Позакласний захід з географії " Східна імпресія"

Про матеріал
Позакласний захід з географії «Східна імпресія» пропонується для учнів старшої школи з метою формування предметних компетентностей у вивченні мистецтва, культури , традицій країн Сходу, розширення географічних знаннь, активізувізації знань про країни Сходу.Показати на конкретних прикладах взаємозв’язок географії та філософської думки в Китаю та Японії;
Перегляд файлу

Пропоную позакласний захід з географії для учнів старшої школи для проведення тижня географії  з теми «Східна імпресія»

 Мета заходу: навчальна: сформувати предметні компетентності у вивченні мистецтва, культури , традицій  країн Сходу,  розширити географічні знання, активізувати знання про країни Сходу, показати на конкретних прикладах взаємозв’язок географії та філософської думки в Китаю та Японії;

розвивальна: формувати в учнів навички творчої самостійної діяльності з географії в позакласний час, високий рівень активності, розвивати пізнавальний інтерес до географії, вміння працювати з додатковими джерелами інформації, вміння систематизувати зібраний матеріал, вміння логічно грамотно самостійно готувати виступ;

виховна: виховувати ціннісно-світоглядні орієнтації, потреби у творчому самовираженні та естетичному самовдосконаленні,  почуття повагу до історії та культури інших народів,  самоусвідомлення потреби в географічних знаннях, взаємоповагу між учнями, сприяти самоствердженню дитини, почуття відповідальності, самовдосконалості, інтелектуального росту.

 Обладнання: політична карта світу, мультимедійна дошка, проектор, комп’ютер, слайди презентації, полички для їжі, нецке - Хотей, віяла,

спеції – гвоздика, мускатний горіх, кориця, китайські музичні підвіски –

фун-лінь, чашечки для чаю.

Структура заходу

I Підготовчий етап

 II. Основний етап

III Заключний етап

I. Підготовчий етап Заздалегідь до проведення тижня географії учитель оголошує учням тему заходу. Пропонує план, об’єднує учнів у навчальні групи, дає групові завдання. Проводячи на підготовчому етапі консультації, учитель географії перевіряє рівень готовності навчальних груп, рекомендує інформаційні джерела, надає допомогу щодо написання виступів, корегує зміст виступів, перевіряє стан презентацій, технічне забезпечення..

II. Основний етап

План заходу

1 Сьогодні ми вирушаємо до країн Сходу.

2. Цікаво, а з чого в наш час виготовляють папір в Китаї?

3. До Вашої  уваги розповідь про ієрогліфи.

4. Послухайте  розповідь про гвоздику.

5. Китайська  церемонія  чаювання. 

6.А ти вмієш користуватись паличками для їжі?

7.До Вашої уваги розповідь про Інь і Янь.

8.Запрошуємо до розповіді про віяла наших екскурсоводів.

9.До Вашої уваги розповідь про нецке.

10.Хотей- один із семи богів щастя.

11.« Філософський сад» Японії.

Позакласний захід  з географії : « Східна імпресія» 

Ведучий- старшокласник .

Доброго дня шановні вчителі та учні нашої школи!

Ми раді зустрічі з Вами і сподіваємось, що вона буде цікавою.

Сьогодні ми вирушаємо до країн Сходу.

Європейців завжди вабила Азія. Протягом двох останніх тисячоріч купці й місіонери , першовідкривачі й авантюристи , завойовники , дослідники _ прагнули на Схід, шукали сухопутні і морські шляхи в Індію та Китай.

Народи Азії , їхні традиції , культура , філософія – це феномен, який у західному  світогляді називається словом - символом « Схід».

Ведуча- старшокласниця.Саме у цьому регіоні з’явилися найдавніші цивілізації , зародилися всі три світові релігії – християнство, іслам, буддизм, саме  тут винайдено алфавіт.

Ось чому ми вирішили здійснити подорож до країн Сходу.

 Але  як це зробити ? Пішки – довго, автобусом чи потягом _ також, напевно доведеться літаком.

 Ведучий- старшокласник. Шановні пасажири! Наш літак вирушає з повітряних воріт столиці України – аеропорту Бориспіль до столиці Китаю – Пекіну, де нас будуть зустрічати екскурсоводи .

Китай  країна, історія державності якої сягає кількох тисячоліть ( більше чотирьох тисяч років)

Її народ зробив вагомий внесок  у матеріальну та духовну культуру людства.

У стародавньому Китаї були зроблені важливі  природничо  – наукові та технічні відкриття , серед яких перш за все слід назвати такі відкриття світового значення як винахід компаса, пороху, паперу та книгодрукування, а також сейсмографа.

 Ведуча- старшокласницяI тисячолітті до н.е. тексти книг і документів вирізували на бамбукових  та дерев’яних дощечках, або писали на шовку.

У II тисячолітті китайці використовували тонкий письмовий папір , кращі сорти якого виготовлялись із паростків молодого бамбука.

Цікаво, а з чого в наш час виготовляють папір в Китаї?

Слово надається екскурсоводам.

 Екскурсовод. При виробництві китайського паперу використовується деревина або паперова. вторсировина. У Китаї швидкими темпами розвивається індустрія вторинної переробки паперу. Близько 60% волокна, використовуваного для виробництва паперу і картону, китайська промисловість отримує з паперових відходів. Близько 40% сировини для виробництва паперу поступає з тих країн, де відсутнє належне управління лісовим господарством. Об'єм постачань паперових відходів достатньо обмежений, а за умови того, що вводить до ладу нових китайських целюлозно-паперових підприємств існує побоювання, що подальше зростання в паперовій індустрії Китаю відбуватиметься за рахунок використання деревини з вже постраждалих тропічних лісів.

 У Х столітті на основі високо розвинутого паперового виробництва широкого розповсюдження набув кольоровий папір із різноманітними малюнками . Щоб папір довше зберігався , його пропитували кипарисовою олією.

 При династії Пан ( 618- 907р.р.) зароджується книгодрукування. Стародавні  китайські книги друкувались з гравірованих дерев’яних дощок. На дерев’яній дошці вирізались рельєфні тексти , або ілюстрації, потім їх покривали фарбою і прикладали до них листи паперу, на яких утворювався відбиток.

Екскурсовод. До Вашої уваги розповідь про ієрогліфи.

В китайській мові алфавіту не існує. Кожен предмет, кожне поняття

( уявлення)виражається у письмі особливим знаком – ієрогліфом , який складається з різних креслень( малюнів) штрихів. Сучасна ієрогліфіка розвивалась із письма в малюнках, інакше називається піктографієй. Знаки письма в малюнках відображають зовнішній вигляд, форму окремих предметів, або явищ оточуючого людину реальність. Поступово спрощувалась і схематизувалась, малюнки перетворювались в систему ідеографічного письма, в якому кожний знак передає саму спільну ідею позначеного ним предмета, явища, поняття, уявлення

Загальна кількість китайських ієрогліфів доходить до 80 тис. Така велика кількість пояснюється тим , що протягом значного періоду(відрізку часу) існування ієрогліфічної писемності китайські письменники придумали нові ієрогліфи , які збереглись тільки в їх творах. Реально у всіх видах текстів використовується не більше 10 тис. ієрогліфів. Сьогодні для читання сучасної китайської літератури достатньо знати до 3 тис. ієрогліфів.

Ведучий Дякуємо за цікаву розповідь.

Європейців завжди вабила Азія, протягом двох останніх тисячоріч. купці лісоруби, першовідкривачі ц авантюристи , завойовники , дослідники прагнули на схід , шукали сухопутні та морські  шляхи в Індію та Китай, відкривали нові острови , сьогодні відомі як острови пряностей. Звідки в Європу почали привозити мускатний горіх, гвоздику, перець, корицю.

Ти використовуєш гвоздику при приготуванні страв?

Так, використовую, і хотіла , щоб більше дізнались про ці прянощі.

Екскурсовод Тоді послухайте  розповідь про гвоздику.

Гвоздичне древо – вічнозелене дерево родини миртових. Із висушених бутонів одержують прянощі – гвоздику, яка має сильний аромат та різкий обпалюючий смак. Гвоздика містить біля 18% ефірної гвоздичної олії. Із всієї гвоздики лише відносно незначна частина використовується,як прянощі,решта переробляється  у гвоздичну олію, яка знаходить широке  застосування у парфумерії та фармакології.

Батьківщина гвоздичного дерева – Малуккські острови. Голландці, завалодів ними в XVII столітті, прагнули з метою монополії обмежити культуру гвоздичного дерева цими островами. Але у XVIII столітті французи окультурили гвоздичне дерево на о. Маврикій , а потім               англійці _ на о. Занзібар( зараз до 80% світового виробництва) звідки і одержали головну продукцію гвоздики. Сьогодні,в наш час , плантації гвоздичного дерева є також на о. Мадагаскар.

Цікава історія гвоздики – самої, можливо цінної із східних пряностей . Іще за довго до початку нашої ери її використовували в Індії, Індонезії, Китаї. При дворі китайського імператора існував звичай , за яким чиновники, вельможі, яким давалась аудієнція, зобов’язані були постійно тримати в роті гвоздику , щоб не оскверняти свого повелителя не свіжим диханням

 Ведуча.Дякуємо за цікаву розповідь.

У X ст.. китайці навчились використовувати селітру, сірку та вугілля для виробництва пороху.

По китайські слово « порох» складається з двох елементів- «хо»- вогонь, і

« яо» - ліки. Це пояснюється тим , що складові елементи пороху_ сірка, селітра та вугілля _ з давніх часів використовувались в китайській медицині в якості лікарських засобів.

Порох використовувався у військовій справі, а також при виготовленні ракет для святкових фейерверків.

Стародавній  Китай досягнув вершин в таких областях , як вирощення чаю, батьківщиною якого є Китай. Китайці надають перевагу зеленому чаю, у який для аромату додають пелюстки жасміну , а чорний чай експортують до інших країн.

До Вашої уваги церемонія чаювання по – китайські.

 Екскурсовод.Китайська церемонія чаювання крок за кроком: 1.    Підготовлюють чайне начиння. Чабань (чайний столик) прикрашається статуеткою чайного божества. 2.    Кип’ятять воду. Перевага надається м’якій, в ідеалі — джерельній воді. Зняти воду з вогню . Вона вважається готовою лише тоді, коли на поверхні появляютьс великі бульбашки.

3.    Прогрівають посуд. 4.    Призначений для заварки чай насипають в чахе (чайну коробочку). Потім чай вдихають, насолоджуючись ароматом… 5. Наповнюють чайник сухим чаєм за допомогою лійки. 6. Пробудження чаю. Закривають чайник кришкою, укутують рушничком, збовтують, розгойдуючи чайник з боку на бік. 7. Заливають у чайник гарячу воду. Першу настойку чаю не п’ють, а використовують для омивання чайного листа.

8. Слід підготувати дві чашки: високу (венсябей) – символізує чоловіче начало, яку заповнюють на 3/4 об’єму чаєм та накривають низькою чашкою (чабей), яка символізує жіноче начало. Щільно притискають одну до іншої і перевертають. Можна зробити підношення готового чаю чайному божеству, омиваючи його чаєм. 9. Венсябей розкручують за годинниковою стрілкою і насолоджуються ароматом. Потім можна зробити перший ковток. 10 Коли першу порцію чаю вип’ють, процес повторюється знову. В середньому чай заварюють від трьох до п’яти разів.  Чай заварюють у середньому від трьох до семи разів, поки він не втратить смак і аромат. Китайці кажуть: відпив — долий, долив — відпий.

Чай це не просто напій, який допомагає втамувати спрагу, позбутися сонливості та наповнити організм слою. На своїй батьківщині він вважається «божественною блаженною росою», а церемонія його приготування – не просто мистецтво, а процес єднання душ. Чайна церемонія дарує спокій і щастя.

Ведучий.Дякуємо.

 До речі. Для знаменитої китайської чайної церемонії використовують тільки улунські сорти чаю, що ростуть у горах Уішань.Улунський чай найдорожчий у світі .Так , наприклад, у 2005 році на аукціоні за 20 грам сорту « Дахунпао »   у перекладі з китайської – «Червона мантія»Цінитель заплатив 25 тис. доларів. Не поспішайте дивуватись _ у світі залишилось всього 4 кущі чаю цього сорту, а його річний урожай , що збирається винятково в травні , рідко перевищує 500 грамів.Основу китайської національної кухні складають страви із самих різноманітних продуктів.Рис - найбільш поширена і найбільш улюблена страва більшості жителів Азії.

Тема рису пронизує всю культуру азіатських народів ; без нього не обходиться жодна святкова чи урочиста подія.У знак побажання благополуччя зернами рису посипають почесних гостей та заручених.Рисом, приготовленим із шафраном, пригощають один одного наречений та наречена.Рис зображений на емблемах різних партій та організацій , на державному гербі Індонезії та М’янми. Китайці споживають їжу при допомозі двох паличок , виготовлених із бамбука . металу, пластмаси чи із слонової кістки.

Ведучий. А ти вмієш користуватись паличками для їжі?

 Ведуча.Ні , не вмію, але хотіла б цьому навчитись.

Тоді будь уважною. Зараз нам продемонструють вміння користуватися паличками  для їжі.

 Екскурсоводи.Цілком природньо споживати китайську їжу при допомозі одного або найбільш характерних винаходів китайської культури – палочок для їжі.

 Їх виготовляють із різних матеріалів: золота,срібла, слонової кістки , бамбука та полакованого дерева.Палички напевно самі дешеві та зручні. Їх довжина  зазвичай становить 10 дюймів( 25 см.)Вміння користуватись паличками потребує певної практики , але швидко входить у звичку. Їх беруть приблизно на чверть довжини від верхнього , більш товстого кінця.Покладіть одну палочку у заглиблення між великим і вказівним пальцями. Нижня частина палочки повинна спиратись на безіменний палець. Користуючись подушечкою великого пальця , щоб міцно прижимати палочку до безіменного.Тепер розмістіть  другу полочку між верхніми фалангами вказівного та середнього пальців, підтримуючи її кінчиком великого пальця , нібито ви збираєтесь  користуватись нею як ручкою, або олівцем.Великий і вказівний палець  рухають паличку вверх – вниз по відношенню до нижньої , яка залишається у нерухомому положенні. Потренуйтесь , поки не відчуєте смак цього « пінцетного» руху. 

Ведуча. Дякуємо. Все дуже просто .

 Ведучий.Так. Слід мати лише бажання навчитися цьому.Філософська думка в Китаї бере свій початок в далекому минулому:«золотий  вік» її  розвитку сягає VI-III ст.. до.н.е.Стародавні китайські мислителі приділяли велику увагу етиці та моралі. Одночасно  вони проявляли інтерес до проблем натурфілософії. Прагнули знайти і дати пояснення оточуючій людину реальності, усвідомити співвідношення буття і небуття.

В наш час культура Сходу своїми традиціями і своїм світобаченням стала дуже популярною на Заході та у нас. Самим простим прикладом тому - символи їхніх вчень, які відображені і втілені в багатьох речах. Нині їх часто можна побачити в побуті. Самим популярним серед них є знак великого переділу - Інь і Янь

Ведуча. До речі, а що значить « Великий переділ»?

Ведучий. До Вашої уваги розповідь про Інь і Янь.

 Екскурсовод.Китайська філософія робить наголос не на поділ, а постійно прагне гармонійно поєднувати протилежні полюси . Янь в ній значить чоловічий початок, світле і гаряче. Але без жіночого початку – інь, втілення холоду і ночі , неможливе життя. Все взаємообумовлено. День змінює ніч , на зміну спеки приходить прохолода. Позитивні сили янь і негативні інь ототожнюються не з добром і злом , але відповідають плюсу і мінусу електричного зараду.

Фен – шуй – вчення древніх мудреців, що виникло близько 4 тис. років тому. Але це не значить , що його методи втратили свою ефективність .Фен – шуй допомагає сучасній людині зі знанням справи переобладнати житло , робоче місце або навколишнє середовище, наприклад, сад, а в глибокому сенсі змінити своє життя.

 Ведучий. А чи відомо тобі , як за фен – шуєм можна придбати ( здобути) щастя, здоров’я та любов?

 Ведуча. Ні .

 Ведучий. Тоді послухай.

 Екскурсовод.Феншуй у всіх сферах життя.

Фен –шуй в перекладі означає вітер і вода. В уявлені китайців вітер подібний енергії , яку несе вода, енергії без якої в світі не можливий будь який ріст. Проте бурхлива стрімка вода здатна зруйнувати роботу людської праці , повені можуть затопити  поля. Отже, потрібно вести мову про гармонійну взаємодію всіх сил, впливаючих на нашу природу та суспільство.Привабити ці сили до гармонії – головне завдання фен- шуя . Це давнє вчення про гармонію дозволяє вивчити властивості житлового помешкання. Активізувати силу благоприємних ліній та при необхідності послабити вплив негативних елементів середовища .

Екскурсовод Як придбати щастя за фен- шуєм

Де б Ви не знаходились та щоб Ви не робили , уявляйте собі , що всі Ваші мрії вже здійснились. Закрийте очі та відчуйте мить досягнення повного щастя . Намалюйте у своїй  уяві прекрасного павліна, який розкриє свій , неймовірної краси , переливаючий усіма кольорами райдуги – хвіст. Гармонія цієї картини проникне у Ваше життя і Ви відчуєте сили для придбання радості , миру та душевного спокою.

Екскурсовод Як придбати здоров’я за фен -шуєм.

Якщо Ви хочете мати міцне здоров’я, то перш за все , Ви повинні бути впевнені в тому , що це можливо . Кожного ранку уявляйте собі,як енергія бадьорості поповнює Ваше тіло. Це відчуття схоже на легкий бриз, наповнений ароматами неземних квітів. Намагайтеся викликати ці образи протягом дня і частіше уявляйте собі ієрогліф здоров’я, променево м’яким золотисто – зеленуватим світлом. Ви станете набагато активнішими , а сили будуть приходити до Вас з незвичайних , чарівних джерел.

Екскурсовод Як придбати любов за фен - шуєм.

Для придбання любові добре кожен день розпочинати зі створення особливого настрою , з уявного побачення зі своїм обранцем( коханим). Незабаром Ви привабите до себе людину, котру бачите у своїх мріях . Щоб це відбулося , необхідно якомога точніше намалювати портрет Вашого ідеалу в душі і частіше звертатися до нього протягом дня. Так Ви активізуєте свою енергію та придбаєте любов і щастя. Ви самі створите Хей Сі - свій щасливий випадок .А піон – символ витонченої пристрасті – назавжди поєднає знайшовших один одного.

Ведучий.Дякуємо. 

Отже потрібно вести мову про гармонійну взаємодію всіх сил , впливаючих на нашу природу та суспільство. Приводити ці сили до гармонії – головне завдання фен – шуя.

Важливе місце у духовному житті країн Сходу посідає театральне мистецтво. Тематика вистав , я правило пов’язана із історичними легендами та казками.

Одним із показників високого рівня розвитку матеріального виробництва в стародавньому Китаї був розквіт прикладного мистецтва та ремесла своїм багатством і яскравістю здобувши визнання в усьому світі .

Особливо популярний в Китаї такий вид ремесла , як виготовлення плетених виробів ( корзин, ширм, салфеток із соломки, віял, капелюхів, різних меблів)

 Ведуча.В якості матеріалу використовують бамбук, раттон( індійську тростину) стебла злакових рослин.  Так жителі В’єтнаму із бамбука будують будинки , плоти і човни, виготовляють циновки , корзини, відра і черпаки для поливу рису, коромисла , палички для їжі, виготовляють декоративні вироби на експорт,а молоді пагони – делікатес в’єтнамської кухні . Із бамбука плетуть великі миски на яких зберігають зварений про запас рис . Із бамбука виготовляють вітрила джонок.

Щодо віял то вони бувають чоловічі і жіночі. Та й призначення мають різне 

  Ведучий.Запрошуємо до розповіді   про віяла  наших екскурсоводів.

 Екскурсовод. Віяло – пристосування,за допомогою якого жителі спекотних країн намагалися створювати собі невелику прохолоду. У               Єгипті, Індії та Китаї при дворі правителів були спеціальні слуги , що обмахували господаря та гостей величезними опахалами з пальмового листя. Жителі Південної Америки і Африки зрозуміли , що маленьке ручне віяло більш практичне і навчилися плести віяла з лози , трави і листя. Європейські віяла , якими користувалися знатні дами споконвіку служили , якщо вірити сказанням , не тільки для створення прохолоди , стільки для захисту від докучливих комах.І тільки за деякий час віяло стало модним аксесуаром і високомистецьким витвором. У Європі віяла для знатних дам виготовляли з пер рідкісних птахів, шовку і мережив, прикрашаючи їх оздобленням із слонової кістки , дорогоцінних металів і каменів. Японське віяло буває декількох видів.

Утива - плоске віяло з бамбукових ребер і паперу.

Гунбай - бойове віяло військових , виготовляється із металевих пластин. Гунбай міг стати страшною зброєю в руках досвідченого воїна .Сенсу- віяла придворних дам.

 Огі - « сонячне віяло» , що одержало свою назву через легкість і зовнішній вигляд , було популярним у танцюристів , а в середині століття служило ознакою заможного положення.Традиційні китайське та японське віяла відрізняються яскравими фарбами і матеріалами, з яких вони виготовлені – тверда дерев’яна рама , на яку натягнуто рисовий папір , або тонку тканину . оздоблені розписом.

Дякуємо за чудову розповідь.

 Ведуча.Китай -  країна стародавньої музичної культури . При дворах китайських правителів створювались великі оркестри , пісенно - танцювальні колективи Китайський танець відомий з давніх часів . Сучасна західна хореографя з’явилась в Китаї у 20-30 х роках . Нині відновлено безліч традиційних народних танців і створено новий жанр – китайська танцювальна драма і балет.

 Ведучий.Китайські музичні підвіски фун- лінь та дзвіночки створюють звукові вібрації повітря, які чинять стимулюючий та очищуючий вплив. Підвіски являють собою набір металевих пластинок або трубчок із кераміки , дерева або металу, прикріплених до круглої чи продовгуватої рами . В традиційному мистецтві фен-шуй вважається, що мелодійний звук фун-лінь створює невидимий шлях,який повязує матеріальний світ із царством духів . І даоси , і буддисти вважають , що звук підвісок та дзвіночків у денний час розсіює шкідливу енергію та захищає місце від нечисті. Основною метою фун-лінь є уповільнення потужного потоку , про ходячого через вікна і двері ,а також гармонізація енергії у кімнатах та коридорах. Для ефективного використання їх потрібно вішати там, де вони час від часу будуть дзвеніти і створювати приємні звукові ефекти.  

Ведуча.Шанувальникам мистецтва добре знайомі нецке - невеликі різні фігурки із дерева та інших матеріалів – роботи японських та китайських майстрів.

У скульптурі заввишки в 3-4 см не пропущено жодної деталі Все передано точно та виразно, часто із гумором і фантазією.

 Ведучий.До Вашої уваги розповідь про нецке.

Екскурсовод.Дивний , незрозумілий та привабливий світ ховається за мініатюрними зображеннями божеств, доброзичливих символів , людей, тварин, риб , птахів. З художньої точки зору .нецке - це мистецтво , яке на базі всього попереднього розвитку японської скульптури виробило своєрідну пластичну мову . З точки зору історії культури , сюжети нецке виступають як невичерпне джерело для вивчення звичаїв, релігійних та моральних уявлень- тобто , життя Японії та Китаю XVII-XIXст. Будучи по своєму призначенню утилітарними , побутовими предметами , нецке з часом перетворились у справжнє мистецтво. Призначення нецке виявляється вже у самій назві .Слово « нецке»,» не- цупке» - пишеться двома ієрогліфами : перший означа «корінь», другий - « прикріплять». Нецке – це брелок, противага , при допомозі якої біля пояса носять в’язку ключів, або ікро – коробочку для ліків та парфумів. Необхідність такого пристосування викликана відсутністю кишені у японському традиційному костюмі . Нецке з’являються там , де присутні костюми без кишень , але з поясом . Нецке , брелки, противага використовувались на значній території в Японії, Угорщині, Китаї, на Крайньому Півночі та в Ефіопії.

Дякуємо.

Ведучий.Дивний, незрозумілий та привабливий світ ховається за мініатюрними зображеннями божеств , доброзичливих символів . людей, тварин, риб, птахів.

 Одним із зображуваних в нецке божеств був Хотей. Один із семи богів щастя.

  Ведуча.Хотей, де ти ?

Учень виконує роль Хотея та розповідає про нього.

Хотей – «полотняний мішок», один із семи богів щастя : бог спілкування, благополуччя. Він передбачає людські доліта допомагає у здійсненні завітних бажань . З цим пов’язане повір’я: якщо потерти фігурку Хотея по животі 300 разів , при цьому думаючи про щось хороше , то задумане обов’язково збудеться . Зображення Хотея пов’язано із конкретним персонажем котрий жив у Китаї у X ст..: маленький, товстенький монах по імені Ці Ци з великим полотняним мішком і чотками , який ходив по селах. За легендою, там де з’являвся Хотей , до людей приходила вдача, здоров’я  та благополуччя. Якщо хтось запитував , що знаходиться у його мішку , то він відповідав , що там у нього увесь світ. Якось, будучи уже стареньким , сидячи біля якогось храму Хотей сказав :» Ех, люди, люди , не впізнали Ви мене . Адже я прийдешній( майбутній) Будда- Майтрея» І дійсно , Хотей вважався еманацією Будди - Майтрея . На Далекому Сході поява Будди – Майтрея, яке пояснювалось як упорядкованість Всесвіту , як досягнення світової гармонії . В народному розумінні означало прихід ери розквіту, благополуччя, достатку та безтурботного життя всіх людей Не випадково Хотей вважався втіленням щастя та   безтурботності . У XVIIст. образ Хотея

був канонізованим.

 Ведуча .Дякуємо.

 Однією з визначних пам’яток Японії є  « Філософський сад» , де на піску розкидано 15 різних за розміром каменів. Насправді помічаєш тільки 14,т ому що один з 15 каменів завжди залишається невидимим , його загороджують сусідні .

Сенс філософії саду полягає у тому , що в житті завжди є щось, чого людина не бачить, не знає. Так і сьогодні на нашому заході ми досить багато дізнались про Китай та країни Сходу , але багато чого цікавого залишилось прихованим для нас.

На цьому наша пізнавальна подорож по країнах Сходу закінчилась.

 Дякуємо за увагу.

III. Заключний етап

 Учитель дякує учням за активність, за цікаві змістовні виступи. Учасники заходу під музичний супровід нагороджуються похвальними грамотами .

 

     

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку