Позакласний захід " Всеукраїнська українознавча гра "СОНЯШНИК" "

Про матеріал

Українознавчу гру «Соняшник» розроблено для активного долучення учнівського загалу до кращих здобутків національної культури в її мовному та літературному просторі. Щоб гра проходила цікавіше та активніше, щорічно збільшувалась кількість учасників, пропоную матеріали для її організації та проведення

Перегляд файлу

Матеріали для організації та проведення Всеукраїнської українознавчої гри «Соняшник»

Мета гри. Українознавчу гру «Соняшник» розроблено для активного долучення учнівського загалу до кращих здобутків національної культури в її мовному та літературному просторі, формування навичок аналізу мовного та літературного матеріалу.

Обладнання: тин з соняхами; під тином лава та мішок з насінням; збоку припаркувався віник( для імпровізації пісні «Семечки»); від тину навскіс натягнуті жовті стрічки (6мм, 1см) – промінці сонця, що ведуть до сонечка; на промінчиках розміщені паперові пташечки, що прилетіли до соняшників; вгорі сонечко; стіл для координатора(-ів) гри, скатертина, на столі – таця з халвою (для солодкого завершення гри); телевізор, музичний центр.

Деталі! Російськомовну пісню можна вилучити, проте імпровізація під неї дуже подобається дітям (шукаємо на просторах Інтернету)

ВСТУП

Шановна соняшникова родино!  

Участь у грі «Соняшник» свідчить про вашу активність, допитливість, бажання пізнавати нове, небайдужість і вболівання за Україну.

Ми всі разом з нетерпінням чекали цього дня, коли вся країна вкотре об’єдналася в одну родину під егідою гри «Соняшник»!

На вас чекають цікаві завдання, котрі стосуються наших спільних мови, літератури, історії, культури, мистецтва. Найкращі з вас отримають пам’ятні нагороди. Але головне інше: ваші позитивні емоції дуже важливі! Насолоджуйтесь, граючи в «Соняшник», як насолоджуються ті, хто організовує її!

Тож розпочинаємо _____ВСЕУКРАЇНСЬКУ УКРАЇНОЗНАВЧУ ГРУ «СОНЯШНИК»

Просимо гравців зайняти місця.

 

БУКТРЕЙЛЕР «СОНЯШНИК»

 

ПЛАН

  1. Сонячна квітка
  2. Живий символ України
  3. Дитя сонця
  4. Американська гостя
  5. Особливий букет
  6. Корисні смаколики
  7. Ліки від депресії
  8. Не тільки для бджіл
  9. Соняшник і футбол
  10. 60 хвилин із «Соняшником»

 

СОНЯЧНА КВІТКА

Жодна гра не проходить без загадок. Найскладніші загадки ховаються у конверті від організаторів гри, але для розминки ми почнемо із простеньких. 

  • Сімсот соколят на одній подушці сплять. - Що це? Не знаєте? А таку:
  • Скільки чорних хаток, стільки білих паніматок. – Що, і ця не під силу. Тоді така:
  • Із мішка – на забаву, а із пляшки – на приправу. - Відгадали? Це – соняшник!

А які ще загадки про соняшник ви знаєте:

  • В золотому решеті чорних хаток повно, скільки чорненьких хаток, стільки й білих мешканців.
  • Хлопець Мартин похилився через тин.
    А дівчина Гапка: «Яка в тебе гарна шапка! Ще й жовта китиця проти сонця світиться. Як прилетять горобці. Буде тобі як вівці від сірого вовка».
    Що це за примовка?
  • Квітка ця на сонце схожа, на олію вона гожа,
    Жовті пелюсточки має, їх до сонця повертає.
  • Стоїть палиця, на палиці хатинка, а в тій хатинці - повно людей.
  • На сонечко я схожий і сонце я люблю. До нього повертаю голівоньку свою.
  • На городі в нас росте сонце ясне, золоте,
    Жовте око, жовтні вії та чомусь воно не гріє

 

Соняшник – символ сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він – чи не найсильніший серед квітів, що знайшов своє місце під сонцем, бо постійно орієнтується на небесне Світило – повертає за ним свою схожу на Сонце голову. Тож Сонце його не засліплює, а це означає, що він не боїться осліпнути від успіхів чи досягнень.

Соняшник символізує Батьківщину: як соняшник повертає за Сонцем свою голову, так і людина думкою, словом і ділом звернена до своєї Вітчизни. Як Сонце для соняшника – єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини Батьківщина – єдина і найвища цінність.

МУЗИЧНА ПАУЗА «БАЛАДА ПРО МОЮ ЗЕМЛЮ»

Коли я вийду аж на гору,
Від мене сонце не втечи,
Дай я до тебе заговорю,
А ти світи, не обпечи.
Стане сонце вогнем,
Щоб лякати мене
Та не боюся я вогня.
 

Приспів:
То моя земля, крила з плечей
То моя земля, радість очей
То моя земля, і б’ється в мені
Гаряче серце моєї землі

Коли я стану просто неба,
Коли почую вітру сміх,
То щастя більшого й не треба,
Ніж бути там де ти хотів.
Стане сонце вогнем,
Щоб лякати мене
Та не боюся я вогня

Приспів
Стане сонце вогнем,
Щоб зігріти мене
Як я люблю тепло вогня.


То моя земля, крила з плечей
То моя земля...      Приспів (2)

ЖИВИЙ СИМВОЛ УКРАЇНИ

Під променями гарячого сонця світлішають поля. Король серпневого поля – соняшник. Посланець сонця, якого знайдеш усюди: на полі, у городі, на подвір’ї. Квітка, що поєднує в собі красу і користь. Струнка, висока, з сумно нахиленою на бік яскраво-жовтою голівкою. А якщо зазирнеш під пелюстки, то побачиш маленькі чорні клітинки, які приносять стільки користі людям.

Тендітний соняшник є уособленням сонця на землі. Соняшники завжди дивляться на Сонце, слідкують за ним, повертаючи свої жовті голівки за його ходом. Уранці, посміхаючись, великі жовтоголові соняшники розкриваються і ніжаться під теплими променями сонця весь день, а ввечері, сумуючи, закриваються, бо Сонце сідає. Розквіт соняшників – це народження сонця. Здається, що все навколо палахкотить, переливається, заряджається сонячним теплом. Блакитне небо та жовті соняхи – живий символ України.

Так і хочеться доторкнутися рукою до жовтих пелюсток, відчути їхнє ніжне тепло. Дарма, що соняхи не зігрівають землю, вони щедро годують людей смачною та запашною олією.

Соняшник

Впиваючи тепло густе й живлющі соки,

отак наш соняшник росте, мов день високий.

 

Стоїть голівкою на схід, росою вмитий.

А вже за гуркотом підвід минає літо.

 

На грядці нашій народивсь – у ріднім краї,

він тягнеться у синю вись – і так зростає.

 

До всіх вітається здаля, дрімає в тиші.

То рідна матінка – земля його колише.

 

Він змалку, наче ти і я, про сонце мріє.

Його зерняткова сім’я для нас дозріє.          Микола Сингаївський

 

ДИТЯ СОНЦЯ

Через віки пронесли українці любов до різних речей, тварин, а особливо рослин, тому що з давніх-давен вважали їх святинями свого народу. Їхні образи використовувалися в обрядах і звичаях, в пісенній народній творчості. Їх вишивали на рушниках, сорочках, серветках… Часто вони приходять до нас із легенд.

Існує легенда про соняшник. Колись давно люди відреклися від Бога, і він закрив землю хмарами, крізь які не могло пробитися Сонце. Люди почали хворіти і голодувати. Потім вони почали молитись, і Бог розігнав хмари. Бризки сонячного світла розлетілися в усі боки, зігріваючи всіх своїм теплом. Бог дав людям насіння, скупане в сонці. З цього насіння і виріс соняшник.

Люди з давніх-давен вважають соняшник дитям сонця. Латинська назва цієї дивовижної рослини походить від грецьких слів, що означають сонце, квітка і від латинського слова – однорічний. Хоч насправді це сонечко є суцвіттям, а не однією квіткою і складається з великої кількості квіток.

На городі соняшник соняшно зацвів-
Розпрямив голівоньку, рученьки розвів.
Милувався сонечком, дощик зустрічав
І смачним насіннячком діток пригощав.
Посміхайся ж, друже наш, нам через віконечко,
Мила наша квіточка - друге наше сонечко.

АМЕРИКАНСЬКА ГОСТЯ

Як стверджують учені, соняшник – дуже давня рослина. До нас вона прийшла із Північної Америки. Колись соняшник вирощували корінні жителі Нового Світу – індіанці. На початку XVI століття іспанські мандрівники завезли його до Західної Європи. В Європі на той час соняшник розводили лише як декоративну рослину. І лише в середині XVIІІ століття європейці почали вживати в їжу насіння соняшника, яке вважалося делікатесом, а з листя і квіток заварювали чай. В 1716 році англійці навчились отримувати з насіння соняшника олію. Решта європейців лише 1830 року почали вирощувати соняшник як комерційну рослину для виготовлення олії. Соняшник швидко полюбили і селекціонери-квітникарі, і кулінари, і промисловці.

ОСОБЛИВИЙ БУКЕТ

Соняшникову олію одержують із кулінарного й олійного типів соняшників, а соняшники, які ми звикли бачити в букетах, належать до декоративних. Букет із соняшників доречно подарувати особливій людині. Адже тим самим ви даруєте їй світло, бажаєте тільки світлого і доброго. Лише соняшникові суцвіття можуть створити такий приголомшливий ефект без додаткових слів або прикрас. Зрізані соняшники можуть простояти до 15 днів, і за це їх дуже люблять не тільки аматори, але й професіонали, які складають букети.

КОРИСНІ СМАКОЛИКИ

Соняшник посідає почесне місце серед найкорисніших продуктів харчування. Адже щоденне вживання двох ложок соняшникової олії – це запорука здорового серця, мозку, судин.

Ви любите кіно і попкорн? А чи знаєте ви, що в Ізраїлі та Туреччині біле насіння соняшника пропонують у кінозалах як альтернативу попкорну, тому що воно поживне та має гарний смак.

У кожному суцвітті соняшника впродовж приблизно трьох місяців дозріває 1000-2000 насінин. Існує три види насіння соняшника – чорне, смугасте і біле. Якщо вам подобаються різноманітні смаколики, ви можете вибрати лише з насіння соняшника – смажене, не смажене, солоне, не солоне, з прянощами, з шоколадом, із медом або проросле.

Ви також можете використовувати насіння соняшника, щоб прикрасити салати і основні страви, воно підходить до всіх продуктів харчування. Більшість країн використовують соняшникову олію для приготування страв, тому що вона багата на поліненасичені жирні кислоти, вітаміни А, D. Е. Соняшникову олію успішно використовують у косметології: вона входить до складу губних помад, шампунів, кремів для рук, лосьйонів для тіла і гігієнічних засобів для немовлят. Останнім часом її використовують для виготовлення моторних масел. Насінням соняшнику годують пташок і маленьких звіряток.

Соняшник

Важку голову схилив, золотим картузом вкрив.

Як дідок, собі куняє, бо вже літечко  минає.

Налились його зернята, вже темніють оченята,

Незабаром прийде час – він запросить в гості нас.

Як дорослі, так і діти, будуть сонях теребити.

Ой, які смачні зернята, покуштуйте їх, малята.              Тамара Артем’єва

 

ЛІКИ ВІД ДЕПРЕСІЇ

Соняшник радять використовувати при втомі та депресії. Наприклад, якщо споживати щодня склянку соняшникового насіння, то можна нормалізувати сон. Це насіння зарадить при порушеннях кровообігу і випадінні волосся. Але у жодному разі не можна смажити насіння! У такому вигляді воно не лише не корисне, а ще й шкідливе. Часте або періодичне споживання смаженого насіння призводить до складних захворювань печінки. У давнину насіння не смажили, а розсипали рівним шаром на печі і сушили, а потім споживали.

МУЗИЧНА ПАУЗА «СЕМЕЧКИ»

(Під тином на лаві сидить парочка і лускає насіння. Під музичний супровід виконується імпровізація.)

То не утки крякают, не лягушки квакают,

 Это с миленьким вдвоём громко семечки грызём

 Семечки-2р. Их все принёс мне Сенечка,

 Летом ночка коротка, съели  только полмешка.

 

Вот и солнышко встаёт, я грызу, она грызёт.

Подоить пора козу, он грызёт и я грызу.

Семечки – 2р.  Зачем  теряю  времечко?

От такого жениха, тьфу, что-то только шелуха. 

 

Наши парни молодцы дарят милым леденцы,

Я ж несчастная одна, лузгать семечки должна.

Семечки – 2р.  Метём с крылечка веничком.

Вижу Сеня из ворот, ой, снова семечки несёт!

 

А недавно Сеня мне  - сделал предложение,

Приходи хозяйкой в дом, мы законно погрызём.

Семечки? Семечки.

А я сказала Сенечке, лучше буду век одна,

Ой, но без мужа-грызуна!

 

НЕ ТІЛЬКИ ДЛЯ БДЖІЛ

Соняшникові поля – це рай для бджіл, бо соняшник є однією з найкращих медоносних рослин. З одного гектара соняшнику бджоли здатні зібрати до 50 кг меду. З соняшникових стебел виготовляють папір, адже вони містять від 43 до 48 % целюлози. Залишки ідуть на силос для худоби або на добрива. У позбавлених лісу районах їх використовують ще й як паливо.


СОНЯШНИК І ФУТБОЛ

В основі логотипа України, розробленого до «Євро-2012», використано квітку соняшника – один із улюблених та відомих українських образів. За задумом, квітка соняшника уособлює образ України, сповненої теплом, любов’ю та  привітністю, де кожен почуватиметься гостем, якого тут завжди чекають.

Безперечно, соняшник – це прекрасний дар природи. Краса цієї рослини надихала багатьох художників та поетів на створення шедеврів. І скрізь, де б не росла ця чарівна і корисна квітка, вона завжди буде нагадувати маленьке сонечко, даруючи нам радість і красу.

 

МУЗИЧНА ПАУЗА «СОНЯХИ»

Сонячно і весело на землі,

Всі радіють гарній погоді.

Задивились діти малі,

Що за диво виросло на городі.

 

Приспів:

Розцвітає соняшник біля хат,

Золотого сонечка рідний брат.

Він до сонця голову нахилив.

Бо маленьку лампочку засвітив.

 

Літо нам принесло усіх щедрот,

Все росте, дощами умите,

Розсипає соняшник на город,

Чарівне насіннячко соковите.

 

Приспів:

Є у нього зернята, ой смачні,

Соняшник насипле тобі й мені,

Діляться зернятками горобці,

Б'ються прямо в соняха на щоці.

 

Я — соняшник, приїхав я з далекої країни.
Дивіться: голова моя, як сонячні перлини.
І стовбур: он який товстий, мене не збити вітру,
Насінням можу пригостить, я — лагідний, привітний.
Допоможу зробити мед тим бджілкам, що літають.
І знаю я один секрет, як масло виробляють.
Його олією зовуть, з любов’ю споживають.
Його в салати щедро ллють, мене не забувають.
Я з сонцем можу розмовлять, кручу я головою.
А вам лиш треба поливать, опікуватись мною.
Росту в городі і в степу, високий, гордовитий.
І люблять сонце і весну мої чудесні квіти.

Сьогодні я до вас діставсь, щоб з вами в гру пограти,

Тримайте,- це для вас пакет, пора розпочинати.

 

Учасники отримують завдання гри

Цього року у грі-конкурсі бере участь_____ учнів, які вирішили долучитися через тестові завдання до кращих здобутків національної культури у її мовному та літературному просторі, сприятимуть засвоєнню та збереженню духовної, історичної, культурної спадщини українського народу. Завдання конкурсу цікаві, змістовні та розвивальні. Я сподіваюся, що всі отримають хороший результат.  

Усім учасникам ми бажаємо перемоги,  усім нам — миру, злагоди, терпіння, здоров’я!  

 

ГРА «СОНЯШНИК» (Діти виконують індивідуальну роботу, з буклету)

Повернення бланків з відповідями

 

Координатор гри: Тищенко Н.Ю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мамадалієва Олена Мілібаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 червня 2018
Переглядів
3545
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку