Презентація "На хустки Україна багата".Проектна робота.

Про матеріал

Презентація роботи над проектом "На хустки Україна багата".Мета-

познайомити з історією хустки;
- з'ясувати, яку роль відіграла і відіграє вона в обрядах українського народу;
- прищеплювати інтерес до традицій і звичаїв краю, у якому живемо;
- виховувати любов до народної краси і гармонії, до родинних оберегів;
- презентувати матеріали пошукової діяльності в рамках проекту: давні обряди, звичаї, фольклор рідного краю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційно - пошуковий проект:"На хустки Україна багата..."

Номер слайду 2

- Познайомитись з історією хустки; - з'ясувати, яку роль відіграла і відіграє вона в обрядах українського народу; - прищеплювати інтерес до традицій і звичаїв краю, у якому живемо; - виховувати любов до народної краси і гармонії, до родинних оберегів; - презентувати матеріали пошукової діяльності в рамках проекту: давні обряди, звичаї, фольклор рідного краю. Мета проекту:

Номер слайду 3

Очікувані результати: Розвиток життєвих компетенцій учнів. Удосконалення навичок дослідника. Поглиблення знань щодо традицій і звичаїв, пов’язаних з хусткою, які існували на Україні і збереглися до сьогодення. Створення збірки пісень, віршів, оповідань про хустку.

Номер слайду 4

Етапи реалізації проекту:1. Складання плану роботи над проектом.2. Створення робочих груп, розподіл обов’язків для здійснення пошукової роботи: З історії хустки. Хустка в народних обрядах. Особливості носіння хустки в різних регіонах України. Різновиди хусток. Хустка в образотворчому мистецтві, літературі. Сучасне хустки і мода.3. Створення презентації «На хустки Україна багата». Проведення свята Хустки.4. Систематизація матеріалу. 

Номер слайду 5

Українська хустина, дівоча і жіноча прикраса, незмінна супутниця у житті прекрасної половини людства, оспівана у піснях, завжди була вагомим доповнюючим елементом жіночого народного одягу.

Номер слайду 6

Видатний історик Михайло Грушевський писав у своїй "Історії України", що хустка відома на всій території України, починаючи з часів Київської Русі, вона була поширена в козацьку епоху і дійшла до наших днів. Змінювалися тільки кольори, а хустка залишалася хусткою. Правда ,в різних місцевостях її по-різному носили.

Номер слайду 7

СХІДНЕ ЗАКАРПАТТЯБарвиста хустка з квітами на чорному тлі.

Номер слайду 8

ХАРКІВЩИНАПарчовий очіпок циліндричної форми з «вушками». На очіпок пов'язували квітчасту хустку.

Номер слайду 9

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬХустка квітчаста шерстяна,аботернова. 

Номер слайду 10

КИЇВЩИНАВишитий бавовняний очіпок затягувався на потилиці червоною стрічкою.

Номер слайду 11

Хустка і очіпок, Черкащина. Гуцулка в терновій хустціЯворівська хустка,Львівщина

Номер слайду 12

УКРАЇНСЬКА ХУСТКА – ЦЕ СПРАВЖНІЙ МИСТЕЦЬКИЙ ВИТВІР. КОЛИСЬ ХУСТКИ ВИШИВАЛИ ШОВКОМ, СРІБЛОМ ТА ЗОЛОТОМ. ЯКЩО НИТКАМИ, ТО -ЧЕРВОНИМИ, ЗЕЛЕНИМИ, ЖОВТИМИ ТА РОЖЕВИМИ. ТРАПЛЯВСЯ І ЧОРНИЙ КОЛІР. СИНІЙ НЕ ВИШИВАЛИ ОКРЕМО, А ПОЄДНУВАЛИ ЙОГО З ЧЕРВОНИМ.

Номер слайду 13

Крім побутового, хустка в Україні має ще й обрядове значення. Народні обряди, пов’язані з хустиною, супроводжували дитину від самого народження Велика радість у наш дім прийшла. Родилося малесеньке дитя.І перший крик її для нас Став піснею на довгий час.

Номер слайду 14

У кожній родині, де підростала дівчина, скриня повинна була наповнюватись хустками. Їх дбайливо оберігали, хизувалися перед гостями і сусідами. Я – не панна, я – господиня,У мене хусток повна скриня.

Номер слайду 15

Коли син вирушав у далеку дорогу, мати зав’язувала хліб у білу хустину, щоб не забував батьківського порогу. Дай мені, мамо, хустку на щастя, Хай буде на згадку вона,Щоб не була поміж нами далека. Навіть чужа сторона.

Номер слайду 16

Коли до дівчини приходили свати, вона виявляла незгоду виходити заміж врученням гарбуза. Якщо парубок був до душі, то нареченому дарувала хустку. Маю хустку, маю хустку,Має штири кінці,Ой кого я полюбила. Стелю під колінця.

Номер слайду 17

Під час вінчання молодих людей їхні руки пов’язують хусткою. Не люди з’єднали, а з’єднав Бог навіки,На щастя, на долю, на довгий вік. 

Номер слайду 18

Свято весілля завершувалося покриттям голови нареченої хустиною. Свекруха, повиваючи голову невістки, говорить:Іди доню за милого,Візьми хустку гонорово,Іди у світ широкий,Візьми хустки у боки.

Номер слайду 19

А ще у скрині кожної господині мала бути звичайна ситцева хустка. Нею не зав’язували ні голову, ні шию, а нею зав’язували миску зі святою вечерею і несли до хрещених.

Номер слайду 20

Як би ми не любили своїх батьків, як би їх не шанували, але в житті приходить неминуча хвилина, коли ми прощаємось із дорогими нам людьми. Після смерті рідних, як знак жалоби, носять чорну хустку. На похоронах усіх обдаровували хустинками, ними тримали свічку, хустку вішали на хоругви. Померлому закривали очі хустиною. Хустку вішали, як прапор, на хресті померлих дівчини або хлопця.

Номер слайду 21

Хустка - життя… Вона пам'ять роду, його святиня. Хустка - це оберіг жінки, бо оберігає її від усього злого, лиха, хвороби.

Номер слайду 22

Ці скарби наші бабусі ховали колись у скрині. А там знаходились:віночок – символ  віри, надії, любові,рушник – символ долі,хустка – берегиня вроди,намисто – символ радості.

Номер слайду 23

Ілля Рєпін, портрет С. ДрагомировоїК. Трутовський, Українка. М. Пимоненко портрет М. Нестеренко. Хустка в образотворчому мистецтві

Номер слайду 24

Хустка у сучасній модіВона продовжує залишатися вживаним елементом і у сучасному вбранні.«Бабусину хустку» як головний елемент використовують у своїх колекціях сучасні дизайнери одягу.

Номер слайду 25

Сьогодні ми зробили спробу повернути в життя ще один з призабутих звичаїв нашого народу – вшанування хустини. І хочеться вірити, що він оживе, наповниться новим змістом і передасться новим поколінням. Бо що би не казали, а все таки в хустині є своя принада, щось ніжне і близьке, щемливе і священне. Хоч, на жаль, сьогодні це трапляється рідко, але коли повз нас пройде дівчина чи жінка в хустині, ми не обминемо її увагою, поглянемо і подумаємо: А гарні ж були наші звичаї! Хустка - це життя. Вона – пам’ять роду, наша святиня.

pptx
Додано
31 березня 2018
Переглядів
6492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку