Прес-конференція "Картопля - другий хліб"

Про матеріал

Мета заходу:дати учням загальні поняття про прес-конференцію та її значення. На конкретних прикладах із життя та літератури детально познайомити із широко вживаною сільськогосподарською культурою, яка є невід'ємною частиною в харчовій промисловості – картоплею, її значення в житті людини. Познайомити учнів з новими для них професіями. Виховувати працелюбність, бажання бути корисним людям.

Перегляд файлу

Мета. Дати учням загальні поняття про прес-конференцію та її значення. На конкретних прикладах із життя та літератури детально познайомити із широко вживаною сільськогосподарською культурою, яка є невід’ємною частиною в харчовій промисловості – картоплею, її значення в житті людини. Познайомити учнів з новими для них професіями. Виховувати працелюбність, бажання бути корисним людям.

Обладнання. Розставлені півколом столи на столах блокноти, ручки, вода, склянки, таблички «для фахівців», на окремому столі виставка сортів картоплі: «Іван-да-Мар’я», «Невська», «Турка», «Славянка», «Сорокоденка», «Пікассо», «Космос», «Боже дар», «Наяда», «Синьоочка», «Рая».

Форма проведення: прес-конференція

Хід заходу.

Вчитель. Діти, сьогодні ми з вами проведемо не звичайну виховну годину - прес-конференцію по темі «Картопля». Готуючись до виховної години, я вже вам розповідала, що таке прес-конференція. Але про це я хочу ще раз нагадати всім присутнім.

Прес-конференція – це зустріч державних, політичних, громадських, наукових діячів з представниками преси, радіо, телебачення. А проводиться прес – конференція з метою глибше познайомитися з тією чи іншою темою і довести це через пресу, радіо, телебачення до широкого кола населення, тобто через засоби масової інформації.

А обрали ми цю тему саме тому, що картопля в житті людини має величезне значення. Картопля – це другий хліб. І зараз як ніколи, назріла потреба більше знати про картоплю для того, щоб допомагати дорослим у її вирощуванні. Адже в нашому житті майже не буває таких днів, коли б ми не вживали картоплю в різному виді: чи то в першому блюді, чи в другому, чи в салатах.

Перш за все хочу представити вам присутніх у цьому залі. До нас на прес - конференцію прибули історики, агроном.

Агрономія, ви знаєте, це наука про землеробство і сільське господарство; селекціонер - це винахідник нових сортів, гібридів, рослин , порід тварин.

Крім того на прес - конференції присутні: представник легкої промисловості {легка промисловість - це всі підприємства по виготовленню предметів споживання), лікар і, звичайно, журналісти – представники газет.

А розглядати сьогодні ми будемо – такі питання:

  1.                    Звідки родом картопля?
  2.                    Як вона з’явилась у нашій країні?
  3.                    Яка будова цієї рослини?
  4.                    Коли картоплю почали вирощувати на Харківщині?
  5.                   Де в Україні найсприятливіші умови для вирощування картоплі?
  6.                   Назвіть найврожайніші сорти картоплі, як правильно її вирощувати? Садити?
  7.                   Скільки страв з неї можна приготувати?
  8.                   Які корисні поради можете дати?

Та інші питання, які зацікавлять вас.

(Ці питання написано на малюнку картоплі, який розташовано на дошці).

І хочу нагадати вам, що успіх сьогоднішньої зустрічі залежить від кожного з вас. Особливо від «фахівців», адже треба найдокладніше розповісти все про картоплю.

Будь ласка запитання.

Журналіст ( до істориків).Ми звикли до картоплі, нам важко повірити, що вона чужоземка, що 400років тому її привезли з Південної Америки. Розкажіть, будь ласка, чи насправді це так.

Історик. Так, ще в сиву давнину місцеве населення Чілі вишукували в землі картопляні бульби і використовували їх для їжі. Називали їх «папа». Дика «папа» була надто дрібною і її було надзвичайно важко зберігати. Вона швидко в’янула, вкривалася пліснявою, ставала непридатною для їжі. Минуло чимало часу перш ніж індіанці знайшли спосіб первинної обробки бульби, навчилися її зберігати. Вони обожнювали цю рослину. Страву з неї називали «чуньо». І завжди любили повторювати прислів’я: «Їжа без чуньо – як життя без їжі».

Журналіст. Наскільки мені відомо, в Європі на ці екзотичні плоди (показує картоплю), довгасті бульби з шорсткою оболонкою, - ніхто не звертав особливої уваги. А ці земляні «яблука» насправді були дорого цінніші за золото й коштовності і їм судилося поширитися по всій земній кулі під іменем Картопля і впродовж віків годувати людство. То як же вони з’явилися у нашій країні?

Історик. Європейці не знали картоплі до 1565 року, тобто до відвідування Південної Америки іспанцями. Привезену з Америки картоплю спочатку вирощували. Як декоративну рослину, прикрашаючи нею клумби. В 17 сторіччі в європейських країнах картоплю почали вирощувати заради поживних бульб.

Журналіст. Ви нам щось розкажете і про французьку королеву Марію , яка з’явилася на балу в сукні, оздобленій живими рідкісними квітами?

Історик. Так. Коли королева Марія з’явилась на балу і в неї на сукні були незвичайні живі квіти, придворні були у захваті. Та коли вони дізналися, що це квіти «земляного яблука», по залу пробіг шепіт: «Ще одне дивацтво Памантос»!

А Пармантос - це колишній садівник, який став агрономом. Він вирощував у себе картоплю і навмисно відпускав нічних сторожів , щоб у нього крали «зелені яблука». Бо хотів, щоб картоплю садили по всій Франції, адже вона може замінити голодуючому народові хліб.

Журналіст. А коли ж картоплю почали вирощувати у нас, в Україні?

Історик. В Україну картоплю завезли в часи Петра І. Спочатку селяни не знали, як її використовувати дехто навіть пробував їсти її недозрілі плоди - зелені отруйні ягоди. Це спричиняло тяжкі отруєння. Селяни відмовлялися садити картоплю. Але їх примушували силою. І все ж таки селяни не підкорялися.

Журналіст. Ну і що ж примусило селян змінити своє рішення? Адже ми знаємо, що в наш час картоплю вирощують майже в усіх країнах світу.

Історик. Минав час, хтось скуштував бульби - сподобалось. Дав покуштувати сусідові, а незабаром вже вся округа ласувала смачним овочем. А там, поступово всі дізналися, яка смакота - картопелька. І забулись всі прикрощі, пов’язані з нею і назва стара «чортові яблука» з пам’яті стерлась. І стали люди її з любов’ю називати картопелькою, бараболькою, бульбочкою, шанобливо другим хлібом величати.

Журналіст. А коли ж на Харківських землях її почали вирощувати? Адже не по всій Україні відразу схопились за неї?

Історик. Спочатку вона потрапила у Львівську, Житомирську, Тернопільську та Чернігівську області, а вже потім в Сумську, Полтавську та Харківську.

Журналіст. Для того, щоб краще доглядати за картоплею , хотілося б знати її будову. Можливо ви нам розкажете, шановний ( звертається до вчителя біології)

Вчитель біології. Як уже було сказано, пророщені бульби картоплі садять на глибину 5-10 сантиметрів рядками на відстані 60-70 сантиметрів рядок від рядка і 35 сантиметрів рослину від рослини. З бруньок на верхівки бульб виростають зелені пагони, тобто стебло з листям.

У стеблах та листі нагромаджуються велика кількість крохмалю. А крохмаль утворюються з цукру, який виникає в процесі фотосинтезу в хлоропластах листків.

У середині літа картопля зацвітає, утворюючи суцвіття з досить великими квітками. Квітки самозапилюються. Під осінь достигають плоди: зеленувато-білі ягоди розміром трохи більші за лісовий горіх. З насіння картоплі виростають нові рослини. В них з першого року життя в ґрунті розвиваються дрібні бульби завбільшки з голубине яйце. Картоплю розмножують насінням тільки тоді, коли виводять нові сорти. В іншому випадку картоплю розмножують вегетативним способом - бульбами.

Бульби картоплі - це видозмінені підземні пагони.

Підгортання сприяє утворенню нових додаткових коренів і підземних пагонів -столонів. Верхівки столонів до осені стають бульбами.

Журналіст. Як відомо, картопля раніше хворіла, оскільки всі європейські сорти походили від невеликої кількості бульб, завезених колись з-за океану. І щоб оздоровити картоплю , треба було її обновити. Яким же способом це робилося?

Селекціонер. В 1928 році в Південну Америку виїхала ціла група вчених на чолі х ученим Миколою Івановичем Вавиловим. Вони шукали нові сорти й види картоплі на її Батьківщині. І це їм вдалося. Вони зібрали цілу колекцію картоплі, яка допомогла вивести нові сорти, стійкі до хвороб. Росіяни вдруге вивели картоплю - писали за кордоном. У роки Великої Вітчизняної війни частина колекції лишилась у оточеному фашистами Ленінграді в науково - дослідному інституті. І співробітники інституту вмирали від голоду, але зберегли ці бульби. Наші сорти картоплі виведено працею й талантом багатьох вчених. Це Ларх, Камерою, Прієкульський, Бородянський, Катюша, Октябрьонок та інші.

Смачною, потрібною мільйонам людей її зробили вчені.

Журналіст. Як відомо , картоплю зараз вирощують всюди. А де ж для неї найсприятливіші умови в Україні? Як правильно пророщувати картоплю? Які сорти картоплі найпоширеніші, най родючіші у нас? Як правильно доглядати за картоплею? Як боротися з шкідниками?

На ці питання попросимо відповісти нашого агронома Ільїнського Юрія Федоровича. Будь ласка .

(Виступ агронома)

Журналіст. Ми з’ясували , що картопля цінний харчовий продукт. Картопляце другий хліб. Але картопля являється ще й цілющою рослиною народної медицини. Розкажіть, будь ласка, що ви знаєте про цілющі властивості картоплі?

Лікар. Картопля дуже широко використовується в народній медицині. Наприклад: сік свіжої картоплі використовують, як проти кислотний засіб при гастритах, його радять при головних болях, для стимуляції серцево-судинної системи, при ревматизмі. Кашкою тертої картоплі лікують опіки, незагоюючі рани. Відвареною картоплею проводять інгаляції, роблять зігріваючі компреси.

Картоплю використовують при різних захворюваннях шкіри, особливо екземі: пластини свіжої картоплі накладають на рани. Широко використовується і крохмаль, як протизапальна речовина від шлункових захворювань, а також для присипок та в ролі наповнювача порошків. Відвар квітів картоплі використовують для зниження артеріального тиску і стимуляції дихання.

А ось послухайте, який цікавий факт я вичитав у пресі: на Соломонових островах послуги лікарів оплачуються картоплею.

Один візит лікаря до хворого - одна картоплина. Але такий розрахунок тільки в будні і до настання темряви.

Вечірня допомога коштує 5 картоплин. А в суботу та неділю - 10. Ось бачите , як високо ціниться там картопля. Тому, що там її майже немає, там вона не росте, а її туди завозять.

Журналіст. Це на Соломонових островах. А наші лікарі за таку плату не захотіли б і розмовляти.

А мені відомий ще один цікавий факт: серед бульб картоплі є рекордсмени. Американський фермер виростив рідкісний екземпляр 6 бульбу довжиною 70см, 37 см у діаметрі і вагою 49 кг. Він ніс її на плечі, як мішок.

Відомо, що картоплю використовують і в домашньому побуті Картопляний крохмаль - для крохмалення білизни, ним можна видаляти йодові плями. Жінки картоплю використовують для косметичних потреб. Крім того її широко використовують і в промисловості. Розкажіть, будь ласка , нам про це.

Представник легкої промисловості. Так, з бульб можна одержати крохмальну патоку, спирт.

З 1 тони картоплі одержують в середньому 1,4 ц сухого крохмалю, 95 дкл спирту, з якого можна одержати 15-17 кг синтетичного каучуку, а взуття із синтетичного каучуку носиться краще ніж із натурального. Відходи, що отримують при переробці каучуку (мезга і барда), хороший корм для худоби. Отже, зараз без картоплі не обходяться ні текстильні. Ні картонажні, ні сірникові, ні спиртові., ні каучукові заводи. Картопля потрібна всім.

Журналіст. Так, без картоплі ми не обходимось жодного дня.

З неї можна приготувати безліч блюд. Це і перші блюда, і другі, і закуски та салати.

Розкажіть, що за блюда ви приготували?

Кухар. Звичайно картопля займає головне місце на нашому столі. З неї готують картопляні котлети, її жарять, тушкують з м’ясом, готують картопляне пюре, печуть у духовці з салом. А ще картопля входить до багатьох перших блюд і до салатів.

Хочу сказати, що найбільше вітамінів у скоринці та під нею. Тому не поспішайте чистити картоплю. Добре її вимийте і поставте у духовку пектися. Це і смачно і корисно. Але хочу запропонувати одне із делікатесних блюд. Це - зрази.

А готують їх так: у товчену варену картоплю додають 2-3 яйця, 2 склянки борошна, сіль за смаком. Окремо готують м’ясний фарш. Роблять картопляні котлети, в які, загортають фарш, обжарюють на олії. Подають на стіл гарячими з сметаною або соусом.

Вчитель. Сучасна кулінарія пропонує близько 300 страв з картоплі. Ми сьогодні пропонуємо вам скуштувати деякі з них. Це млинці з картоплею та грибами, зрази, деруни, пиріжки з картоплею, картопля запечена в духовці з цибулею, картопля в «мундирі», суп-пюре з картоплі

   

Дегустація страв.

Корисні поради.

Картопля - це основне джерело вітаміну С.

По калорійності картопля в 3-5 разів перевищує овочі.

Картоплю в обчищеному вигляді у воді треба зберігати не більше години. Щоб картопля потерта для приготування оладків не чорніла , в неї треба додати трохи гарячого молока.

Солити її треба після того, як закипить вода.

Стару картоплю треба варити кладучи в холодну воду.

Всі овочі, крім буряка і зеленого горошку, треба варити в підсоленій воді.

Підсумок.

. Діти! Чи сподобався вам сьогоднішній виховний захід?

  • Що нового ви дізналися?

- То що таке прес-конференція?

  • Як ви гадаєте , чи зможете ви взяти посильну участь у вирощуванні картоплі? Яку саме?
  • Яка професія вам найбільше сподобалася? Чому?
doc
Додано
2 листопада 2018
Переглядів
1325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку