Позакласний захід "Все буде Україна!"

Про матеріал
Патріотична гра має на меті доповнити, розширити та узагальнити одержані знання з історії своєї Батьківщини, активізувати і стимулювати творчу діяльність учнів, розвивати національну самосвідомість, формувати особистість з глибоко усвідомленою громадянською позицією , виховувати почуття любові та гордості за власну країну., сприяти творчій самореалізації учнів, збагаченню старшокласників інформацією про невідомі сторінки з історії, літератури, мистецтва України; розвитку уяви, пам’яті, вміння самостійно аналізувати факти; вихованню почуття національної гідності.
Перегляд файлу

Все буде Україна!

 

Патріотична гра

 

Мета:  доповнити, розширити та узагальнити одержані знання  з історії своєї Батьківщини, активізувати і стимулювати творчу діяльність учнів,  розвивати національну самосвідомість, формувати особистість з глибоко усвідомленою громадянською позицією , виховувати почуття любові та гордості за власну країну.

 Обладнання: текст завдань, ілюстрації з висловами про Україну, картки з історичними термінами, табло результатів, мультимедійний комплекс.

 

 

Хід гри.   

   I.Вступне слово.

Можна вибрать  друга і по духу брата,

Та не можна матір рідну вибирати.

За тобою завше будуть мандрувати

Очі материнські і білява хата.

І якщо впадеш ти на чужому полі,

Прийдуть з України верби і тополі.

Стануть над тобою, листям затріпочуть,

Тугою прощання душу залоскочуть.

Можна все на світі вибирати сину,

Вибрати не можна , лише Батьківщину.

 

Учитель. Кожна людина завжди з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де пройшло  її босоноге дитинство з дивосвітом – казкою й затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожного з вас. Коли їх об’єднати, то вийде наша держава Україна.

  Україна – це наша земля, наш рідний край, з славною багатовіковою історією і мудрими, талановитими людьми, з чарівною піснею, що дивує весь світ, багатющими народними традиціями, з мальовничою природою.

«Історія України захоплює кожного своїми подіями і напівказковими героями, народ напрочуд оригінальний, земля прекрасна» – писав Т. Г. Шевченко.

     Українці мають усі підстави пишатися тим, що їхня Батьківщина не раз переживала дні сили і слави, мала справді легендарних героїв, мужньо переносила найважчі випробування, коли гинули не сотні й тисячі, а мільйони її дочок і синів. Знання й розуміння минулого залишать глибокий слід у свідомості людей, народжують повагу до славних справ, а ганебні справи предків викликають почуття сорому.

     Сьогодні ми проведемо змагання, здійснивши подорож у минуле. Питання, які прозвучать, будуть стосуватися історії, культури, звичаїв. Адже знання цих питань необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у сучасному нашому житті.

 

 II.Правила гри.

Учитель. У сьогоднішній грі беруть участь дві команди  класів. Знайомтесь : (Кожна команда  представляє свою назву та девіз).

Оцінювати гру учасників буде компетентне журі у складі: (Представлення журі).

Протягом гри командам будуть задаватися запитання. На обдумування вам дається 30 секунд. За кожну правильну відповідь команда буде отримувати 1 бал. Відповіді команди записують на листочках та передають помічникам. Якщо прозвучала підказка, бали не зараховуються, а запитання знімається. Якщо правильної відповіді на запитання не прозвучало, правильну відповідь озвучує ведучий. Переможцем визнається команда, яка за результатами гри матиме більшу кількість балів. Результати гри будуть відображатися на табло.  Починаємо гру. 

III.Запитання для команд.

1. Конкурс «Розминка»

Вчитель. Ні для кого не секрет, що здавна голову дівчат прикрашав віночок. Та чи знаєте ви, що для традиційного віночка потрібно 12 квіточок. Розпочинаємо перший раунд - розминка.

«Україна у цифрах»

  1. У якому столітті тривала Національно-визвольна революція проти панування Речі Посполитої (17 століття)
  2. Якого числа і місяці День Соборності(22січня)
  3. Яку кількість Універсалів ухвалила Українська Центральа Рада?(Чотири)
  4. Назвіть кількість Президентів незалежної України?(6)
  5. Кількість областей України (24)
  6. Скільки разів на Січі скликалася Козацька Рада?(3)
  7. Коли ухвалено першу у світі демократичну Конституцію? (1710)
  8. Коли День Гідності і Свободи? (21 листопада)
  9. У якому столітті назва «Україна» було вжито у писемних джерелах (12 століття)
  10. Скільки морів омивають Україну?(Два)

 

 Конкурс 1 «Немає краю – без звичаю»

Учитель. Відомий знавець традиційно-культурної спадщини Олекса Воропай писав: «Звичаї народу – це ті прикмети, за якими розпізнають народ не тільки в сучасному, а й у його історичному минулому… Звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю…». Упродовж багатьох століть український народ безупинно творив своє, тільки йому властиве духовне середовище, наповнюючи його своєрідними обрядами, ритуалами. Отож, сьогодні пропонуємо вам дізнатися більше про народні звичаї, традиції та свята свого народу.

1. Про яке свято в народі кажуть: «Перша – жито засіває, друга – дощем поливає, а третя – снігом покриває»?

    Відповідь.  Пречиста.

2. Як називають комплекс обрядових дій, спрямованих на прилучення дитини до сім’ї, общини і християнської віри?

   Відповідь. Хрестини.

3. Назвіть обрядовий весільний хліб, який символізував гідність, достаток, красу молодих на весіллі.

    Відповідь.  Коровай.

4. Яке свято українці святкують після закінчення жнив.

    Відповідь. Обжинки.

5. Найсвятіше, найпочесніше місце в хаті, на якому були розміщені домашні предмети найвищої культурної цінності.

    Відповідь. Покуть.

6. Що ставили на гребені даху після зведення будинку (хати)?

    Відповідь. Хрест, колоски збіжжя та букет квітів – «Квітку».

7. Так називають щорічне громадське свято, день вшанування святого, на честь якого названо місцеву церкву, або день її освячення.

    Відповідь. Храм.

 8. За народними повір’ями цей свійський птах віщує наближення дня,  відганяє від хати нечисту силу і злих духів.

     Відповідь. Півень.

 9. Яка пора року, за давніми звичаями, була найбагатшою на весілля?

   Відповідь. Осінь.

 10. Як називалися сходини, на які із задоволенням збиралися дівчата та   хлопці, щоб більше пізнати одне одного і, як наслідок, одружитися.

   Відповідь. Вечорниці.

 

 

 

  Конкурс2. «Славетні українці»

  1. У народну пам'ять він увійшов не тільки хоробрим воїном і оборонцем рідної землі, а й справжнім будівничим. Він любив засновувати і споруджувати міста. Одне з них і сьогодні – найяскравіше місто Європи, має значення культурного і освітнього центру в західній Україні. Його називають першим українським королем.

   Відповідь. Данило Галицький.

  1. З його іменем пов’язана найгероїчніша доба в літописі Запорізької Січі. Упродовж 20 років він не покладав ратної зброї, виявляючи надзвичайний військовий хист, завзято відстоюючи козацьку волю, давні запорізькі звичаї і цілковите самоврядування України. Цього славного лицаря 15 разів обирали кошовим отаманом, чого споконвіку не бувало на Запоріжжі. Розповідають, що саме він диктував листа турецькому султану Магомету IV на славнозвісній картині І.Є. Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

Відповідь.  Іван Сірко – кошовий отаман.

  1. У 1893 р. до українського театру, який виступав у м. Одеса, прийшов, уже прославлений на той час, композитор П.І. Чайковський з величезним букетом. На стрічці був надпис: “Безсмертній від смертного”. У 1922 р. у зв’язку з 40-річчям сценічної діяльності ця акторка першою в Україні була удостоєна звання народної артистки республіки. Назвіть її.

 Відповідь. Марія Заньковецька.

  1. Активний діяч Київської громади, історик, у 28 років обійняв посаду завідувача кафедри історії при Львівському університеті, автор багатотомної «Історії України – Руси», лідер ТУП.

  Відповідь. Михайло Грушевський

 

 

 

3. «З глибини віків чути голос козаків»

1. Як називали козаків, які перебували на службі У Речі Посполитій?(реєстрові)

2. Булава, корогва, бунчук, назвіть одним словом.(Клейноди)

3. Як називався козацький човен (Чайка)

4. Як називали приміщення, де жили козаки? (Курені)

5. Бойовий прапор козаків (Корогва)

6. Перша Січ була заснована на острові(Мала Хортиця)

7. Кому належала влада на Січі? (Загальній козацькій раді)

8. «Січ- мати, а хто був батьком на Січі? (Великий Луг)

Розгадай пісню

 

 

  1.   Конкурс «Українські чудеса»

Учитель. Всеукраїнська акція «Сім чудес України» була ініційована Миколою Томенком і стартувала у травні 2007 року.Тоді регіональні оргкомітети представили своїх претендентів на звання Семи чудес. З них був складений список 100 претендентів. За результатами інтерн6ет-голосування (76889)голосів і опитування 100 експертів: учених, істориків, культурологів і фахівців у галузі туризму було обрано сім чудес, які є втіленням духу країни. Впізнайте їх:

  1. Це одна з найбільших будівель свого часу. В усій Європі жодна споруда XI століття не могла зрівнятися з нею. У «Повісті минулих літ» заснування значиться під 1037 роком. Вінчають будівлю 13 куполів. Всередині збережено мозаїки та фрески XI століття.

Відповідь. Софія Київська.

  1. На мальовничих схилах Дніпра розкинувся рідкісний за красою, унікальний за художньою цінністю ансамбль споруд, який зводився упродовж віків з середини XI ст.  До кінця XVIII ст. остаточно було сформовано архітектурний ансамбль, що зберігся без суттєвих змін до нашого часу. У печерах знаходиться найбільша кількість похованих святих у світі – 120. Площа заповідника становить 28 гектарів.

Відповідь. Києво-Печерська лавра.

  1. В Україні є кілька парків, які є пам’ятками садово-паркового мистецтва. Але тільки в одному з них є Єлисейські поля, англійський парк з колекцією рослин, завезених з багатьох країн світу, а кавказька гірка немов переносить нас у сонячну Грузію. Назвіть цей парк-шедевр.

Відповідь. Дендропарк «Софіївка».

  1. Це найбільший острів на Дніпрі, розташований у районі міста Запоріжжя, нижче Дніпрогесу. На півн6ічн6ій стороні острова був останній дніпровський поріг. Унікальний природн6ий та історичний комплекс. У 1965 році острів став історико-культурним заповідником. Пов’язаний з історією захисників України.

Відповідь.  Острів Хортиця.

  1. Ця фортеця бере свій початок від форту, що був створений у X столітті князем Володимиром Святославичем як одне з порубіжних укріплень південного заходу Київської держави. Перша кам’яна фортеця була невеликою. Князь Данило Галицький і його син Лев перебудували фортецю. Навколо неї з’явилася семиметрова кам’яна стіна та рови шириною до 6 метрів. Молдавський володар Штефан III значно розширив межі фортеці. Був зведений мур шириною 5-5 і висотою 40 метрів, п’ять башт. Саме6 після цієї реконструкції фортеця повністю набула свого сьогоднішнього вигляду.

Відповідь. Хотинська фортеця.

5. «Наші славні ЗСУ»

1. Хто є верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України?(Президент України)

2. Кому ЗСУ присягають служити?9Українському народу)

3. Як називають Артилерійські війська? (Боги війни)

4. До якого виду збройних сил належать?(Сухопутна артилерійська зброя)

5. У ЗСУ служить такий самий відсоток жінок, як і в арміях НАТО. 10,6% особового складу Збройних сил становлять жінки. У НАТО в середньому — 10,9%. (Так чи ні?)

6. Українська армія — перша у світовій історії, що добровільно відмовилася від ядерної зброї

7. ЗСУ мають єдину жінку- бригадного генерала (Командувачці Медичних сил Збройних сил України Тетяні Остащенко присвоїли чергове військове звання вищого офіцерського складу – бригадний генерал)

8. 24 лютого чисельність української армії становила близько 250 тис.  Сьогодні Україну захищає мільйон людей

   Учитель. Сьогодні ми доторкнулися до чарівних пелюсточок нашого духмяного дивоцвіту під назвою Україна. Історія нашої держави пройшла довгий шлях розвитку. Шлях цей був складним і тернистим. Сьогодні наша держава переживає складні випробування. Це анексія Криму, війна на Сході та тимчасова окупація частини Донецької та Луганської областей, загибель тисяч людей. Але ці події згуртували українців, підняли рівен6ь національної свідомості. Про народ, який піднявся на боротьбу проти беззаконня заговорили у світі. Сотні тисяч українців були і залишаються творцями світової історії. Робітники і підприємці, художники і науковці, волонтери і військові, політики і композитори, лікарі і вчителі, а також ви – майбутні випускники за кордоном чи в себе вдома можете з гордістю сказати: «Ми – українці». Тож шануймо і любімо нашу Батьківщину, тому що вона у нас одна!

  А зараз журі підрахує результати гри, для вас учениці 9 класу виконають танок.

 

IV. Підведення підсумків гри, нагородження переможців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

doc
Додано
27 квітня
Переглядів
95
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку