярність будинку, довелося поставити куленепробивні вікна та двері, але господар там вже не живе.

 

Будинки-бульбашки (Каліфорнія, США)

Архітектор Вільям Ніколсон спроектував будинок в 1976 році. Це був експериментальний проект, в якому вперше була використана ідея створення будинку з торкретбетону, використовуючи гігантські повітроплавні кулі.

Архітектор, створюючи будинок для свого друга, відомого модельєра П’єра Кардена, керувався власними уявленнями про підводний світ.

Свою назву «Будинок-бульбашка» отримав не випадково — тут все округле, зовні будинок дуже схожий на справжні бульбашки піни, всередині він весь наповнений світлом, причому освітлення змінюється в залежності від зміни часу доби.

Будівля компанії Фуджі-ТВ (Токіо, Японія)

Футуристична будівля ФУДЗІ ТВ була спроектована відомим японським архітектором Кензо Танге. Будівля була побудована в 1997 році. Висота її - 125 метрів.

 Вона виглядає так, ніби побудована дітьми з блоків конструктора Lego. З верхньої сферичної оглядової вежі відкривається вид на ціле місто та гору Фудзі.

Будівля-корзина (Огайо, США)

Будівля компанії Longaberger в Ньюарку штату Огайо можливо найдивніша офісна будівля в світі. Будівля має площу 180 000 квадратних футів, і є точною копією корзини з супермаркету.

Компанія з виробництва кошиків та плетених виробів побудувала свою штаб-квартиру як точну копію реального їхнього виробу - плетеної корзини, тільки в 160 разів більше.

Кривий Будинок (Сопота, Польща)

Чули про теорію Ейнштейна викривлення простору і часу? У будь-якому випадку пропустити цей незвичайний будинок неможливо.

Таке архітектурне дивакувате чудо з'явилося на вулиці Сопота 2004 року. Проект будинку належить архітекторам Шотинському та Залевському.

Архітекторів попросили зробити проект торгового центру, який би приваблював якнайбільшу кількість туристів, і крім того, будинок мав красиво вписуватися у старовинну архітектуру центру Сопота.

Митці впоралися із завданням більш ніж успішно. Кривий будинок став не лише одним із найпопулярніших торгових центрів, а й архітектурною пам'яткою міста.

Сьогодні Кривий будинок - це одна із найбільш фотографованих будівель Польщі.

 

Кубічні будинки (Роттердам, Нідерланди)

Кубічні будинки або Куби - ряд будинків, побудованих в Роттердамі та Хелмонді по новаторському проекту архітектора Піта Блома в 1984 році. Радикальним рішенням Блома було те, що він повернув паралелепіпед будинку на 45 градусів і поставив його кутом на шестигранний пілон. У Роттердамі є 38 таких будинків і ще 2 супер-куба, причому всі будинки стикаються один з одним.

Перевернутий будинок (Теннесі, Америка)

Перевернутий будинок - будинок-музей. Легенда свідчить, що ця будівля була колись науково-дослідною лабораторією і знаходилася на одному з островів в районі Бермудського трикутника. Вченими, які працювали і проводили експерименти в цій будівлі, був створений вихор, гігантський торнадо, але вони не розрахували його силу. Вихор підхопив цю будівлю, і вона приземлилася, майже не пошкоджена, на свій дах у м Орландо, штат Флорида.

Будівлю переробили в незвичайний, містичний музей і щорічно він приймає мільйони відвідувачів. Коли Ви ввійдете всередину будівлі через горищне вікно, то побачите, що всередині все так, як і зовні, тобто стеля - це підлога, а підлога - це стеля. Зі стелі звисають стільці, а під ногами можна виявити люстри. Музей функціонує під назвою "Подорож в незвідане".


Танцюючий будинок (Прага, Чехія)

Танцюючий будинок - сучасна будівля, спроектована чеським дизайнером Владо Мулініч у співпраці з канадським архітектором Френком Генрі. Танцюючий будинок зайняв своє місце на набережній і був побудований на місці іншої будівлі, зруйнованої під час бомбардування в 1945 році.

Танцюючий Будинок був побудований порівняно недавно, в 1996 році, і сильно відрізняється в дизайні від традиційної чеської архітектури. Будівля є яскравим прикладом деструктивної архітектури з незвичайними формами. Танцюючий будинок відображає жінку і чоловіка, танцюючих разом.

Музей Ріплі «Хочете - вірте, хочете - ні»! в районі Ніагарського водоспаду в Канаді

Якщо, проїжджаючи по самій головній вулиці міста Орландо, ви раптом побачите дивну будівлю з кривими похиленими стінами, зрушеним дахом і тріщиною, що розколола будівлю навпіл, не дивуйтеся. Це не будівля, що дивом уціліла після землетрусу, це знаменитий в усьому світі незвичайний Музей Ріплі "Хочете - вірте, хочете - ні". Придумав і намалював ескіз сам Роберт Ріплі американський художник-карикатурист.

За все своє життя він об'їздив 198 країн світу, вишукуючи все саме дивовижне і парадоксальне. За це його прозвали сучасним Марко Поло. Мисливець за чудесами побував в джунглях Південної і Центральної Америки, об'їздив Японію, Таїланд і Китай, Африку і Кавказ. Використовуючи автомобілі, літаки, пароплави, потяги, верблюдів тобто різні види транспорту і засоби пересування, він об'їздив навколо світу 18 разів.

І все для того, щоб відшукати місячний камінь і висушені людські голови з Еквадору, копію "Таємної вечері" на рисовому зернятку, черепашку з двома головами, модель Тауерського моста із сірників,  людину-магніт, що притягує до себе металеві предмети.


Динамічна башта (Дубаї, ОАЕ)

У місті Дубаї почалося будівництво унікальної 80-поверхової будівлі.

Хмарочос, у якого кожний поверх рухається по своїй осі, незалежно від інших. Перша будівля, що здатна змінювати свою форму.

Інноваційний 420-метровий будинок обертає свої поверхи на 360 градусів навколо однієї масивної і нерухомої колони за допомогою 79 енергетичних вітрових турбін, розташованих на кожному поверсі.

Обертається вежа самостійно, енергія виробляється через сонячні панелі на даху і 48 вітрових турбін.

Будівельники зробили крок далеко від звичайного стандарту архітектури, можна сказати що ці видатні структури відносяться до числа унікальних коштовностей світу, які передають химерні почуття унікальності яка демонструє сучасності екзотичні форми зовнішнього і внутрішнього дизайну і допустимої фантазією архітектора

 

docx
Додано
14 грудня 2020
Переглядів
1204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку