Практична робота №1 з хімії 7клас. Прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами. Виконання найпростіших лабораторних операцій

Про матеріал
Розробка до уроку з хімії у 7 класі .Практична робота №1. Прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами. Виконання найпростіших лабораторних операцій.Залишилося роздрукувати і працювати.
Перегляд файлу

 ______________________________ 7-_ клас         «___»  вересня

Практична робота №1. Прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами.  Виконання найпростіших лабораторних операцій.

Мета:  повторити правила техніки безпеки під час роботи в хімічному кабінеті, сформувати  початкові  навички  практичної роботи з лабораторним устаткуванням та хімічними речовинами, вивчити складові частини лабораторного штатива та спиртівки, навчитися правильно і безпечно поводитися з ними; ознайомитися з будовою полум’я; навчитися виконувати найпростіші операції в хімічному кабінеті.

Обладнання і реактиви: лабораторний штатив, спиртівка, 2 пробірки, склянка ,  колба  з водою, шпатель,

кухонна сіль, пробірко тримач, скляна паличка, порцелянова чашка.)

     Хід роботи


 Дослід1. Робота з лабораторним штативом

Виконайте такі операції:

1. Закріпіть муфту на середині стержня штатива, пересуньте її вгору, а потім опустіть вниз. Знову пересуньте муфту на середину стержня і закріпіть.

2. Закріпіть  у лапці штатива пробірку (пробірку треба затиснути  так, щоб  вона не випадала, але дуже сильно затискати пробірку не можна, оскільки вона може тріснути). 

3. Помістіть на кільце штатива порцелянову чашку. Зніміть її і поставте на стіл.

   Позначте частини лабораторного штативу:

 

 

Дослід2.  Робота зі спиртівкою

Для нагрівання речовин використовують спиртівки. Це може бути спиртівка, яку заповнюють спиртом. Замість  такої спиртівки можна використати сухе пальне. Таблетка  сухого спирту кладеться на керамічну плитку, де і підпалюється.

Виконайте такі операції:

1. Піднесіть до таблетки сухого спирту запалений сірник. (Не можна запалювати спиртівку від іншої спиртівки, бо спирт може впасти і спричинити пожежу).

2. Закрийте запалений спирт ковпачком,  щоб загасити полум’я ( не можна дмухати на пальне,що горить, це приводить до забруднення повітря в класі, а також може спричинити  пожежу)

 

 Дослід 3  Приготування розчину солі

Виконайте такі операції:

Шпателем відберіть із банки невелику кількість кухонної солі (1/4—1/3 чайної ложки) і помістіть її в хімічну склянку об’ємом 50 мл. Долийте до солі воду(не більше половини склянки) і перемішуйте скляною паличкою до повного розчинення речовини.

 

Дослід 4  Нагрівання рідини в пробірці закріпленій у пробіркотримачі

Виконайте такі операції:

1. У пробірку налийте розчин солі з досліду №3.

2. Закріпіть   пробірку з розчином солі у пробіркотримачі.

3. Спочатку рівномірно нагрійте всю пробірку, а потім — ту її частину, де міститься рідина. Тільки-но розчин закипить, відставте спиртівку і погасіть полум’я, накривши ковпачком.

4. Не виймаючи пробірку із пробіркотримача, вилийте гарячий розчин у склянку і покладіть пробірку разом із пробіркотримачем на спеціальну підставку для охолодження. Не ставте гарячу пробірку в пластмасовий штатив.

   Позначте на рисунку його складові:

 

Висновок:

docx
Додано
6 вересня 2020
Переглядів
14433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку