Презентація - Славетні БИТВИ Богдана Хмельницького

Про матеріал
Охарактеризовано славетні битви Богдана Хмельницького , підкреслено , в чому полягали основні інновації гетьмана у військовому мистецтві 17 ст. Наголошено, що саме мобілізація всіх можливих ресурсів та створення козацької розвідки й контррозвідки відіграли фундаментальну роль у перемогах козацької армії.Наведено оцінку діяльності гетьмана з боку європейської спільноти(праці П.Меріме).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СЛАВЕТНІ БИТВИ ГЕТЬМАНА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Номер слайду 2

БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ – КЕРІВНИК ПОВСТАННЯОтже, Богдан Хмельницький став керівником повстання проти панування польської шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої.

Номер слайду 3

БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ – ОРГАНІЗАТОР КОЗАЦЬКОГО ВІЙСЬКАБ. Хмельницький був видатним організатором, блискучим стратегом і тактиком, відомим серед козаків вояком. Поступово під своєю булавою він об'єднав понад 300-тисячне українське військо, яке було першорядною збройною силою в тогочасній Європі й тією основою, на якій будувалася нова українська козацька держава.

Номер слайду 4

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОБИТВА НА ЖОВТИХ ВОДАХ мала велике політичне і воєнне значення, адже стала ПЕРШОЮ великою перемогою Війська Запорозького під час повстання.  Перша перемога породила надії українського народу до виходу з-під ярма Речі Посполитої. Перехід реєстрових козаків на чолі з Філоном Джеджалієм на бік Хмельницького зробив вагомий внесок у перемогу військ повстанців. Три тисячі поляків потрапили в полон разом із очільником С. Потоцьким. Надбанням військового мистецтва Богдана Хмельницького є застосування загону, сформованого з кримської кінноти, для зупинки ворога і прикриття головних сил козацької армії. Також цікава практика розгрому ворога частинами.

Номер слайду 5

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОБИТВА ПІД КОРСУНЕМ До полону потрапили 80 великих вельмож, разом із гетьманами Потоцьким і Калиновським, 127 офіцерів, 8520 жовнірів. Козаки захопили обоз, 41 гармату, багато іншої зброї, військові припаси. Татарська кіннота переслідувала втікачів понад 30 км. З усього війська від полону й загибелі врятувалося тільки 1,5 тисячі чоловік. Внаслідок перемог під Жовтими Водами і Корсунем була знищена урядова армія Речі Посполитої на землях «українних». За 6 днів до Корсунської битви помер король Владислав ІV, патрон козаків і натхненник опору шляхті, яка заважала здійсненню його планів по війні з  Туреччиною. Держава раптом втратила монарха і контроль над Україною. Створилися умови для зростання козацького повстання.

Номер слайду 6

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОБИТВА ПІД ПИЛЯВЦЯМИДо рук Хмельницького перейшла вся артилерія — 92 гармати, — запаси пороху, зброї, коні, прапори і клейноди та кинутий напризволяще величезний обоз. Загальна вартість спорядження, трофеїв та майна, захоплених козаками під Пилявцями, перевищила гігантські по тих часах 7 мільйонів злотих. Втрати особового складу коронного війська і його безприкладна ганебна втеча з поля бою відкрили Богдану Хмельницькому шлях на захід., Було повністю звільнено Волинь і Поділля, створилися сприятливі умови для визволення всіх західноукраїнських земель.

Номер слайду 7

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГООБЛОГА ЛЬВОВАПісля Пилявецької битви головна козацька армія попрямувала до Львова і на початку жовтня вже атакувала його передмістя. Після кількох днів облоги козацько-татарські загони під командою полковника Максима Кривоноса захопили Високий Замок, стратегічно важливу фортецю поблизу Львова, після чого місто виплатило Богдану Хмельницькому 220 тисяч злотих (за іншими даними — 365 тисяч), і він рушив до Замостя.

Номер слайду 8

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГООБЛОГА ЗАМОСТЯВпродовж листопада (6-21 листопада) тривала облога Замостя. Круті бастіони Замойського замку взяти козакам не вдалося. Наявні свідчення, що місто відкупилося. В цей час у лавах козацького війська поширювались хвороби, більшість терпіла від втоми й холоду. Розпочалася епідемія дизентерії, а з осіннім бездоріжжям - і голод, посилений ворожістю місцевого польського населення. В таких умовах Хмельницький підписав перемир’я з королем Яном Казимиром і відвів своє військо на Схід, на зимівлю. До речі, під час облоги Замостя помер Максим Кривоніс. Причина смерті достеменно невідома. Найпоширенішою є версія, що він помер від чуми(((

Номер слайду 9

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОБИТВА ПІД ЗБАРАЖЕМВідступ шляхти на чолі з Я. Вишневецьким до міста Збараж під захист його укріплень змусив козаків разом з татарами почати облогу та штурми. Це відбувалось влітку 1649 року. Результати : Взяти фортецю не вдалося. Втрати обидвох сторін — приблизно по 30 000 осіб. У боях під Збаражем полягло чимало селян і козаків, загинув полковник Нестор Морозенко, були поранені полковники Іван Богун, Кіндрат Бурляй. Проте Польський хроніст Самуель Твардовський стверджував, що невдовзі майже всі поляки - учасники облоги, які вціліли, померли від наслідків голоду та хвороб, що розповсюдились у польському таборі. Ці події яскраво зображені у фільмі Є. Гофмана «Вогнем і мечем». 

Номер слайду 10

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО БИТВА ПІД ЗБОРОВИМТільки таємні перемовини польського короля з кримським ханом запобігли остаточному розгрому польського війська. В результаті цієї битви між Хмельницьким та Яном Казимиром було підписано ЗБОРІВСЬКИЙ ДОГОВІР. Зборівський мир був першим офіційним документом, що зафіксував появу козацької автономії: текст договору надрукувала німецька, англійська та французька преса. А портрет Богдана Хмельницького невдовзі з’явився в альбом-реєстрі тогочасних європейських правителів. Саме від Зборівського миру 1649 року веде відлік Козацька держава, офіційно звана Військом Запорізьким.

Номер слайду 11

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО БИТВА ПІД БАТОГОМ1—2 червня 1652 р. на лівому березі Південного Бугу неподалік гори Батіг зійшлися українсько-татарське військо (30—35 тис.) під командуванням Богдана Хмельницького і польське військо (30 тис.) Мартина Калиновського. 2 червня відбулися вирішальні бої, в яких відзначилася козацька кіннота на чолі з Іваном Богуном. Вранці розпочався артилерійський та рушничний обстріл польського табору. Після цього в атаку пішли козаки. Серед шляхти розпочалася паніка. Проте німецькі найманці, що воювали в королівській армії, запекло захищалися. Але їх опір було зламано, козаки увірвалися до польського табору. Армія Речі Посполитої була розгромлена вщент, сам Калиновський загинув. Польща втратила вбитими 8000 добірних вояків. Батозьку битву її сучасники порівнювали з перемогою карфагенського полководця Ганнібала під Каннами 216-го року до н. е. Переможна битва під Батогом викликала масове повстання козацької України проти шляхти.

Номер слайду 12

СЛАВЕТНІ БИТВИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО БИТВА ПІД ЖВАНЦЕМТим часом на Поділля йшло польське військо на чолі з королем Яном II Казимиром. Хмельницький, вміло керуючи українсько-кримським військом, змусив поляків на початку жовтня 1653 р. зупинитися і стати табором поблизу м. Жванець (нині Хмельницька область). Тут гетьман своїми полками оточив противника. В таборі короля розпочався голод. Від остаточної поразки коронне військо вкотре врятував кримський хан. Іслам Гірей III і Ян II Казимир 16 грудня 1653 р. уклали Кам’янецьку угоду. Крім того, король зобов’язувався виплатити в ханську скарбницю 100 тис. злотих. Гетьман зняв облогу Жванця, при цьому заявивши, що Кам’янецької угоди не визнає.

Номер слайду 13

ІННОВАЦІЇ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО У ВІЙСЬКОВОМУ МИСТЕЦТВІ За думкою історика Гаврилюка І. В. першим великим досягненням Богдана Хмельницького було укладення союзу з татарами (альянс «козацького самопалу з татарською шаблею»), що призвів до так званої «драми польської кавалерії», традиційні переваги якої вдалось нейтралізувати. Очевидно, що ніхто з попередніх козацьких очільників не мислив у такому стратегічному масштабі.

Номер слайду 14

ІННОВАЦІЇ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО У ВІЙСЬКОВОМУ МИСТЕЦТВІ Повстання Хмельницького дало початок кар’єрі багатьох талановитих козацьких полковників і дипломатів, які також відіграли важливу роль у перших перемогах упродовж 1648–1651 рр. (серед них можна згадати Івана Виговського, Максима Кривоноса, Івана Богуна та інших). Ніколи до того козацьке військо не мало водночас так багато командирів, здатних вести успішну війну проти такого непростого супротивника, як коронна армія.

Номер слайду 15

ІННОВАЦІЇ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО У ВІЙСЬКОВОМУ МИСТЕЦТВІ Ще одним важливим аспектом повстання Хмельницького була мобілізація на війну з «ляхами» всіх можливих ресурсів, насамперед людських. Хмельницький добре розумів, що для досягнення успіху необхідна участь у повстанні всіх русинів: і селян, і міщан. Тому з першого дня виходу «на волость» гетьман розсилав універсали, в яких закликав людей до бунту. Партизанські загони (не самовільні, а керовані гетьманом або його полковниками) виявилися одним із основних чинників успіху союзної армії в перші роки повстання.

Номер слайду 16

ІННОВАЦІЇ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО У ВІЙСЬКОВОМУ МИСТЕЦТВІ Повстання Хмельницького, внаслідок участі в ньому кількох сусідніх держав Речі Посполитої та великої кількості ворожих військ, швидко поширилося на величезному просторі між сучасними Білоруссю та Молдовою, тому фронт іноді становив близько тисячі кілометрів. Якщо в попередні роки поляки блокували табір противника в якомусь одному місці, натомість влітку 1649 і 1651 рр. польсько-литовські і козацько-татарські війська воювали між собою одночасно і в Україні, і в Білорусі. І всім цим фронтом Хмельницькому вдавалось опікуватись та керувати.

Номер слайду 17

ІННОВАЦІЇ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО У ВІЙСЬКОВОМУ МИСТЕЦТВІ Важливим елементом досліджуваної війни стало створення Богданом Хмельницьким ефективної РОЗВІДКИ, яка відіграла фундаментальну роль у козацько-татарських перемогах над коронною армією. В практиці вітчизняного воєнного мистецтва вперше застосовувалися принципи ведення так званої психологічної війни. За допомогою розвідувальної служби та контррозвідки, гетьман поширював дезінформацію, сіяв паніку, непевність у власних силах серед ворогів. Навіть видавав інструкції розвідникам через спеціальні універсали. Такі методи український гетьман успішно застосував під час вирішальних битв під Корсунем, Пилявцями, Зборовим та Берестечком.

Номер слайду 18

ІННОВАЦІЇ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО У ВІЙСЬКОВОМУ МИСТЕЦТВІ Організація величезної армії майже з нуля (її ядро становили кілька тисяч реєстровців, а починалося все лише з декількох сотень чоловік) вимагала від Хмельницького величезних зусиль. Військо потрібно було зорганізувати, озброїти (варто згадати про появу в козацькій армії великої кількості артилерії) і забезпечити продовольством тощо. Гетьман вирізнявся своєю твердістю і навіть жорстокістю, він був добрим організатором, хорошим полководцем (на мій погляд, найбільшої вправності досягнувши у маневруванні одночасно кількома окремими групами військ, як це було під Корсунем), дипломатом (цей аспект дуже важливий, тому що починаючи з 1649 р. йому вдавалося зберігати паритет і мир між Гетьманщиною та багатьма потужнішими сусідами. Джерело- - https://shron1.chtyvo.org.ua/Havryliuk_Ivan/Viiskove_mystetstvo_Bohdana_Khmelnytskoho_ta_inshykh_kozatskykh_komanduvachiv_protiahom_1648-1651_rr.pdf?PHPSESSID=o4vv0dki8o0m0qspoa58mhjt64

Номер слайду 19

ОЦІНКА ДІЯЛЬНОСТІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО Як багато він важив для Козаччини, стало зрозуміло відразу після його смерті. «Владаря землі руської», котрому поштиво вклонявся сам Олівер Кромвель, шведський король Карл Х Густав не стало 6 серпня 1657 року (за старим стилем 27 липня) о п’ятій годині ранку…

Номер слайду 20

ОЦІНКА ДІЯЛЬНОСТІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО Відомий французький письменник та історик ПРОСПЕР МЕРІМЕ писав про нього: "Обраний проводирем малого народу, оточеного могутніми сусідами, той чоловік присвятив усе своє життя боротьбі за його незалежність. Він спритно сіяв розбрат у стані ворогів, зміцнював єдність керованих ним полків, був безстрашним воїном, глибокодумним політиком, поважним у перемогах, стійким і непохитним у невдачах". Праця П. Меріме "Богдан Хмельницький" побачила світ 1863 року і набула такої популярності у Франції, що протягом року перевидавалася 4 рази! Високо оцінюючи в ній політичний і військовий талант гетьмана, Меріме поставив у заслугу «цьому великому мужу» те, що він «зумів затримати Україну вільною від іноземного ярма впродовж десяти років». Більш того, Меріме зумів настільки захопити своїх співвітчизників історією українців(він називав українців «історичним народом») , що у травні 1869 р. французький Сенат прийняв рішення про впровадження в школах Франції курсу української історії! Джерело: https://nashformat.ua/products/bogdan-hmelnytskyj-701451

Номер слайду 21

ОЦІНКА ДІЯЛЬНОСТІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО«Великий рух народній, піднятий Хмельницьким, дав новий лад усій східній Україні — Гетьманщині». МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ , 1913 р.

Номер слайду 22

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Бажаємо світла, тепла, МИРУ, розвитку та Божого благословіння ВСІМ, хто досліджує історію козацької доби – історію УКРАЇНИ !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сєрікова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0