Практичне заняття «Вплив перших середньовічних імперій на європейську історію».

Про матеріал
Презентація до практичного заняття з всесвітньої історії на тему «Вплив перших середньовічних імперій на європейську історію».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття «ВПЛИВ ПЕРШИХ СЕРЕДНЬОВІЧНИХ ІМПЕРІЙ НА ЄВРОПЕЙСЬКУ ІСТОРІЮ»02 листопада 2021 р.

Номер слайду 2

Пригадайте визначення поняття «імперія». Імперія – це велика держава, на чолі якої стоїть імператор.

Номер слайду 3

Імперія Карла Великого, Візантійська імперія та Арабський халіфат існували не надто довго. Але їхня історія і навіть сама загибель мали великий вплив на подальші події в Європі та світі.

Номер слайду 4

СПАДЩИНА КАРЛА ВЕЛИКОГОСоюз держави і церкви, якого домігся Карл Великий, визначив розвиток європейського суспільства на століття вперед. Унаслідок Верденського договору зародилися такі європейські держави, як Франція, Німеччина, Італія. Могутні правителі, які сходили на європейські трони, вважали Карла Великого взірцем суверенітету. Священна Римська Імперія німецької нації, яка веде початок від часу коронації Карла Великого в Римі, проіснувала тисячу років, доки не була знищена іншим великим завойовником — Наполеоном, який, до речі, також вважав себе наступником Карла Великого.

Номер слайду 5

Ахенський кафедральний собор, збудований Карлом Великим, об’єднав елементи церковної архітектури Східної Римської та Західної Римської імперій, традиції античної та візантійської культур. У 1978 р. собор в Ахені став першим німецьким об’єктом, внесеним до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Щороку собор відвідують близько 1,5 млн осіб.

Номер слайду 6

Карл Великий був уособленням всіх суперечностей своєї епохи. Він залишився в історії як завойовник і творець великої імперії та водночас сприяв розколу Європи на католицький Захід і православний Схід, який має глибокі наслідки аж до сьогодення. Доба Карла Великого пов’язана з «каролінгським відродженням». Заснована Карлом «Придворна академія», до якої увійшли найкращі уми Європи, була осередком наукових і релігійних знань, який уперше освітив Темні століття європейської історії. Численні просвітницькі заходи Карла Великого сприяли розвитку церковних шкіл, на базі яких згодом виникли середньовічні університети.Іменем Карла Великого названо престижну європейську відзнаку, якою з 1950 р. удостоює влада німецького міста Ахен за внесок в об’єднання Європи. Лауреатів нагороджують грамотою, медаллю і премією 5 тис. євро. Серед лауреатів відзнаки були відомі політики, державні діячі, молодь віком 16—30 років. У свій час премію отримали Вінстон Черчилль, Іоанн Павло II, Ангела Меркель.

Номер слайду 7

Медаль імені Карла Великого — відзнака за внесок в об’єднання Європи

Номер слайду 8

«Каролінгське відродження» – короткочасний період культурного розквіту у Каролінгів (VІІІ - ІХ ст.)

Номер слайду 9

ВІЗАНТІЯ: КОДЕКС ЮСТИНІАНА І КУЛЬТУРНИЙ ВПЛИВ НА ЄВРОПУВізантійський імператор Юстиніан побудував централізовану імперію, яка стала взірцем для інших держав. Міцним підґрунтям існування єдиної імперії було впровадження по всій території однакових законів і подібності судової практики.

Номер слайду 10

Імператор Юстиніан зі своєю свитою (середньовічна мініатюра)

Номер слайду 11

Здобутки Юстиніана як законодавця мають неоціненне значення. Його заслуга полягає в упорядкуванні римського права. За його правління і сприяння пам’ятки римського права були зібрані, перевірені й узгоджені між собою. Результати юридичної діяльності часів Юстиніана були цінним джерелом для середньовічних учених, юристів. Римське право у Кодексі Юстиніана стало універсальним правом усіх культурних європейських народів. У світовій історії візантійській цивілізації належить чільне місце. Як «золотий міст» між західною і східною культурами Візантія мала глибокий і стійкий вплив на розвиток багатьох країн середньовічної Європи. Саме з Візантії південні та східні слов’яни прийняли християнство, долучилися до здобутків мистецтва, літератури, запозичили чимало звичаїв. Уславлені візантійські майстри брали участь у спорудженні храмів у багатьох християнських країнах, зокрема в Київській Русі (Софійський собор у Києві).

Номер слайду 12

ЖИВА ІСТОРІЯ:документи, особистості, цікаві подробиціВізантійці вміли гарно організувати своє дозвілля. Вони відзначали християнські свята, особливо Великдень, але не зреклися й «бісівських ігрищ» — поганських свят і обрядів. Так, у ніч проти 1 січня святкували календи, а дещо раніше — брумалії — найкоротші дні в році. Чоловіки переодягалися жінками, жінки — чоловіками, співали й танцювали ряджені, випрошуючи гостинці. Напередодні Трійці відзначали русалії — весняне свято квітів. Воно супроводжувалося іграми, танцями, «скаканням», а часом — і бійкою. Вся Візантія відзначала день коронації імператора, його одруження, народження спадкоємця. Звичайно, організовували й сімейні свята — хрестини, заручини, весілля тощо. Пригадайте особливості українських народних гулянь. Чи є серед них схожі на візантійські? Якщо така схожість є, то чим це можна пояснити?

Номер слайду 13

ВПЛИВ ПЕРШИХ АРАБСЬКИХ ХАЛІФАТІВ НА СТАНОВЛЕННЯ СЕРЕДНЬОВІЧНОЇ ЄВРОПИНезважаючи на відмінні панівні релігії в середньовічній Європі та в Аравії, арабська культура мала істотний вплив на європейців.

Номер слайду 14

Українське видання казок «Тисяча й одна ніч», 2011 р. Герой «Казок» — правитель мусульманського Сходу багдадський халіф Харун ар-Рашид —був сучасником Карла Великого і відряджав своїх послів до франкського короля, шукаючи дружби й підтримки

Номер слайду 15

Арабська культура сприйняла важливі досягнення науки і мистецтва Стародавнього світу: давньоєгипетські, близькосхідні, античні, індійські, китайські тощо. Було здійснено переклади арабською мовою величезної кількості книжок, завдяки чому важливі знання поширилися не тільки в Азії, а й у Європі. Деякі твори збереглися лише завдяки цим перекладам. Наприклад, твори давньогрецьких класиків Евкліда, Архімеда, Птолемея стали відомі Західній Європі завдяки арабам. Запозичивши індійську систему числення, арабські вчені сприяли розвитку математики. Саме вони ввели поняття «алгебра», вжите вперше узбецьким математиком аль-Хорезмі (780—847 рр. життя). Взявши за основу праці Гіппократа, арабські вчені розвинули медицину. Одним із найвидатніших медиків світу був Ібн Сіна Абу Алі (980—1037 рр. життя), твір якого «Канон медицини» був настільною книгою західноєвропейських лікарів Середньовіччя. Арабська культура дала людству також чудові мечеті, палаци, архітектурні ансамблі. У списку Світової спадщини ЮНЕСКО в арабських країнах значиться більш як 60 пам’яток архітектури. Серед них — історичний район Каїра, що зберігся в сучасному Єгипті; давня резиденція халіфів Кусейр-Амра (Йорданія); стародавнє місто Гадамес (Лівія); Медина міста Марракеш (Марокко) та ін.

Номер слайду 16

Араби ознайомили народи Західної Європи з досконалими виробами із заліза і сталі, шкіри і вовни, запозичили у китайців компас, порох, папір, завезли до Західної Європи рис і тутовий шовкопряд. Вони просунули далеко на захід китайський бавовник, акліматизували велику кількість сільськогосподарських культур. В Омейядському халіфаті добре знали римську культурну спадщину та твори грецьких авторів. В арабській державі виник прошарок людей, які почали цікавитися богослов’ям і законознавством самостійно, поза зв’язком із владою. Це сприяло поширенню більшої свободи думки, що впливала і на середньовічну Європу.

Номер слайду 17

ЗАВДАННЯУважно розгляньте монети. Визначте, які з них карбувалися Карлом Великим, а які — Юстиніаном. Які відомості можуть отримати історики, досліджуючи монети? Як називається наука, що вивчає монети?

Номер слайду 18

Мислю творчо і самостійно. За висловом історика А. Левандовського, після Верденського договору «на зміну Франції прийшла Європа». Як ви розумієте ці слова?

Номер слайду 19

Мислю творчо і самостійно. Яка Імперія , завдяки своїм завоюванням ,створила найпотужнішу імперію Середньовіччя? Відповідь обґрунтуйте. ( Франкська імперія)Яка Імперія , завдяки своїм завоюванням ,створила найпотужнішу імперію Середньовіччя? Відповідь обґрунтуйте. ( Візантійська імперія)Яка Імперія , завдяки своїм завоюванням ,створила найпотужнішу імперію Середньовіччя? Відповідь обґрунтуйте. ( Арабський халіфат)

Номер слайду 20

«Мозковий штурм»Сформулюйте та запишіть до робочого зошита у вигляді плану основні прояви впливу перших середньовічних імперій на європейську історію.

pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
10671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку