Позакласний захід " За чайним столом"

Про матеріал
У формі чаювання з цікавими завданнями до теми " Теплові явища" перевірити засвоєння учнями матеріалу теми, сприяти осмисленому застосуванню знань на практиці.
Перегляд файлу

Позакласний захід з термодинаміки ”За чайним столом”

Мета: перевірити засвоєння учнями матеріалу теми, сприяти осмисленому застосуванню знань на практиці.

Обладнання: чайний сервіз, самовар, чайник, чашки, ложечки, стакани, кавоварки.

Хід уроку

1. Історична довідка.

Сьогодні я запросила Вас до себе на чай, щоб разом з Вами за цим столом повторити і закріпити розділ фізики " Термодинаміка " і "Теплові явища"  в  цілому.

Ну що ж запрошую до столу! Напевно ніхто з вас не уявляє початку нового дня без чаю. А звідки до нас прийшов чай?

Батьківщина чаю - це Китай, він був відомий з незапам’ятних часів, його історія налічує 4,5 тисячі років.

В історії описаний такий факт: в 1737р. до н.е. коли китайському імператору Чен Нюню кип’ятили воду для пиття, в котел впало кілька сухих листочків з куща, що стояв поруч з вогнищем. Хтось із придворних попробував жовтувату воду і був у захваті від її смаку. Так людство познайомилось з чаєм.

В наш час чай виробляють в 30 країнах світу: Індії, Індонезії, Японії, Тайланду,

Ірані, Турції. Перший чайний кущ в Росії з’явився в 1817р в Криму в  ботанічному саду, а з середини 19ст. чай почали вирощувати в Грузії. Скільки сортів чаю існує зараз ніхто не знає? Кожен купує чай на свій смак і має спосіб приготування.

Сьогодні і ми спробуємо самі приготувати чай.

Напевно, у всіх чаювання асоціюється з прекрасним самоваром.

Запитання до класу:

1) Чому самовари мають блискучу поверхню, чим вона вкрита, яку роль відіграє?

2) Щоб швидше закипів самовар, яку воду треба влити в нього сиру чи кип’ячену?

3) Чому самовар "співає" співає перед тим, як має закипіти?

4) Чому ручки в самовара дерев’яні або пластмасові?

5) Колись були старовинні самовари, які розпалювали трісками, жаром, чоботом роздували жар. Чому іноді самовар розпалювався, коли його розігрівали без води?

6) Чи може розпаятися електричний самовар?

7) Чому чашка із повного самовара наповнюється швидше, ніж з того де води вже мало?

8) Чому кип’ятильник, що знаходиться в самоварі розміщують на дні, а не на кришці?

9) В чому полягає мала економічність електричного самовара?

У самовара є рідний брат. А про нього загадаю вам загадку.

В животі баня, в носі решето, на голові ґудзик, одна рука, і та на спині.

Так це, звичайно, чайник.

Чайники бувають різні: алюмінієві, нікельовані, емальовані.

1) Який чайник нагріється швидше?

2) Чому чайник співає перед тим як має закипіти?

3) Від чого кришка чайника, іноді починає на ньому підстрибувати? І що роблять виробники чайників щоб цього не було?

І так самовар закипів, окріп готовий, будемо заварювати чай. Не так давно придумали чай в пакетиках, але це не для нас. Ми заваримо чай з душею, не будемо поспішати і насолодимося ним.

1) В мене є два заварники. Який з них кращий: металевий чи фарфоровий.

2) Кажуть, що перед заварюванням, чайничок потрібно обдати окропом. Навіщо?

3) Часто на заварничках чи самоварах можна побачити "ляльку". Яку роль вона відіграє?

4) Якщо у вас під руками є дві ганчірки суха і змочена холодною водою.

Якою ви скористаєтесь, коли будете знімати з вогню?

Чай заварився. Скажіть, хто з чого любить пити чай?

Завдання

Учні вибирають собі чашки з яких вони хотіли б випити чаю? (фарфорова, емальована, пластмасова, тонкий стакан, товстостінний стакан, стакан з підстаканником).

 Поясніть, чому ви вважаєте, що з такої посудини пити найкраще? Чи найгірше?

1) Чому у чайних стаканів дно роблять трошки більше, грубше, ніж стінки.

2) Чому рекомендують при наливанні чаю в стакан вставити ложку.

Завдання:

1.В мене три ложечки: срібна, алюмінієва, залізна. Яку ложечку краще вставити в стакан, щоб він не лопнув.

2.Ти запросив сусідку по парті до себе на чай. Яку ложечку ти їй запропонуєш?

(срібну, алюмінієву, залізну).

1) А є любителі чаю, що п’ють чай з блюдець, або піал? Які переваги цього

 посуду перед чашкою?

2) Іноді ми поспішаємо і починаємо дути на чай. Для чого ми це робимо? Поясніть це на основі МКТ?

3) Що за димок клубиться над чашкою? Чи можна побачити пар?

4) Щедра господиня завжди наливає повну чашку. Із повної чашки важко перелити в блюдце. Чому?

5) Коли господиня зовсім захопилася гостями вона може налити повну чашку з верхом. За рахунок чого утворюється верх? Як позбутися цього верху?

6) Чаювання у розпалі.

Хтось п’є чай, щоб втамувати спрагу хтось полюбляє чай з цукерками,

хтось масте хліб маслом, хтось кладе в чай лимон чи ягідне варення. Це справа кожного, скільки людей, стільки й смаків. Особлива розмова про цукор. Кажуть, що цукор псує смак чаю, але ще не всі від нього не відмовлялися.

7) Чим відрізняється цукор-пісок від рафінаду?

Чай прекрасний в будь-яких умовах. Вирушаючи в дорогу не забудьте з собою термос з чаєм.

 

Завдання:

Двоє туристів на морозі вийняли термос і налили собі по маленькій чашечці гарячого чаю. Закрили термос корком і вирішили через деякий час знову скуштувати гарячого чаю. Відкривши кришку термоса...!!!

Ці туристи  побачили на своєму  шляху снігову бабу у кожусі і шапці-вуханці. Від чого сховалася " баба" від морозу чи  сонця?

Близькою родичкою  чаю є кава. Вона прийшла до нас із тропічних лісів

Африки, Америки, Азії. Заварюють каву ,як правило , в кавоварках.

1) В чому переваги керамічної перед нержавіючою? Чому в неї  така форма? Що  за отвір у ручці? Для чого він?

2) Дехто п’є каву  з медом , дехто з вершками. Чому мед тоне, а  вершки знаходяться на поверхні ?

Сьогодні ви відчули смак кави та чаю. А завдяки чому створений затишок в цій кімнаті? ( опалення, провітрювання, подвійні вікна, оклеювання вікон).

Що може бути краще за кілька  поетичних рядків за чайним столом . Сьогодні я  хочу присвятити їх краплині води . Бо якби не було води , то  чаювання не відбулося б.

Она жила  и по стеклу текла,

Но вдруг её морозом оковало,

И неподвижной льдинкой капля стала,

А в мире поубавилось тепла.

Яка фізична помилка допущена в цих рядках?

Сьогодні це був чайний стіл, завтра столовий , післязавтра - це пікнік на березі річки. Але де б ви не були, ви повинні зрозуміти, що без фізики нам ніяк.

Дякую гостям, що завітали до нас на чай, запрошуємо до столу.

 

doc
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку