Преентація "Типи травм іу разі дорожньо-транспортної пригоди та падіння з висоти. Вплив мінно-вибухової травми на організм людини"

Про матеріал
Презентація "Типи травм іу разі дорожньо-транспортної пригоди та падіння з висоти. Вплив мінно-вибухової травми на організм людини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТИПИ ТРАВМ У РАЗІ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОЇ ПРИГОДИ. ВПЛИВ МІННО-ВИБУХОВОЇ ТРАВМИ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Дорожньо-транспортна пригода — подія, яка відбулася під час руху транспортного засобу, у результаті якого загинули або одержали поранення люди, або завдано матеріальних збитків. Пошкодження при дорожньо-транспортних пригодах мають індивідуальні особливості, пов'язані з видом транспортного засобу, швидкістю руху, зоною зіткнення автомобіля, віком потерпілого тощо. При наїздах автомобілів на пішоходів виникають одночасно переломи нижніх кінцівок, тазу і черепно- мозкові травми. При зіткненні і перекиданні транспортних засобів важкість ушкодження, в основному, визначається використанням водієм і пасажирами ременів безпеки.

Номер слайду 3

Основні причини виникнення ДТП:-ігнорування правил дорожнього руху;– водіння транспортних засобів у нетверезому стані;– перевищення швидкості руху;– поганий технічний стан транспортного засобу;– неякісний стан доріг.

Номер слайду 4

При наданні першої допомоги свої дії слід спланувати таким чином:– винести потерпілого з небезпечного місця;– швидко оцінити стан потерпілого, намітити послідовність і об'єм допомоги;– при відсутності дихання і серцевої діяльності негайно приступити до проведення реанімаційних заходів (штучне дихання – 8-12 разів, закритий масаж серця – 60 разів за хвилину);– зупинити кровотечу;– захистити рану від забруднення;– провести протишокові заходи;– здійснити транспортну іммобілізацію;– забезпечити термінову і оптимальну доставку потерпілого в лікувальний заклад.

Номер слайду 5

У випадку ДТП у місті, де прибуття машини швидкої медичної допомоги очікується протягом 20-30 хвилин, немає потреби витягати потерпілих з автомобіля, якщо вони при свідомості, не стиснені деформованими частинами автомобіля і не потребують реанімаційних заходів або зупинки кровотечі. Якщо ж в автомобілі відчувається запах горілої електропроводки або розлитого бензину, потерпілих потрібно негайно перенести в безпечне місце.

Номер слайду 6

Найбільш типові ушкодження при ДТП: Серед травм, що виникають внаслідок ДТП, найчастіше зустрічаються черепно-мозкові, травми грудної клітки і органів грудної порожнини, живота і органів черевної порожнини, переломи хребта та трубчастих кісток.

Номер слайду 7

Найбільшу небезпеку при травмах голови становлять ушкодження головного мозку (струс, ушиб, стиснення) і кісток черепу. При струсі мозку характерні втрата свідомості, ретроградна амнезія (втрата пам'яті на події, що безпосередньо передували травмі), головні болі, головокружіння, нудота, блювання, сповільнення пульсу, підвищення артеріального тиску. При ушибі і стисненні мозку з'являються ще й симптоми вогнищевого ураження: порушення мови, чутливості, рухів. При більш важких травмах можливий перелом кісток черепу. Ушкодження мозку при цьому може бути не лише від удару, а й від заглиблення відламків кісток і крові, яка виливається (стиснення гематомою). Особливу небезпеку становлять відкриті переломи кісток мозкового відділу черепу, які супроводяться витіканням з рани спинномозкової рідини та мозкової речовини. При переломі основи черепу в ділянці повік з'являються синці, кровотеча і витікання спинномозкової рідини з носа і вух.

Номер слайду 8

Допомога зводиться до застосування холоду до голови, профілактики аспірації блювотних мас, щадного транспортування в лікувальний заклад. При відкритій травмі голови – ще й зупинка кровотечі, накладання асептичної пов'язки на рану, а при переломах основи черепу – на вуха.

Номер слайду 9

Серед травм грудної клітки найчастіше зустрічаються ушиб, стиснення грудної клітки, переломи ребер і грудини, ушкодження легенів. Стиснення грудної клітки – важкий вид травм, що виникає при дії на грудну клітку двох зустрічних сил. Ознаки: синюшне забарвлення шкіри обличчя, шиї та верхньої частини грудної клітки з краплинними крововиливами, задишка, прискорення пульсу. Допомога: звільнення грудної клітки від стиснення, знеболення, спокій.

Номер слайду 10

Переломи ребер і грудини виникають при прямій травмуючій дії великої сили. Ознаки: різкі болі в місці перелому, що посилюються при диханні, кашлі, зміні положення тіла. При наданні допомоги важливо провести іммобілізацію в момент глибокого видиху шляхом накладання на грудну клітку тугої пов'язки широким бинтом, рушником, простирадлом. Проникаючі поранення грудної клітки, як і ускладнені переломи ребер, надзвичайно небезпечні тим, що при них можуть ушкоджуватись міжреберні судини, плевра, аорта, серце, легені, поранення яких ведуть до важкої внутрішньої кровотечі, плевро-пульмонального шоку, відкритого пневмотораксу і швидкої смерті. Пневмоторакс виникає при попаданні в плевральну порожнину повітря, що призводить до спадання легені, зміщення серця і розвитку серцево-легеневої недостатності. Допомога: накладання герметизуючої асептичної пов'язки на рану, проведення протишокових заходів, транспортування потерпілого в напівсидячому положенні.

Номер слайду 11

Травматичні ушкодження живота поділяються на закриті і відкриті. Закриті травми в 30% випадків супроводяться розривами селезінки, печінки, кишечнику. Ведучими в клінічній картині розриву печінки є поєднання ознак шоку і внутрішньої кровотечі. Хворі бліді, збуджені, скаржаться на болі в правому підребер'ї, відмічається частий слабкий пульс, зниження артеріального тиску. Ушкодження селезінки виникає при ударах в живіт. Потерпілі скаржаться на болі в лівій половині живота, які віддають в ліве плече; дихання поверхневе, оскільки глибокий вдих посилює болі; положення потерпілого вимушене, на лівому боці з приведеними до живота ногами. Мають місце ознаки внутрішньої кровотечі, живіт напружений в лівій половині, різко болючий.

Номер слайду 12

Тупа травма живота часто супроводиться розривами шлунку, дванадцятипалої, тонкої і товстої кишок. В клінічній картині домінують спершу симптоми больового шоку і внутрішньої кровотечі, а потім – подразнення очеревини. Транспортувати таких хворих потрібно на носилках в положенні лежачи з підігнутими ногами, застосувавши до живота холод. Відкриті ушкодження органів черевної порожнини виникають при колото- різаних або вогнепальних ранах живота. Допомога полягає у накладанні асептичної пов'язки на рану, але вправляти випавші органи не можна.

Номер слайду 13

Нерідко зустрічаються ушкодження кісток тазу у вигляді двосторонніх переломів кісток з одночасним ушкодженням тазових органів (сечовипускного каналу, сечового міхура, прямої кишки, сечоводів, матки). Вони, як правило, супроводяться важким шоком і утворенням великих заочеревинних гематом (витікання крові сягає 2-3 л). Допомога: зупинка кровотечі і накладання асептичної пов'язки (при відкритих переломах); протишокові заходи; транспортна іммобілізація в положенні “жаби” (потерпілого кладуть на твердий щит із зігнутими в колінах та помірно розведеними ногами).

Номер слайду 14

Переломи хребта – надзвичайно важка травма. Її ознаки – деформація хребта, сильний біль в спині, що посилюється при найменшому русі. Найбільша небезпека при переломі хребта – це ушкодження спинного мозку (розрив, стиснення), яке супроводиться розладами чутливості, рухів, функції тазових органів. Головним при наданні допомоги є здійснення надійної іммобілізації з метою недопущення стиснення чи розриву спинного мозку. При ушкодженні грудного чи поперекового відділів хребта потерпілих транспортують на носилках вниз животом або на спині, підклавши при цьому дерев'яний щит.

Номер слайду 15

Вплив мінно-вибухової травми. Мінно-вибухова травма (МВТ) — це вогнепальна поєднана травма (політравма), що виникає в людини внаслідок імпульсного впливу комплексу вражаючих факторів вибуху мінних боєприпасів. МВТ характеризується взаємопов’язаним впливом глибоких і значних пошкоджень тканин з одночасним розвитком загального контузійно-коммоційного синдрому (контузія від лат. contusio — забій, що спричиняє травмування — комоцію (те саме, що струс мозку). Струсові мозку властиві загальномозкові симптоми, зокрема порушення свідомості, головний біль, запаморочення, блювота, напади судом тощо.

Номер слайду 16

Факторами ураження під час мінно-вибухових травм є:- ударна хвиля;- висока температура і полум’я;- уламки і частки вибухового пристрою, і вторинні уражальні снаряди;- механотравма — забій тіла через удари об землю та інші тверді тіла;- баротравма — коливання атмосферного тиску;- токсична дія газоподібних продуктів вибуху;- акустична травма. У разі мінно-вибухових уражень виникає три зони змін у травмованих тканинах:• зона відриву, розчавлювання і сепарування (відділення) тканин (необоротні зміни);• зона контузії ( вогнищеві незворотні процеси);• зона комоції (структурні зміни судин і нервових стовбурів)

Номер слайду 17

У постраждалих з мінно-вибуховою травмою спостерігаються:- пошкодження груднини та реберного каркасу (у кожного другого);- гемо- і пневмоторакс або забій серця (у кожного п’ятого постраждалого);- пошкодження очей, кісток лицьового та мозкового черепа;- пошкодження органів черевної порожнини та ін.

Номер слайду 18

Періоди клінічного перебігу мінно-вибухових уражень:період шоку та інших гострих розладів, обумовлених пораненням (12—48 год);ранній післяшоковий період (період численної органної дисфункції і неспроможності травмованих органів) — від 3 до 7 днів;період інфекційних ускладнень або значного ризику їх розвитку (від 2 тижнів до місяця і більше);період сповільненої реконвалесценції або трофічних порушень (від декількох тижнів до декількох місяців).

Номер слайду 19

Залежно від механізму травми і переважання тих чи інших порушень, розрізняють мінно-вибухові поранення (МВР), які становлять близько 80 % від усієї МВТ, і мінно-вибухові пошкодження (МВП). МВР — результат прямого впливу на людину кількох або всіх факторів вибуху мінних боєприпасів. МВП виникає в людини, що перебувають за яким-небудь екраном від вибухового пристрою (корпусом танка, машини тощо), при цьому провідним вражаючим чинником є імпульс вибухової хвилі. При МВТ загальна реакція організму на пошкодження тотожна реакції на будь-яку іншу вогнепальну травму, але специфічні вражаючі фактори вибухового пристрою призводять до більш швидкого і напруженого її перебігу з тенденцією до швидкого виснаження і зриву компенсаторних механізмів.

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
3859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку