Пожежна безпека для дітей. Матеріали для батьків, вихователів і вчителів.

Про матеріал

Пожежна безпека для дітей

Матеріали для батьків, вихователів і вчителів.

Іноді батькам доводиться залишати дітей вдома самих і переживати за безпеку власного чада. Набагато легше і спокійніше залишати підростаючого розбишаку у будинку, відчуваючи повну впевненість в його розважливості і грамотності в питаннях пожежної безпеки. Пустощі з вогнем можуть довести до найгірших наслідків. Саме тому - правила пожежної безпеки для дітей, виховні бесіди та ігрові форми навчання - є навичками протистояння вогню, а саме: важливою складовою у розвитку дітей.

Перегляд файлу

Пожежна безпека для дітей

Іноді батькам доводиться залишати дітей вдома самих і переживати за безпеку власного чада. Набагато легше і спокійніше залишати підростаючого розбишаку у будинку, відчуваючи повну впевненість в його розважливості і грамотності в питаннях пожежної безпеки. Пустощі з вогнем можуть довести до самих плачевних наслідків. Саме тому - правила пожежної безпеки для дітей, виховні бесіди та ігрові форми навчання - є навичками протистояння вогню, а саме: важливою складовою у розвитку дітей.

Бесіди з малюками

Пожежна безпека для дітейДля того щоб розповісти дітям про причини виникнення вогню і його небезпеки, не потрібно багато часу. Якщо регулярно говорити з малюком на цю тему, наприклад під час прогулянки, дитина швидко вбере в себе таку потрібну інформацію. Ну, а вдома, користуючись побутовими приладами, включаючи газ або опалення, кожен батько зможе наочно пояснити, що означає пожежна безпека для дітей. І тепер юний розбишако буде обізнаний про потребу виключення побутових приладів по завершенні користування, і про те, що потрібно перевіряти перед виходом з дому, чи не залишились включеними телевізор чи праска.

Головне правило

Найголовніше правило протипожежної безпеки вчить всіляко уникати критичних ситуацій. Потенційну небезпеку легше не допустити, ніж потім виправляти. Дитина повинна твердо усвідомити, що грати вдома з вогнем, сірниками, підпалювати що-небудь - ні в якому разі не можна. Це табу. 

Правила пожежної безпеки для дітейПравила пожежної безпеки для дітей категоричні, тому слід подбати про те, щоб дитина не брала в руки сірники, навіть підпалюючи газ. Дитині буде безпечніше і зручніше користуватися електропідпалюванням газової плити або кремнієвої запальничкою. Вчити дітей підпалювати сірники потрібно на вулиці, наприклад під час заміського пікніка або сімейного походу.

Пожежна безпека очима дітей, рекомендовані питання

Щоб батьки були упевнені у своїй дитині, залишаючи його самого в будинку навіть на короткий період, необхідно ставити своєму чадові наступні питання:

  • Що в першу чергу потрібно зробити, якщо раптом в квартирі виникне пожежа?

- Зателефонувати 01, повідомити точну адресу, прізвище, вказати місце загоряння.

  • Як під час очікування пожежної бригади можна спробувати самостійно впоратися з вогнем?

- Вогнище спалаху накривають ковдрами, пальто, закидають піском, поливають водою.

  • Який номер у пожежної служби?

- 01

  • Як вести себе в умовах виниклої небезпеки?

 - Дотримуватися спокій і не піддаватися паніці.

  • Чи є сірники іграшкою?

- Ні.

  • Чи можуть діти молодшого віку самостійно користуватися розеткою?

- Тільки в присутності батьків.

Пожежна безпека картинки для дітейТільки коли діти будуть впевнено відповідати на кожне з поставлених питань, можна починати залишати їх вдома самих на короткий час.

Батьки повинні розповісти малюкам, як небезпечно чіпати вологими руками включені побутові прилади, а також доторкатися до розетки. Під час новорічних канікул існує небезпека ігор зі свічками та бенгальськими вогнями поблизу ялинки.

Правила поведінки у виниклій критичної ситуації

пожежна безпека для дітейЯк ми вже визначили, пожежна безпека для дітей найбільш ефективна в разі недопущення критичних ситуацій. Але далеко не завжди дитячі пустощі з вогнем і недотримання техніки безпеки призводять до займання. На жаль, осередком займання часто виступає несправна проводка. Такій ситуації навіть самий навчений і грамотний хлопець не зможе запобігти.

Що ж робити дитині, якщо пожежа вже трапилась, і не важливо, чи є в цьому вина самого малюка?

Батьки повинні розповісти, як важливо в момент виникнення палаючого полум`я в квартирі не поддаватися паніці і не втрачати самовладання. більшість нещасних випадків відбувається, коли переляканий малюк ховається під ліжко або в шафу, хоча міг би покинути місце події.

Розмальовки пожежна безпека для дітейКожна дитина повинна знати, що є спеціальна служба, яка готова прийти на допомогу, варто лише зателефонувати за простим номером. Якщо з якоїсь причини малюк не може подзвонити, але зміг вибратися з квартири, краще, якщо він негайно попросить сусідів про допомогу. Ну і звичайно ж, потрібно цілком довіряти пожежним і виконувати всі їхні вказівки.

Що небезпечніше - вогонь або дим?

Існує один важливий нюанс, який треба озвучити в бесіді з дітьми. Пожежна безпека попереджає, що їдкий дим набагато небезпечніше самого вогню. Це повинен знати кожен.

Пожежна безпека очима дітейПочинаючи кашляти і задихатися, в разі якщо шляху за межі квартири перекриті, чекаючи пожежників, дитина повинна накрити дихальні шляхи вологою ганчіркою. Добре, якщо в шафі на видному місці під рукою у дитини буде лежати універсальний простенький респіратор. В крайньому випадку, не маючи елементарних засобів захисту, дитина повинна лягти на підлогу обличчям вниз. Діти повинні знати, що їдкий і небезпечний дим піднімається знизу догори. Якщо є можливість вибиратися до виходу, необхідно повзти, тримаючи обличчя максимально наближеним до підлоги.

Пожежна безпека для дітей.

Коли починати заняття?

Багато батьків цікавляться, з якого віку починати навчати дітей правилам пожежної безпеки. Чим раніше, тим краще! Це зможе запобігти повну беззахисність дитини в разі критичної небезпеки. І нехай малюк не завжди усвідомлює, що відбуваються навколо цього, однак навички щодо збереження свого життя повинні бути відточені до автоматизму. Найбільш ефективні ігрові форми навчання, різні наочні посібники, розмальовки, та ін.

Важливі питання для найменьших

Бесіда з дітьми пожежна безпекаВже у віці 3-4-х років дитина починає усвідомлювати себе і свої вчинки. Питання, які задаються на заняттях в дитячому саду, дещо відрізняються від питань пожежної безпеки, що задаються старшим дітям в початковій школі. Кожен малюк повинен знати:

  • про небезпеку вогню;
  • що диму варто боятися навіть більше ніж полум`я;
  • в яких ситуаціях потрібно самостійно спробувати загасити вогонь;
  • чи можна залишатися в приміщенні, охопленому полум`ям;
  • кого необхідно кликати на допомогу.

Форми проведення уроків

Ігрова форма занять швидше і ефективніше ознайомить дитину з питанням, що таке пожежна безпека. Картинки для дітей діють на рівні підсвідомості, відображене на них дійство глибоко проникає в пам`ять, а в критичному випадку моментально відтворюється перед очима. Під час бесід не варто оперувати мало зрозумілими для дітей термінами. Всі пояснення ведуться на доступному для сприйняття малюків мовою. Дуже важливо вже з малих років навчати дітей тому, як не допустити загоряння через необережність.

Для підкреслення важливості питання багато вихователів та вчителів охоче запрошують на навчальні заняття співробітників пожежної частини. На громадських об`єктах, в місцях великого скупчення людей пожежна безпека (картинки для дітей це унаочнюють) є невід`ємною. Дітям часто пропонують самим намалювати схематичний план евакуації в разі екстреної ситуації. Регулярні заняття з дітьми приносять набагато більше користі, ніж разові заходи. Для цього батьки, вихователі і вчителі повинні діяти в своєрідному тандемі. Вдома батьками ведеться ознайомча бесіда, ставляться запитання, пропонуються тематичні розмальовки. Пожежна безпека для дітей в дошкільних та шкільних установах викладається досвідченими педагогами з використанням наочних посібників та занять з евакуації.

 

nuzhen-li-shhit-pozharnyj-ili-pochemu-ne-stoit_1.jpg

docx
Додано
31 березня 2018
Переглядів
7451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку