Презентація - дослідження:Виробництво чорних металів у країнах Європи

Про матеріал
Презентація "Виробництво чорних металів у країнах Європи" доповнює дослідження структура і просторова організація галузі.На прикладі зарубіжної Європи добре простежується суто географічний аспект характеристики, як формування та розміщення металургійних районів і центрів, подальшої перспективи розвитку цієї галузі,її проблеми...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виробництво чорних металів у країнах Європи Структура і просторова організація галузі. Дослідження №3

Номер слайду 2

Вступ. Зарубіжна Європа – це регіон, де в епоху промислових переворотів зародилася чорна металургія як одна з найважливіших базових галузей промисловості. Приклад зарубіжної Європи наочно показує весь суперечливий шлях її розвитку, в тому числі уповільнення темпів зростання в останні три десятиліття, що супроводжується перебудовою її галузевої і територіальної структури. У середині 1980-х рр. зарубіжна Азія відтіснила цей регіон на друге місце за загальним розмірам виплавки чорних металів. Проте вони залишаються ще досить значними (215 млн. т. сталі в 2005 році). І головне, на прикладі зарубіжної Європи добре простежується такий суто географічний аспект характеристики, як формування та розміщення металургійних районів і центрів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Роль металургії Металургійні райони – один з різновидів галузевих промислових районів – за часом утворення вони відносяться до найстаріших. Їх районоутворююче значення зазвичай дуже велике. У більшості економічно розвинених країн – США, Японії, Росії, державах зарубіжної Європи – саме металургійні райони визначають основні риси географії чорної металургії. Але поряд з цим своє значення зберігають і навіть підсилюють окремі центри чорної металургії, розміри яких, як і розміри районів, можуть бути дуже різними.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Орієнтація Розглянемо спочатку райони і центри Західної Європи. Всього в межах цього субрегіону фахівці виділяють близько 20 металургійних районів і приблизно така ж кількість окремих центрів. За характером орієнтації вони поділяються на райони: які тяжіють до вугільних басейнів; залізорудних басейнів; вантажопотоків коксівного кам’яного вугілля і залізної руди; до джерел дешевої електроенергії.

Номер слайду 8

На базі вугільних басейнв На базі вугільних басейнів в Західній Європі виникли 12 металургійних районів, які виробляють приблизно половину всіх чорних металів. Найбільший з них – Рурський (або Рейнсько-Вестфальський) у ФРН, де серед окремих центрів цієї галузі виділяється Дуйсбург, розташований в місці впадання Рура в Рейн. Таку ж орієнтацію мають металургійні райони: Великобританії – Мідленд, Південний Уельс, Північно-Східний; Франції – Північно-Французька; Бельгії – Льєж – Шарлеруа, деякі інші.

Номер слайду 9

Порт-Толботський металургійний завод (комбінат) (англ. Port Talbot Steelworks, валл. Gwaith Dur Port Talbot) — металургійний завод (комбінат) в Уельсі, у місті Порт-Толбот, найбільший виробник сталі у Великій Британії (2014)

Номер слайду 10

Фольклінгенський металургійний комбінат, також Фольклінгенський металургійний завод  — металургійний комбінат у німецькому місті Фольклінген. Заснований 1873 року. До закриття у 1986 році був найбільшим металургійним комбінатом Західної Європи. Окрім власне металургійного виробництва на заводі були аглофабрика і коксохімзавод. 1986 року завод було занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 11

Австрійська компанія Voestalpine повідомила, що побудує на місці свого підприємства Kapfenberg в Австрії фактично новий завод. На заводі будуть отримувати металеві порошки для 3Д-друку. Підприємство буде відрізнятися високим ступенем автоматизації та матиме мінімальний вплив на навколишнє середовище. При цьому Voestalpine заявляє, що забезпечуватися електроенергією воно буде з поновлюваних джерел. Введення в дію нового підприємства заплановане на 2021 рік.

Номер слайду 12

Як правило, для них характерні металургійні комбінати повного циклу. Інша характерна риса таких районів – поступове формування на основі вугільної та металургійної промисловості територіально-промислових комплексів з розвиненою: електроенергетикою; важким машинобудуванням; хімічною промисловістю та іншими галузями, що відносяться до «верхніх поверхів» індустрії.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

На базі залізорудних басейнів Металургійних районів і центрів, які сформувалися на базі залізорудних басейнів, в Західній Європі значно менше. Головний з них – Лотарингія у Франції, яка ще в 60-х рр. XX ст. давала більше 2/3 всієї виплавки чавуну і сталі країни; проте потім більшість заводів тут були закриті, і частка району різко зменшилася. До цього типу належить також металургійний район у Верхній Австрії з центром в Лінці і металургійний центр в Більбао (Країна Басків в Іспанії).

Номер слайду 15

Флоранзький металургійний завод - «АрселорМіттал Еанж-Флоранж»— металургійний завод на північному сході Франції, у Лотарингії. Цехи заводу розташовані у кількох суміжних містах — Еанж, Флоранж, Сереманж-Ерзанж та Ромба. Заснований 1907 року. Зупинений 2011 року, після чого не був демонтований, а законсервований щонайменше до 2017 року відповідно до зобов'язань компанії «АрселорМіттал» перед урядом.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Сталеплавильний комплекс “Інтерпайп Сталь", входить в групу підприємств “Інтерпайп",які спеціалізуються на виробництві труб і коліс для залізничного транспорту. Комплекс був запущений в 2012 р., розташований в Дніпропетровську і став першим за 40 років металургійним заводом, побудованим з нуля в Україне. “Інтерпайп Сталь" дозволила замінити енергозатратне, морально застаріле та екологічно “брудне" мартенівське виробництво на прогресивний електроплавильный спосіб випуску сталі та забезпечити трубне виробництво власними стальними заготовками. 

Номер слайду 18

Орієнтація на вантажопотоки вугілля і руди проявилася в Західній Європі ще до Другої світової війни, але тоді вона обмежувалася в основному внутрішньоєвропейськими перевезеннями. Так, кам’яне вугілля експортувався з Рурського басейну, з басейнів Великобританії. Вже тоді найбільшим постачальником залізної руди став район Північної Швеції зі скупченнями залізної руди в надрах гір Кірунаваре і Елліваре. Біля підніжжя гори Кірунаваре виникло гірницьке місто Кіруна (де взимку в умовах полярної ночі доводиться працювати при електричному освітленні), а вивезення руди на заводи Німеччини, Великобританії, Бельгії стало здійснюватися через незамерзаючий норвезький порт Нарвік. Руда, яка добувається в Елліваре, експортувалася через шведський порт Лулео по Балтійському морю. До теперішнього часу експорт вугілля з названих вище країн значно скоротився, а експорт шведської руди повністю зберіг своє значення. Проте вже не він є визначальним.

Номер слайду 19

У 50-60-х рр. XX ст. була здійснена переорієнтація значної частини західноєвропейської чорної металургії на більш дешеву і високоякісну руду, яка надходить з Австралії, Канаді та країн, що розвиваються. У зв’язку з цим відбувся відчутний зсув виробництва чорних металів в морські порти. Нові великі і дуже великі металургійні комбінати були побудовані в: Таранто,Неаполі,Генуї (Італія); Фоссюр-Мер (район Марселя), Дюнкерку (Франція); Еймейдені (Нідерланди); Бремені (Німеччина); в деяких інших портових центрах.

Номер слайду 20

Металургійний комбінат у Таранто

Номер слайду 21

Переорієнтація Одночасно стала відбуватися переорієнтація на заморську залізну руду і ті металургійні райони, які виникли далеко від моря. Так, у Великобританії основні виробничі потужності перемістилися в прибережні райони, тоді як з районів і центрів, розташованих в центрі країни, своє значення зберіг, мабуть, лише Шеффілд; видобуток вітчизняної низькосортної руди був припинений. Заморська залізна руда стала надходити в Рурський; Північно-Французький; Північно-Італійський й інші райони.

Номер слайду 22

Нині приморські райони і центри якщо і поступаються за розмірами загальної виплавки «гірничо-металургійним» районам, то не так вже сильно. До джерел дешевої електроенергії у Західній Європі тяжіють порівняно нечисленні центри електрометалургії, які розташовані в: приальпійських районах Франції; в Норвегії; Швеції. Останнім часом, як уже зазначалося, посилилася орієнтація на споживача, що пов’язано, в першу чергу, з будівництвом міні-заводів і «підтягуванням» чорної металургії до основних машинобудівних баз. У найближчому майбутньому важко очікувати появи в Західній Європі нових районів чорної металургії, хоча просторові зрушення в межах існуючих районів, мабуть, будуть відбуватися.

Номер слайду 23

Центрально-Східна Європа У Центрально-Східній Європі розвиток чорної металургії протягом останніх десятиліть відбувався більш стійкими темпами, і зниження виробництва настало тільки в кінці 1980-х рр. Проте виплавка сталі тут у 1990-і роки. знизилася з 40 до 30 млн. т. Для цього субрегіону характерні, загалом, ті ж типи орієнтації в розміщенні чорної металургії, хоча і в дещо іншому поєднанні. Найбільші райони чорної металургії в Центрально-Східній Європі також виникли з орієнтацією на кам’яновугільні басейни. У 50-70-х рр.. XX ст. поряд з реконструкцією старих, тут були споруджені нові металургійні комбінати. У зв’язку з цим довелося різко збільшити імпорт залізної руди з СРСР; для постачання комбінату «Катовіце» у Верхній Сілезії залізною рудою з басейну КМА була побудована від радянсько-польського кордону спеціальна “рудовізна” залізниця широкої колії довжиною 400 км.

Номер слайду 24

З орієнтацією на залізну руду ще в довоєнний час виникли заводи і комбінати чорної металургії в: Прикарпатському районі Угорщини (Мішкольц і Озд); в Західному районі Румунії (Решица і Хунедоара); в боснійському районі Югославії (Зеніца). Вже після війни до них додалися великі металургійні комбінати в Польщі (Ченстохова) і в Болгарії (Креміковці). Однак у міру зростання виробництва місцеві залізорудні ресурси стали все менше задовольняти потреби цих підприємств, і вони змушені були все більше і більше переходити на імпортну (насамперед з СРСР) залізну руду. Після того як в останні роки видобуток залізної руди в Польщі та Угорщині взагалі був припинений, як економічно неефективний, орієнтація підприємств на імпортну руду ще більше зросла.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Але більшість найбільш великих комбінатів в Центрально-Східній Європі було споруджено в 50-70-х рр.. XX століття з орієнтацією на вантажопотоки і кам’яне вугілля, залізну руду. Саме цим пояснюється вибір місця для їх будівництва: або на магістральних залізницях з Донбасу, Кривого Рогу та КМА (Краків у Польщі, Кошиц, Галац в Румунії); або на Дунайському водному шляху (Галац і Келераші в Румунії, Смедерево, Дунауйварош в Угорщині). Нова політична обстановка, яка склалася в Центрально-Східній Європі наприкінці 1980-х – початку 1990-х рр.., економічна криза, загострення екологічних проблем, так само як і нові умови зовнішньої торгівлі з країнами СНД, природно, позначаються на такій капіталомісткій галузі, як чорна металургія. У зв’язку з цим навряд чи можна чекати виникнення тут нових центрів і тим більше районів даної галузі.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Висновки: перспективи галузі Швидше за все буде відбуватися: модернізація вже існуючих підприємств; зменшення потужностей деяких найбільших комбінатів (цей процес вже почався); поступова переорієнтація їх на залізорудну сировину із заморських країн; спорудження міні-заводів за новітньою технологією. В цілому не буде помилковим твердження про те, що чорна металургія в зарубіжній Європі як одна з найбільш типових старих галузей давно вже знаходиться в стані застою, навіть кризи. У своїй більшості її заводи і комбінати працюють не на повну потужність. Проте районоутворююче значення цієї галузі як і раніше залишається ще досить великим.

Номер слайду 29

Джерела інформації http://moyaosvita.com.ua/geografija/rajoni-i-centri-chorno%D1%97-metalurgi%D1%97-v-zarubizhnij-yevropi/ http://storinka.click/215-chorna-metalurgya-svtu.html about:blank: https://mozok.click/index.php https://gdz4you.com/prezentaciyi/geografiya/chorna-metalurgiya-15802/ https://geografiamozil2.jimdo.com/% https://uk.wikipedia.org/wiki/_produttiva_di_Taranto_-_Italy_-_25_Dec._2007.jpg https://uk.wikipedia.org/wiki/

ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
27 січня 2019
Переглядів
55083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку