Практична робота - порівняння режиму річок Північної Америки

Про матеріал

Практична робота на тему Порівняння режимів річок басейнів трьох океанів на прикладі Міссісіпі, Маккензі і Колорадо за картами, статистичною інформацією.

складено відповідно до програми до Модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи» для закладів загальної середньої освіти. «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 11.04.2022 № 324) відповідно до розділу III Природа материків, тема 5 Північна Америка.

Перегляд файлу

                          

                              «Практична робота».

Порівняння режимів річок басейнів трьох океанів на прикладі Міссісіпі, Маккензі і Колорадо за картами, статистичною інформацією.

   Практичну роботу складено відповідно до  Модельної  навчальної  програми  «Географія. 6-9 класи» для закладів загальної середньої освіти. «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 11.04.2022 № 324) відповідно до розділу III Природа материків, тема 5 Північна Америка.

Тема практичної роботи: Порівняння режимів річок басейнів трьох океанів на прикладі Міссісіпі, Маккензі і Колорадо за картами, статистичною інформацією.

Мета: Порівняти режими основних річкових систем Північної Америки - Міссісіпі, Маккензі, Колорадо.

Завдання: визначити за допомогою додатків до басейну якого океану відносяться основні річкові системи Північної Америки, результати нанести на контурну карту.  За допомогою дидактичних матеріалів визначити основні складові режиму названих річок – переважаючий тип живлення та час повеней та паводків. Результати занести до таблиці. Зробити висновок, де пов’язати географічне положення річки та її водний режим, вплив клімату та рельєфу на режим річок.

 

Обладнання: надані до практичної роботи дидактичні матеріали, кольорові олівці, ручка, простий карандаш лінійка.

Зміст роботи:  Виконати завдання 1,2. Зробити висновок. 

Завдання 1. Використовуючи надану карту басейну річок Північної Америки (додаток1) позначити на контурній карті материка (додаток 2) основні річкові системи - річку Міссісіпі Маккензі, Колорадо, та поширення басейнів океанів, що омивають континент. Додаток 1.

 

 

 

 

 

Додаток 2.

 

 

 

 

Завдання 2.  Використовуючи дидактичні  матеріали, наведені у додатку 3,4,5,6 та за допомогою карт – Фізична карта Північної Америки, (додаток 5) Кліматична карта Північної Америки (додаток 6) визначити основні характеристики режиму річок Міссіпі, Маккензі і Колорадо, та внести висновки до таблиці (додаток 7)

 

Додаток 3.  

 

 

 

 

 

Додаток 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5. Фізична карта Північної Америки.

Додаток 6. Кліматична карта Північної Америки

6.1.

 

 

 

6.2.

 

 

 

 

 

 

Додаток 7

 

Назва річки

Басейн океану

Переважаючий тип живлення

Пріоритетний час повені та паводків.

Міссісіпі

Атлантичного

*зразок виконання:

Значна частина русла річки проходить помірним кліматичним поясом – відповідно до додатку 4 верня течія Міссісіпі має переважно сніжне живлення. Нижня течія річки протікає субтропічним кліматом, відповідно до додатку 6.2 ця територія материка має вищу кількість опадів та вищі середні температури – таким чином нижня течія річки Міссіпі підживлюється дощовими опадами влітку

Повінь на весні та влітку під час злив

Маккензі

Північно-Льодовитий

Річка бере початок у гірській системі, відповідно до додатку 4 річка має переважно живлення від танення льодовиків та снігів. Відповіно до додатку 6.2 Нижня течія річки Маккензі проходить регіоном з обмеженою кількістю опадів, тому дощове живлення обмежене.

Навесні – на початку літа на річці можна спостерігати підняття рівня води, проте через те що значна частина русла проходить через субакртичний клімат (додаток 6.2) річка значну частину року вкрита кригою.

Колорадо

Тихий океан

 

 

 

Висновок:

*зразок висновку – на прикладі річко Північної Америки виявили вплив клімату та рельфу на основні показники водного режиму річок – річки, що починаються у горах мають переважно льодовикове та сніжне  живлення (Колорадо, Маккензі), повінь переважно на початку літа. Річки помірних широт (Міссісіпі)– переважно сніжне живлення та дощове. Повінь переважно навесні та паводки влітку та протягом року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку