Презентації з фізики : 7 клас .

Про матеріал
Презентації містять матеріал з розділу : Тиск у рідинах. Матеріал за програмою допоміжних шкіл
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 26 Мозковий штурм. 1.Що відбувається з рідинами під час нагрівання й охолодження? 2.Які явища спостерігаються в рідині, що починає кипіти? 3.При якій температурі кипить вода? 4.Чому на чайнику під час кипіння води «підстрибує» кришка? 5.У чому полягають особливості розширення води? Де їх ураховують.

Номер слайду 2

Вправа 1: Яка хустинка висохне швидше.

Номер слайду 3

Вправа 2: З якої посудини випарується швидше вода – з тарілки чи чашки.

Номер слайду 4

Тести Пароутворенням називається: А) перехід пари в рідину Б) перехід рідини в пар Способи переходу рідини в газоподібний стан: А) випаровування Б) охолодження В) кипіння Випаровування – це А) пароутворення, що відбувається з середини рідини Б) пароутворення, що відбувається з поверхні рідини Випаровування речовини залежить від: А) виду рідини та її температури Б) від площі поверхні В) молекул рідини Повільне випаровування : А) Відновлює теплообмін Б) Порушений теплообмін

Номер слайду 5

вітру Під час рідина випаровується швидше. З окремих фрагментів складіть правильне твердження.

Номер слайду 6

в 1 м3 повітря Масу водяної пари називають абсолютною вологістю. З окремих фрагментів складіть правильне твердження.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

І відділення. Практичне завдання. 1. Як довести на дослідах, що тиск усередині рідини на різних рівнях неоднаковий, а на тому самому рівні в усіх напрямах однаковий? 2. Брезентовий водопровідний рукав, незаповнений водою, має вигляд плоскої стрічки. 3. Якої форми набере рукав після заповнення його водою? Чому? 4. Із пластмасової пляшечки з кришкою виготовте прилад для демонстрування передаван­ня додаткового тиску рідинами (подумайте самі, як це зробити, перевірте прилад). Продемонструйте

Номер слайду 11

Інтелектуальний турнір. 1.Як на досліді можна продемонструвати передавання тиску рідинами? 2.Чому рідини передають тиск в усі боки однаково? 3.Що відбувається з рідинами під час нагрівання й охолодження? 4.Які явища спостерігаються в рідині, що починає кипіти? 5.При якій температурі кипить вода? 6.Чому на чайнику під час кипіння води «підстрибує» кришка? 7.У чому полягають особливості розширення води? Де їх урахо­вують? чому вода витікає з отворів?; 7.Якої форми набуде гумова кулька, якщо її наповнити водою? Чому?

Номер слайду 12

Опишіть дослід зображений на малюнку.

Номер слайду 13

Вправа Візьміть банку з-під кави. У її бічній поверхні на різній висоті від дна зробіть шилом три невеликі отвори. Затуліть отвори пластиліном і заповніть банку водою. Відкрийте отвори і простежте за стременами води, яка витікає з них.

Номер слайду 14

Вправа Візьміть банку з-під кави. У її бічній поверхні на різній висоті від дна зробіть шилом три невеликі отвори. Затуліть отвори пластиліном і заповніть банку водою. Відкрийте отвори і простежте за стременами води, яка витікає з них. Дайте відповідь: чому вода витікає з отворів чому струмини води витікають неоднаково з отворів від чого це залежить

Номер слайду 15

Опишіть дослід зображений на малюнку.

Номер слайду 16

Інтелектуальна розминка. 1.Як на досліді можна продемонструвати передавання тиску рідинами? 2.Чому рідини передають тиск в усі боки однаково? 3.Що відбувається з рідинами під час нагрівання й охолодження? 4. Які явища спостерігаються в рідині, що починає кипіти? 5. При якій температурі кипить вода?

Номер слайду 17

І відділення Тести З глибиною тиск : А) збільшується Б) зменшується В середині рідини тиск: А) існує Б) не існує На одному рівні тиск у рідинах А) змінюється Б) залишається незмінни

Номер слайду 18

Завдання 1 Прокоментуйте проведення досліду.

Номер слайду 19

Завдання 2 Охарактеризуйте сили, які діють на гумову плівку .

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Як зміниться спостережуване явище, якщо збільшити тиск?

Номер слайду 22

ІІ відділення. Побудувати асоціативний кущ. Тиск

Номер слайду 23

Урок 28 І відділення Мозковий штурм 1.У чому полягає закон Паскаля? 2.Як на досліді можна продемонструвати передавання тиску рідинами? 3.Чому рідини передають тиск в усі боки однаково?

Номер слайду 24

Практичне завдання: Змайструвати із пластикової пляшки з кришкою прилад для демонстрації передавання додаткового тиску рідинами.

Номер слайду 25

ІІ відділення. Окремі шари і дрібні частинки рідини можуть …. Вільною рухливістю частинок рідини пояснюється те, що тиск на них передається не лише в напрямі дії сили, … Додатковий тиск передається … Тиск, який діє на рідину, передається … На законі Паскаля ґрунтується …

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Мозковий штурм. Як розвантажується автосамоскид? Як працює гідравлічне гальмо? Яке застосування гідравлічного преса?

Номер слайду 32

Урок 29 Інтелектуальний турнір. Озвучте закон Паскаля. Як передається тиск в рідинах? Де тиск буде більшим в верхніх шарах рідин чи в нижніх? Як називаються машини , для роботи яких використовується рідина? Що є головною частиною гідравлічної машини ? Як залежить сила гідравлічної машини від площі поршнів? Де застосовуються гідравлічні машини? Як працює гідравлічне гальмо? Яке застосування гідравлічного

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Урок 30 Мозковий штурм. 1.Чому на чайнику під час кипіння води «підстрибує» кришка? 2. У чому полягають особливості розширення води? 3.Де їх ураховують? чому вода витікає з отворів?; 4. Чому струмини води витікають неоднаково з отворів? 5. Від чого це залежить? 6. Якої форми набуде гумова кулька, якщо її наповнити водою? Чому? 7. У чому полягає закон Паскаля? 8. Як розвантажується автосамоскид? 9. Як працює гідравлічне гальмо? 10. Яке застосування гідравлічного преса?

Номер слайду 35

лежить Закон Паскаля в основі будови і дії гідравлічних машин. З окремих фрагментів скласти речення.

Номер слайду 36

машина Гідравлічна виграє в силі у стільки разів, великого поршня більша за площу малого. у скільки площа її З окремих фрагментів скласти речення.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Мозковий штурм: Які посудини називають сполученими? Наведіть приклади сполучених посудин у побуті. Як розміщуються вільні поверхні нерухомої однорідної рідини у сполучених посудинах? Чи зміниться розміщення рідини, якщо сполучені посудини матимуть різну форму і різний об'єм?

Номер слайду 43

Виконуємо вправи Вода у відкритих руслах (ріках, каналах) завжди тече під уклін. Яка сила викликає цей рух води? Яка сила викликає рух санок, які скочуються з гори? Чому ріки і струмки течуть з гір? Чому крутий спуск з гори небезпечний? Чому рідину можна переливати з посудини в посудину? Яку поверхню повинна мати рідина, якщо вона не тече? Чому, коли риють канали для осушення землі, потрібно дно каналу робити з нахилом?

Номер слайду 44

Урок 31 У три посудини , що мають однакову площу дна, налили воду до одного рівня. В яку посудину налили більше води? Чи однаковий буде тиск на дно цих посудин? Чому?

Номер слайду 45

Вправа 2. Рівень води в посудинах однаковий . Чи переливатиметься вода з однієї посудини в другу, якщо відкрити внизу кран?

Номер слайду 46

Вправа 1 Посудини наповнили водою до рівня, що показує стрілка. Намалюйте рівень води.

Номер слайду 47

Практичні завдання. На малюнку зображено артезіанський колодязь. Шар землі 2 складається з піску або іншого матеріалу, який легко пропускає воду. Шари І і 3, навпаки, -водонепроникні. Поясніть дію такого колодязя.

Номер слайду 48

Чи зміниться розміщення рідини , якщо права посудина буде ширша ніж ліва? вужча ніж ліва? Якщо посудини матимуть різну форму?

Номер слайду 49

Виконуємо вправи Під час спорудження східчастого фонтана виявилося, що з різних отворів вода била струменями різної висоти . Поясніть, що могло бути причиною цього?

Номер слайду 50

Урок 32 Мозковий штурм. - Які посудини називають сполученими? - Наведіть приклади сполучених посудин у побуті. - Як розміщуються вільні поверхні нерухомої однорідної рідини у сполучених посудинах? - Чи зміниться розміщення рідини, якщо сполучені посудини матимуть різну форму і різний об'єм?

Номер слайду 51

Водяним рівнем користуються будівельники для… За законом сполучених посудин будують… Цей прилад складається з … За законом сполучених посудин будують … У кожному будинку в квартирах на трубах встановлюють … Коли відкривають кран, вода починає виливатися, бо ….

Номер слайду 52

Тести Якщо рідина перебуває в спокої в сполучених посудинах то: А) тиск на будь- якому рівні однаковий Б) тиск на будь – яких рівнях різний В) на верхніх рівнях більший ніж на нижніх В сполучених посудинах : А) рідина вільно перетікає з однієї посудини в іншу Б) рідина не перетікає з однієї посудини в іншу Закон сполучених посудин використовується в : А) водяному рівні Б) вагах В) водопроводі

Номер слайду 53

3. 2. 4. 5 6 Завдання. Які з малюнків мають відношення до теми : сполучені посудини 1.

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

1.У який кавник можна налити більше води?

Номер слайду 59

У дві однакові за розмірами посудини налито вщерть води і гасу. На дно якої посудини буде створюватися більший тиск?

Номер слайду 60

За допомогою кулі Паскаля стискають воду. Що станеться при цьому з водою. Чи зміниться що – небудь у явищі, коли замість води налити гасу або машинного масла?

Номер слайду 61

Практичне завдання: Подумайте, якими побутовими предметами , які є сполученими посудинами ви користуєтеся в побуті.. Схематично намалюйте їх у зошиті.

Номер слайду 62

Урок 33 Мозковий штурм. - Які посудини називають сполученими? - Наведіть приклади сполучених посудин у побуті. - Як розміщуються вільні поверхні нерухомої однорідної рідини у сполучених посудинах? - Чи зміниться розміщення рідини, якщо сполучені посудини матимуть різну форму і різний об'єм?

Номер слайду 63

Вправа 1.Зробіть діючу модель сполучених посудин. Для цього візьміть дві скляні трубки, довжиною 30 см кожна, і з'єднайте їх гумовою трубкою. Налийте в них воду і перевірте закон сполучених посудин. 2.Зробіть діючу модель фонтана з лійки, гумової трубки і невеликої скляної трубки зі звуженим кінцем. Наливайте в лійку воду і спостерігайте висоту та форму струменя фонтана при різних положеннях трубки і лійки.

Номер слайду 64

ІІ відділення Шлюзи на гідроелектростанціях дають … Водяним рівнем користуються будівельники … Цей прилад складається з…

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Номер слайду 68

Номер слайду 69

Мозковий штурм: Яку силу називають виштовхувальною силою рідин, або Архімедовою? Від чого залежить виштовхувальна сила рідини? Як можна визначити архімедову силу?

Номер слайду 70

Урок 35 Інтелектуальна розминка. 1. Які посудини називають сполученими? 2. Наведіть приклади сполучених посудин у побуті. 3. Як розміщуються вільні поверхні нерухомої однорідної рідини у сполучених посудинах? 4. Чи зміниться розміщення рідини, якщо сполучені посудини матимуть різну форму і різний об'єм? 5. Яку силу називають архімедовою, або виштовхувальною силою рідини? 6. Від чого залежить виштовхувальна сила рідини? 7. Як можна визначити архімедову силу (виштовхувальну силу рідини)?

Номер слайду 71

Номер слайду 72

Номер слайду 73

Номер слайду 74

Користуючись малюнком визначте: вагу тіла в повітрі; вагу тіла у воді; виштовхувальну силу.

Номер слайду 75

Виконуємо вправи Набираючи з колодязя воду, відро легко піднімати вгору доти, поки воно у воді, і значно важче при витягуванні його з води. Як пояснити це явище? Для виконання підводних робіт водолази взувають череви­ки з свинцевими підошвами, а іноді ще на груди і спину чіпляють важкі свинцеві пластинки. Для чого вони це роблять? Де судно з однаковим вантажем буде більше занурюватися у воду: в морі чи на річці? Чому? Користуючись малюнком 165, визначте: вагу тіла в повітрі; вагу тіла у воді; виштовхувальну силу.

Номер слайду 76

Візьміть гумовий м'яч, тенісний м'яч, корок з коркового дерева, сталеву кульку, скляний кубик. Покладіть їх у посудину з водою. Що ви будете спостерігати? Для чого призначений плавальний міхур у риб? Почистіть картоплину. її частинку покладіть у воду. На­сипте у воду сіль, розмішуючи її до тих пір, поки картопля не спливе. Як пояснити це явище?

ppt
Додав(-ла)
Зелена Тетяна
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Фізика 7 клас (Бойко М.П., Венгер Є.Ф., Мельничук О.В.)
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку