ПРАКТИЧНА РОБОТА № 12 Тема: Позначення на карті та обґрунтування схеми високошвидкісного транспорту Японії.

Про матеріал
ПРАКТИЧНА РОБОТА № 12 Тема: Позначення на карті та обґрунтування схеми високошвидкісного транспорту Японії.Підручник з Географії (профільний рівень). 10 клас. Довгань - Нова програма
Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 12

Тема: Позначення на карті та обґрунтування схеми високошвидкісного транспорту Японії.

Мета: закріпити поняття «транспортна система» та «високошвидкісний транспорт»; визначити структуру і географію основних видів транспорту Японії; нанести на контурну карту найбільші лінії мережі високошвидкісного транспорту Японії (швидкісних автомагістралей, залізниці Сінкансен, що з’єднує великі міста від Токіо до Кіото); обґрунтовувати напрямки основних транспортних магістралей у межах країни.

 

  1. Користуючись картою атласу та додатковими джерелами, позначте схему швидкісних залізниць на контурній карті Японії.

Сінкансен довгий час був візитною карткою Японії та предметом її гордості, адже на своїх лініях японці навіть передбачили захист від тайфунів та землетрусів.

1 жовтня 1964 року, 50 років тому, було пущено перший швидкісний поїзд синкансен по лінії Токайдо (Токіо-Сін-Осака). Після цього одна за одною відкривалися інші лінії синкансен, і зараз вони поєднують Японію широкою транспортною мережею, загальна довжина якої становить 3300 км.

У Японії високошвидкісний залізничний транспорт зветься Сінкансен  (поїзди-кулі)    і управляється «Japan Railways Group». Сінкансен використовує загальноприйняту колію лінії (1435 мм), а лінії mini-Shinkansen використовують колію 1067 мм.

Близько 70% японських залізниць належить і обслуговується компанією Japan Railways (JR), інші 30% (переважно ті шляхи, що у містах і навколо них) – власність десятків інших приватних залізничних компаній.

Усі японські поїзди поділені на кілька категорій:

Типи поїздів:

«local» - місцеві електропоїзди, що йдуть з усіма зупинками;

«rapid» - електропоїзди-експреси не зупиняються на невеликих станціях;

"liner" - швидкі міжміські поїзди зупиняються лише на середніх станціях; це найнепопулярніший вид поїздів через дорожнечу;

«bullet» - надшвидкісні потяги Shinkansen, що розвивають швидкість до 300 км/год;

Як влаштовані залізничні вантажоперевезення в Японії

Залізничні вантажоперевезення в Японії значно поступаються за обсягами автомобільним і каботажним, проте японські перевізники можуть похвалитися великою мережею залізниць і терміналів, і навіть швидкісними вантажними поїздами.

У 1987 році компанія Japanese National Railways (JNR) пройшла через масштабну реформу, в результаті якої була поділена на шість вертикально інтегрованих пасажирських та одну вантажну залізничну компанію.

При цьому варто зазначити, що в Японії частка вантажів, що перевозяться залізницею, дуже низька - відомо, що станом на 2017 рік вона становила близько 5%. Приблизно половина вантажів у Японії перевозиться автотранспортом, 44% - морем (розташування портів робить цей вид транспорту дуже привабливим).

Більшість контейнерних вантажів складають продовольчі товари (17%), 14% - товари целюлозно-паперової промисловості, 12% - збірні вантажі, 10% - фермерські продукти, 9% - промислова хімія. В інших видах вантажоперевезень JR Freight домінують нафта та нафтопродукти (67%), потім йдуть автомобілі (10%), цемент (9%).

У Японії висока конкуренція між приватними залізничними компаніями насамперед у пасажирському секторі. Крім великих компаній, налічується кілька десятків приватних регіональних перевізників, які переважно генерують прибуток на пасажирських лініях. Проте серед них є й такі, які паралельно з пасажирським бізнесом розвивають і вантажний.

Паралельно з ними працюють і близько десятка приватних виключно вантажних залізничних операторів, які оперують невеликими ділянками дороги та здебільшого обслуговують порти та термінали.

2. Обґрунтуйте доцільність прокладання швидкісних залізниць між визначеними економічними центрами.

http://www.hsrail.ru/i/photo/MAP_008R.jpg

docx
Додано
11 січня 2022
Переглядів
2984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку