Тема 5. Гриби
ПРАКТИЧНА РОБОТА № 5
Тема. Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості.
Мета: показати різноманітність грибів, їх екологічне і практичне значення; ознайомити учнів із симптомами отруєння грибами; навчити надавати першу допомогу при отруєнні грибами.
Обладнання: таблиця “Гриби”, засушені гриби, колекція муляжів шапинкових грибів, лупи, довідник «Гриби України».
Структура уроку, основний зміст і методи роботи
I. Мотивація навчальної діяльності.
Вчитель. Сьогодні ми ознайомимось із представниками вищих грибів, які полюбляємо їсти смаженими, соленими, в маринованому вигляді. Це шапинкові гриби. Однак серед них є й ті, що можуть зашкодити нашому здоров’ю. Це отруйні гриби. На уроці ми розглянемо різноманітність шапинкових грибів, особливості їхньої будови і життєдіяльності. Навчимось надавати першу допомогу при отруєнні грибами, дізнаємося, які гриби можна збирати.
II. Вивчення нового матеріалу.
1. Значення шапинкових грибів у житті людини та в природі. (Розповідь учителя з елементами бесіди та складанням схеми).
Значення шапинкових грибів
У природі: |
Для людини: |
• редуценти (перетворюють органічні речовини на неорганічні); • утворюють мікоризу 3 коренями вищих рослин; • є їжею для тварин; • завдяки мухоморам тварини позбуваються гельмінтів. |
• продукти харчування (містять органічні речовини, вітаміни А, В1, В2, D, С, РР; залізо, калій, кальцій, фосфор, натрій, мідь, цинк, йод, марганець); • джерело лікарських засобів (антибіотик клітоциклін); • мають цілющі властивості (дощовик, білий гриб); • можуть викликати отруєння (бліда поганка спричиняє смерть у 80—90 % випадків). • уповільнюють ріст і розвиток ракових клітин (білий гриб). |
2. Їстівні та отруйні гриби. (Розповідь учителя з демонструванням муляжів грибів, записи в учнівських зошитах).
Їстівні (200 видів) |
Отруйні |
Білий гриб, маслюк, хрящ, сироїжка, опеньок, лисичка, печериці та інші. |
Бліда поганка, мухомор червоний, мухомор білий, чортів гриб, несправжні опеньки, гірчичний гриб, гнойовик та інші. |
3. Ознаки отруєння грибами. Перша допомога потерпілому. (Розповідь учителя).
Ознаки отруєння з’являються через 30—40 хв, а іноді й через 14 днів. Смертельними отрутами грибів є: синильна кислота, фалін, аманітин, фалоїдини.
Перш за все від отрути грибів страждає нервова система, з’являються судоми, сонливість, болі в шлунку, блювота, холодний піт, пронос.
4. Розпізнавання їстівних та отруйних грибів. (Виконання учнями практичної роботи за інструктивною карткою).
Інструктивна картка
1. Розгляньте малюнки шапинкових грибів своєї місцевості. Пригадайте їхню будову. Знайдіть плодове тіло (шапинку і ніжку), грибницю. Порівняйте зовнішню будову, колір та форму різних шапинкових грибів.
2. 3а допомогою довідника (визначника) визначте та запишіть назву грибів.
3. Розділіть запропоновані вам гриби на:
• їстівні___________________________________
• умовно їстівні_____________________________
• отруйні__________________________________
4. Порівняйте (попарно) подібні їстівні та отруйні гриби, встановіть ознаки за якими їх можна відрізнити. Дані запишіть у таблицю.
Назва (попарно) подібних грибів |
Ознаки, за якими вони відрізняються |
1. Бліді поганки і печериці |
Бліді поганки схожі на печериці, але в блідої поганки нижній бік шапинки зеленкуватий, а в печериці — рожевий |
2. Жовчний гриб і білий гриб |
|
3. Лисички справжні та несправжні |
|
4. Опеньок і опеньок сірчано-жовтий |
|
5. Печериця і печериця рудіюча |
|
5. Запишіть ще назви видів отруйних грибів, які поширені у вашій місцевості.
6. Які гриби називають умовно їстівними? Чи можна їх вживати у їжу.
7. Подумайте, у яких випадках їстівні гриби можуть викликати отруєння організму людини.
8. Сформулюйте висновки, в яких зазначте правила збирання грибів.
Бліда поганка печериці
Жовчний гриб (гірчак) білий гриб
Несправжні лисички справжні лисички
Сірчисто-жовтий опеньок опеньок осінній справжній
Печериця рудіюча сторчок справжній
Сироїжка пекучо-їдка Сироїжка красива (рожева)