Презентації з фізики : 7 клас . Розділ Вступ

Про матеріал
В розробці містяться презентації з фізики для 7 класу з розділу: Вступ. Презентації допоможуть вчителеві проводити робочі уроки більш цікавими, змістовними.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Урок 1

Номер слайду 3

Мета наук про природу - відкрити, вивчити її закони і використати їх для потреб людини. Однією з наук про природу є фізика. Слово фізика походить від грецького слова фюзіс, що в перекладі означає «природа». Фізика - наука про природу, про її найзагальніші закони.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Чи потрібно людям знання з фізики? На мою думку знання з фізики потрібні тому що, ……..

Номер слайду 8

Урок 2 1.Що таке природа? 2. Наведіть приклади змін і руху в природі. 3. Що вивчає фізика? 4. Кому потрібні знання з фізики? 5. Чому знання з фізики полегшують працю людини? 6. Назвіть фізичні прилади, якими користуються люди в домашніх умовах.

Номер слайду 9

Тема: Фізичні терміни Терміни: явище, процес, тіло, речовина, матерія, реальність.

Номер слайду 10

Будь-які зміни, що відбуваються в природі, називаються явищами.

Номер слайду 11

Види явищ: механічні теплові електричні магнітні світлові Будь-які зміни, що відбуваються в природі, називаються явищами.

Номер слайду 12

Механічні явища Теплові явища Світлові явища Електромагнітні явища Механічні явища

Номер слайду 13

Замерзання води - це процес переходу води з рідкого стану в твердий стан (лід). Танення льоду - це процес переходу води з твердого стану в рідкий стан (рідина). Фізичний процес - це послідовна зміна станів явища природи.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У фізиці будь-який предмет називають фізичним тілом. Будь-яке тіло має певну форму і певний об'єм. Тіла складаються з речовин. Те, з чого складається фізичне тіло, називають речовиною.

Номер слайду 16

Речовини Фізичні тіла Практичне завдання: Випишіть окремо назви фізичних тіл і назви речовин, заповнивши таблицю: олівець, книжка, велосипед, папір, трактор, пара, вода, скло, мотоцикл, залізо, автомобіль, холодильник, алюміній, пластмаса, глина.

Номер слайду 17

Мозковий штурм. 1. Наведіть приклади фізичних явищ. 2. Що у фізиці розуміють під словосполученням фізичне тіло? 3. Що таке речовина? 4. Наведіть приклади фізичних тіл і речовин.

Номер слайду 18

Урок 3 Інтелектуальна розминка. Що таке природа? Наведіть приклади змін і руху в природі. Що вивчає фізика? Кому потрібні знання з фізики? Чому знання з фізики полегшують працю людини? Назвіть фізичні прилади, якими користуються люди в домашніх умовах. Наведіть приклади фізичних явищ. Що у фізиці розуміють під словосполученням фізичне тіло? Що таке речовина? Наведіть приклади фізичних тіл і речовин.

Номер слайду 19

Скласти асоціативний кущ: Фізичні терміни

Номер слайду 20

І відділення Яку спільну назву можна дати : падінню дощу, нагріванню повітря у класі, світінню лампи? А) речовини Б) фізичні явища В) фізичні тіла 2. З перелічених нижче прикладів виберіть слова, які означають фізичні явища А) кипіння води Б) електрична лампа В) падіння каменя Г) сонячний зайчик Д) крига Е) нагрівання води 3.Які з наведених слів означають речовину: Зошит Алюміній Ручка Склянка Окуляри Ніж

Номер слайду 21

Доповніть речення: 1. Сталева кулька є ……… ( фізичним тілом, фізичним явищем) 2. У фізиці будь – який предмет називають… ( фізичним явищем, фізичним тілом, матерією) 3. Те, з чого складається фізичне тіло називається …….. ( матерією, речовиною)

Номер слайду 22

1. Які з перелічених слів означають фізичне явище? а) кипіння б) довжина в) алюміній 2. Вода – це речовина? а) так б) ні в) іноді 3. Усе, що існує у Всесвіті, називається: а) речовиною б) матерією в) природою 4. Які з перелічених слів означають фізичне тіло? а) мідь б) дощ в) Місяць

Номер слайду 23

Вправа Вкажіть в якому випадку дослідження проводилися за допомогою спостереження: З метою виявлення пари над кип’ячою водою над посудиною помістили холодну металеву кришку, на якій з’явилися краплини води. Літнього ранку на траві виявлено краплини води – роси.

Номер слайду 24

Досліди відрізняються від спостережень тим, що їх проводять із певною метою, за продуманим планом; під час досліду виконують спеціальні вимірювання. Спостереження і досліди - джерела фізичних знань.

Номер слайду 25

Мозковий штурм : Як ми здобуваємо знання про явища природи? Чим відрізняються досліди від спостережень? На уроках з яких предметів ви вели спостереження? Наведіть приклади спостережень? Наведіть приклади дослідів?

Номер слайду 26

Урок 4 Мозковий штурм Яка речовина має різні назви залежно від того, в якому стані вона перебуває? Як ми здобуваємо знання про явища природи? Чим відрізняються досліди від спостережень?

Номер слайду 27

Скласти речення з поданих слів. фізичних, та, джерела, спостереження, знань, експеримент.

Номер слайду 28

Явище Речовина Фізичне тіло свинець, грім, рейки, веселка, алюміній, світанок, вітер, Місяць, спирт, ножиці, ртуть, снігопад, стіл, мідь, вертоліт, нафта, кипіння, завірюха, телефон, постріл, повінь, окуляри, праска, вода. Кожен учень записує слово до відповідної колонки у своєму зошиті

Номер слайду 29

Об'єм і температура - приклади фізичних величин. Виміряти фізичну величину означає порівняти її з однорідною величиною, яку взято за одиницю цієї величини. Прилади за допомогою яких можна виміряти фізичну величину називають вимірювальними. Вимірювання – це експеримент , у результаті якого визначають значення фізичної величини за допомогою спеціального приладу вимірювання. У вимірювальному приладі значення величини визначаються за його показником, який змінюється внаслідок дії об'єкта, властивість якого вимірюють.

Номер слайду 30

Довжину тіла, ми порівнюємо з спеціальним еталона, що називається метром. Інтервал часу порівнюємо з еталоном, що називається секундою. Масу тіла - з еталоном маси - кілограмом.

Номер слайду 31

Мозковий штурм: Наведіть приклади фізичних величин. Що означає виміряти фізичну величину? Як називають основну одиницю довжини? часу? Наведіть приклади вимірювальних приладів. Як ми здобуваємо знання про явища природи? Чим відрізняються досліди від спостережень?

Номер слайду 32

Завдання 1 Виберіть правильне тлумачення . 1. Вимірюючи масу тіла, її порівнюють з масою еталона маси – кілограмом 2. Мензурка призначена для вимірювання об’єму тіл. 3. Для вимірювання довжини тіл використовують секундомір.

Номер слайду 33

ІІ відділення Завдання 1. Напишіть потрібні слова: Метр – м ……… - кг ……….- с

Номер слайду 34

Завдання 2. Виміряйте довжину, ширину та висоту свого підручника . Запишіть результати в зошит: Довжина – Ширина – Висота-

Номер слайду 35

ppt
Додав(-ла)
Зелена Тетяна
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Фізика 7 клас (Бойко М.П., Венгер Є.Ф., Мельничук О.В.)
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку