Правила поведінки під час пожежі. Профілактика пожеж. Пам'ятки та інструкції.

Про матеріал

Правила поведінки під час пожежі. Профілактика пожеж. Пам'ятки та інструкції.

Матеріали для вчителя.

Використовувати під час проведення виховних годин, бесід, інструктажів БЖ, уроків основ здоров`я, ОБЖ та ін.

Дії під час пожежі. Профілактика пожеж. Пам'ятки та інструкції.

Розглянуто такі питання:

- Ознаки запалення

- Перші дії при пожежі

- Поведінка до приїзду рятувальників

- Якщо вогонь перекрив вихід

- Рекомендації при виклику рятувальників

- План евакуації при пожежі

- Як запобігти загорянню?

- Ліквідація запалення самостійно

- Займання в під`їзді

- Будинки підвищеної поверховості

- Займання в багатоповерхівках

- Вогонь в автомобілі

- Займання в громадському транспорті

- Горить вагон метро

- Поширення полум`я в лісі

- Запобіжні заходи










Перегляд файлу

Правила поведінки під час пожежі

безпеку під час пожежі

 

 

 

 

 

 

 

захист при пожежах

 

 

 

системи евакуації при пожежі

дії під час пожежідії працівників у разі пожежі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

інструкція при пожежі

 

порядок дій при пожежі

 

 

 

 

 

 

Дії під час пожежі.

Профілактика пожеж.

Пам'ятки та інструкції

У підсобних спорудах, офісних, виробничих і житлових будинках завжди існує ймовірність загоряння. Пожежа в будинку може швидко охопити досить великі площі при наявності в ньому швидкогорючих рідин і твердих горючих матеріалів. У газифікованих спорудах існує ймовірність вибуху з подальшим поширенням полум`я. Часто виникнення пожежі обумовлюється необережним поводженням з нагрівальними приладами або горючими матеріалами.

Розглянемо далі, як запобігти і локалізувати загоряння.

У статті також буде приведена інструкція при пожежі: як слід діяти в різних ситуаціях.

Ознаки запалення

Про займання, в першу чергу, свідчать характерний запах перегрітих речовин і легкий, спочатку майже непомітний, а згодом все більш згущується і дратівливо впливає на очі - дим. При перевантаженні електричних проводів починається їх нагрівання. Про це свідчить характерний запах гуми. Потім ізоляція на проводах запалюється, тліє або горить. Вогонь перекидається на розташовані в безпосередній близькості предмети. Разом з появою запаху палаючої гуми світло може згаснути або горіти в половину потужності. Якщо в приміщенні встановлена добра вентиляційна система чи відкриті вікна, двері, то люди, що знаходяться в сусідніх кімнатах, можуть дізнатися про початок пожежі по потріскування дерева. Горіння сажі в трубі проявляється звуком і смолистим запахом.

Перші дії при пожежі

Знання наведених вище ознак запалення дозволяє своєчасно виявити і ліквідувати вогнище. Однак буває так, що вогонь вже почав поширюватися, і усунути його самостійно неможливо. Практично всі знають, що при пожежі дзвонити потрібно, в першу чергу, по телефону 01. Необхідно розуміти, що чим швидше на місці опиняться рятувальники, тим швидше буде локалізовано пожежу. Це, в свою чергу, дозволить уберегти майно і життя людей під час пожежі. Дзвонити також потрібно в "швидку допомогу". У квартирі, охопленої вогнем, можуть перебувати тварини, люди, в тому числі і діти. Їм може знадобитися лікарська допомога. Пожежних слід викликати і в тому випадку, якщо джерело загоряння встановити не представляється можливим, а ознаки запалення досить очевидні.

Поведінка до приїзду рятувальників

Порядок дій при пожежі наступний:

  1. По можливості щільно закрити вікна і двері в приміщенні, де почалося запалення.
  2. Закласти щілини за допомогою мокрої тканини.
  3. Відключити електроенергію та газ.
  4. На обличчя прикласти мокру тканину і переміщатися максимально близько до підлоги (там накопичується менше диму).

Необхідно пам`ятати, що, злякавшись вогню, діти можуть ховатися в шафах або під ліжками, і не відгукуватись на незнайомі голоси. Тому необхідно перевірити всі затишні місця. Перед тим як відкрити двері в приміщення, що горить, необхідно доторкнутися до неї зворотною стороною руки. Якщо полотно тепле, відкривати двері не варто, так як за нею вогонь.

Евакуація під час пожежі повинна здійснюватися без паніки. В першу чергу необхідно вивести з палаючого будинку або квартири дітей і літніх людей, тварин. Вибирати слід найбільш безпечний шлях до виходу. Під час події не варто користуватися ліфтами. Спуск необхідно здійснювати виключно по сходах. Після того як приїдуть пожежники, слід додержувати їх вказівки. У будівлю або квартиру можна буде повернутися тільки тоді, коли рятувальники скажуть, що небезпека минула.

Якщо вогонь перекрив вихід

Який в такому випадку порядок дій?

При пожежі, в якому вогонь поширився так, що відрізав шлях до виходу, необхідно попрямувати в найдальшу від загоряння кімнату. По дорозі слід щільно закрити всі двері. Далі, опинившись в приміщенні, не охопленому вогнем, потрібно відкрити вікно і постаратися привернути до себе увагу. Крики про допомогу почують перехожі і викличуть рятувальників. Якщо ж квартира знаходиться невисоко, можна вибратися з неї через вікно. Дії під час пожежі в цьому випадку полягають у наступному:

  1. Вилізти вперед ногами, руками тримаючись за вікно.
  2. Опустити тіло, наблизившись наскільки можна близько до землі.
  3. Стрибнути вниз.

Рекомендації при виклику рятувальників

Слід пам`ятати про те, що правильно організовані дії під час пожежі дозволять в максимально короткий термін впоратися з ситуацією. При виклику рятувальників слід повідомити оператору повну інформацію про подію. Це дозволить в найкоротші терміни сконцентрувати у місця пожежі необхідні кошти і сили. Повідомивши про об`єкт, в якому виникло загоряння, його адресу, додатково слід вказати зовнішні ознаки запалення, наявність зручного проїзду, ймовірність загрози життю, чи знаходяться в приміщенні люди. У таких надзвичайних ситуаціях діє правило. Відповідно до нього, той, хто викликав рятувальників, повинен їх зустріти і вказати їм найкоротший шлях до місця загоряння.

План евакуації при пожежі

Досить часто загоряння трапляється вночі. У темний час доби дії при пожежі значно ускладнені. Однак вибратися з приміщення, в якому сталася пожежа, буде легше, якщо попередньо розробити схему виходу. Розробляючи план евакуації при пожежі, необхідно врахувати наступне:

  1. Передбачуваний шлях до виходу з палаючого приміщення і будівлі не має перешкод, на підлоговому покритті відсутні нерівності, на яких хтось може спіткнутися.
  2. Якщо існують складності з пересуванням (наприклад, інвалідність), необхідно, щоб кімната знаходилася або на першому поверсі, або як можна ближче до виходу.
  3. Якщо хто-небудь з проживаючих в квартирі потребує допомоги при переміщенні, біля ліжка має бути якийсь оповіщаючий пристрій (дзвінок або телефон).

Як запобігти загорянню?

Як вище було сказано, займання може статися вночі. Профілактика пожеж передбачає наступні заходи, які необхідно виконати ввечері:

  1. Провести відключення електроприладів, не призначених для постійної роботи.
  2. Переконатися, що в квартирі немає тліючих сигарет (якщо хтось курить).
  3. Відключити газове обладнання.
  4. Встановити огородження біля джерел відкритого вогню (каміна або печі).
  5. Відключити тимчасові нагрівачі.

Ліквідація запалення самостійно

Своїми силами можна погасити тільки невеликий вогонь, який не встиг поширитися в приміщенні. Дії під час пожежі, який тільки-но розпочався, досить прості. Справитися із загорянням можна водою. Однак не можна поливати нею електроприлади і проводку під напругою. Необхідно дотримуватися правил безпеки під час пожежі. Такі предмети можна накрити товстою ковдрою або покривалом. Також займання можна погасити землею або піском. Якщо вжиті заходи не допомогли, а вогонь став поширюватися, слід негайно покинути приміщення. Ні в якому разі не можна ховатися в задимленій квартирі в шафі або під ліжком.

 

Займання в під`їзді

Дії під час пожежі на сходовій площадці наступні:

  1. При появі диму і характерного запаху слід викликати рятувальників за телефоном 01.
  2. Якщо задимленість незначна і дозволяє дихати, можна спробувати визначити місце, де сталося загоряння (сміттєпровід, поштова скринька, квартира і так далі). По запаху можна зрозуміти, що саме горить (папір, гума, електропроводка, дерево і так далі).
  3. При виявленні вогнища слід спробувати загасити його самостійно або за допомогою сусідів, використовуючи підручні засоби. Необхідно пам`ятати, що на сходовій клітці дим і вогонь поширюються від низу до верху. Гасіння пожеж, що поширилися на значні території, здійснюють тільки спеціально підготовлені люди. Якщо своїми силами усунути запалення не вдається, необхідно залишити приміщення якомога швидше.
  4. Оповіщення при пожежі слід здійснювати по можливості швидко, але не створюючи при цьому паніки. Вибратися назовні можна через сходові марші. Також в будинках передбачаються спеціальні системи евакуації при пожежі. Зокрема, фасади будівель оснащуються сходами, запасними виходами, укриттями. При переміщенні по задимленим ділянках слід затримувати дихання, закривати ніс і рот вологим рушником або хусткою.
  5. Якщо з якоїсь квартири чути крики, необхідно спробувати врятувати людей. При цьому потрібно пам`ятати, що полум`я може бути при вході. Тому, якщо вибити двері, існує ймовірність виходу вогню в під`їзд, тобто безпосередньо на того, хто буде її зламувати. Крім того, при відкритті посилиться приплив повітря, що, в свою чергу, ще більше посприяє горіння. У зв`язку з цим діяти необхідно обережно. Людям в квартирі потрібно сказати, щоб вони відійшли в сторону від дверей. Вибивши її, слід також відразу переміститися убік.
  6. Якщо в будинку або квартирі є постраждалі, необхідно викликати бригаду лікарів.

Будинки підвищеної поверховості

У спорудах, висота яких більше 10-ти поверхів, передбачені системи евакуації при пожежі. Зокрема, такі будівлі оснащуються незадимлюваними сходами, приладами видалення диму. Захист при пожежах забезпечується за допомогою установки автоматичної сигналізації в квартирах. Встановлене обладнання повинно періодично проходити перевірки. У разі несправності будь-яких приладів необхідно повідомити про це в обслуговуючі організації. У будівлях, висота яких до 9 поверхів, встановлюються металеві сходи на балконах і лоджіях. У зв`язку з цим захаращувати або демонтувати їх не слід!

Займання в багатоповерхівках

Входячи в будь-яку споруду, необхідно запам`ятовувати свій шлях. При цьому слід звертати увагу на місцезнаходження запасних виходів. На кожному підприємстві передбачені певні правила поведінки співробітників при надзвичайних ситуаціях. Дії працівників при пожежі повинні відпрацьовуватися в ході навчальних заходів. У разі спалаху в будівлі з великою кількістю людей, в першу чергу, слід зберігати спокій. Необхідно об`єктивно оцінити ситуацію. Дії працівників при пожежі включають в себе:

  1. Виявлення джерела займання.
  2. Організацію евакуації людей.
  3. Виклик рятувальників.

Виявивши джерело загоряння, слід оцінити ступінь його небезпеки. Організовуючи висновок людей з будівлі, необхідно пропускати вперед дітей, жінок і людей похилого віку. Разом з цим, потрібно заспокоювати тих, хто піддався паніці і рухається хаотично, заважаючи іншим. Переміщення в натовпі здійснюється з щільно притиснутими до боків, зігнутими в ліктях руками і стиснутими кулаками. Корпус при цьому повинен бути кілька відхилений назад. Не слід входити в приміщеннях з високою задимленістю. У сучасних спорудах є багато пластика і синтетичних матеріалів. При загорянні вони виділяють токсичні речовини. У разі сильного задимлення коридорів і приміщень слід прямувати в сторону сходів. Ліфтом користуватися заборонено. Якщо задимленість підвищується, це може означати, що джерело загоряння знаходиться десь поруч. Якщо до сходів дістатися не виходить, необхідно повернутися назад в саме незадимлену приміщення, закриваючи за собою всі двері. Далі слід відкрити вікно і залучити криками увагу.

Вогонь в автомобілі

В транспортному засобі мають бути 3 предмета:

  1. Аптечка.
  2. Несинтетична накидка.
  3. Вогнегасник.

У разі загоряння необхідно:

  1. Зупинити машину, вимкнути мотор.
  2. Поставити автомобіль на ручне гальмо, блокувати колеса.
  3. Виставити на дорогу сигнали.
  4. Евакуювати пасажирів.
  5. Викликати допомогу.

При загорянні необхідно стежити за тим, щоб не сталося витоку пального. Джерело займання в машині, як правило, знаходиться під капотом. Причинами пожежі можуть стати:

  1. Розрив бензинового шланга.
  2. Займання в газовому балоні або карбюраторі.

Вживати необхідно наступне:

  1. Якщо автомобіль працює на газі, слід закрити два крана, які знаходяться на баку з пальним.
  2. На підставу полум`я направляється струмінь вогнегасника. Якщо його немає, слід скористатися піском або землею, одягом або будь-якої несинтетичною накидкою. В даному випадку може бути ефективним навіть пакет з водою, з силою кинутий на палаючі частини машини.
  3. Якщо вогонь торкнувся одного карбюратору, можна включити мотор на повні оберти. Це допоможе впоратися із загорянням.
  4. Поранених необхідно віднести подалі від транспорту.
  5. Якщо полум`я розповсюдилося по задній частині автомобіля, в якій розташовується бак, то все, що можна зробити, - це негайно відбігти якомога далі.

Гасіння пожеж в машинах здійснюється зазвичай досить швидко. Однак слід пам`ятати, що якщо полум`я проникло в салон, то воно досить швидко пошириться по обшивці, якщо вона складається із пластику й синтетичної тканини.

Займання в громадському транспорті

Якщо пожежа сталася в трамваї, автобусі або тролейбусі, про нього необхідно негайно повідомити водієві. Далі слід здійснити такі заходи:

  1. Спробувати відкрити двері, скориставшись аварійними кнопками. Для гасіння пожежі можна скористатися підручними засобами і вогнегасником, який повинен бути поруч з водієм.
  2. Необхідно дотримуватися обережності в трамваї і тролейбусі. Металеві елементи в них можуть знаходитися під напругою внаслідок обгорання ізоляції.
  3. Якщо двері заблоковані і не відкриваються, слід скористатися аварійними люками на даху і запасними виходами - вікнами.
  4. Якщо вдалося відкрити - швидко, без серйозних травм вибратися назовні, у міру можливості слід допомогти іншим пасажирам, жінкам, дітям і людям похилого віку особам в першу чергу.
  5. У будь-якому транспорті присутні матеріали, які при горінні виділяють отруйні сполуки. У зв`язку з цим салон потрібно залишати швидко, закривши ніс і рот рукавом або хусткою.
  6. Вибравшись з транспорту, необхідно відійти якнайдалі, так як може статися замикання високовольтних проводів або статися вибух бака.
  7. По телефону слід викликати пожежників і лікарів.

Горить вагон метро

При появі ознак запалення слід:

  1. Негайно повідомити про це машиністу і отримати необхідні вказівки.
  2. Постаратися не допустити паніки, заспокоїти пасажирів.
  3. При сильному задимленні слід закрити очі і дихати через хустку.
  4. Поки склад переміщається по тунелю, необхідно залишатися на своєму місці.
  5. Після того як поїзд прибуде на станцію і відкриються двері, в першу чергу, слід пропустити літніх людей і дітей. Потім необхідно перевірити, чи не залишилося кого-небудь у вагоні, і вийти.
  6. По можливості слід посприяти працівникам метро щодо усунення загоряння.
  7. У разі появи в вагоні відкритого полум`я під час руху необхідно переміститися в незайняту вогнем частина і стримувати його поширення за допомогою одягу і негорючих рідин (молока, води і так далі). Не варто зупиняти склад стоп-краном в тунелі. Це створить додаткові труднощі при гасінні та евакуації.
  8. У разі зупинки складу в тунелі не слід самостійно намагатися його покинути. Необхідно дочекатися вказівок машиніста. Заборонено торкатися до металевих елементів до відключення напруги в поїзді. Після отримання дозволу на вихід слід відкрити двері або вибити скло, вийти з вагона. Рухатися треба вперед до голови поїзда в бік станції. Уздовж рейкового полотна переміщення здійснюється один за одним. При цьому не слід торкатися до струмоведучих елементів, розташованим збоку рейок.
  9. При виході з тунелю біля станції, на ділянках перетину шляхів і стрілках слід бути особливо уважним, оскільки існує ймовірність появи зустрічного складу. Якщо поїзд рушив і наближається, потрібно притиснутися до ніші в стіні тунелю.

Поширення полум`я в лісі

У посушливу і жарку погоду в літній час досить часто виникають пожежі на відкритих ділянках. Причинами займання на торфовищах і в лісі є очисні заходи, які передбачають випал сухої трави, необережне поводження з вогненебезпечними матеріалами, удари блискавки та інше. В лісових масивах найчастіше виникають "низові" займання, при якому горять підстилка, підлісок і підріст, хмиз, трав`янисто-кустарнічковий покрив, кореневища дерев і так далі. У період посухи відзначаються і "верхові" загоряння. Вони супроводжуються поширенням полум`я по кронах дерев, особливо хвойних порід. У процесі горіння торфу і кореневищ рослин виникають підземні пожежі. Швидкість поширення верхового вогню - до 100 м / хв, низового - 0.1-3 м / хв по напрямку вітру. Над палаючим торф`яником може утворитися "стовпчасті завихрення" палаючої пилу і золи. При сильному вітрі воно може переноситися на значну відстань, викликаючи нові загоряння, опіки у тварин і людей. Гасіння пожеж на торфовищі здійснюється перекопуванням з одночасним поливом водою. Під час усунення загоряння необхідно бути обачним. Не слід йти далеко від просік і доріг, випускати з поля зору інших учасників заходів. Потрібно пам`ятати, що в зоні спалаху можуть утворюватися дуже глибокі вирви. У зв`язку з цим переміщатися слід дуже обережно, перевіряючи попередньо глибину вигорілого шарів.

Запобіжні заходи

Для запобігання займання проводиться профілактика пожеж. Зокрема, попереджувальні заходи включають в себе прокладання та розчищення грунтових смуг і просік шириною 5-10 м в змішаних і до 50 м в хвойних лісах. У межах населених пунктів влаштовуються водойми, ємність яких встановлюється з розрахунку 30 м3/ 1 га. При небезпеки виникнення пожеж на торфовищах і лісах організовуються спеціальні чергові бригади. Вони здійснюють постійне спостереження за обстановкою в лісосмузі, поблизу від населеного пункту. Додатково створюються пожежні водойми. Вони заповнюються водою з розрахунку не менше 10 л / 1 м довжини лісу, що примикає до кордонів забудови. Для населення виготовляються респіратори, ватно-марлеві пов`язки та ін. У посушливий період місцева адміністрація обмежує відвідування лісової зони.

 

docx
Додано
31 березня 2018
Переглядів
7717
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку