Презентація - "Життєпис Зірки Мензатюк"

Про матеріал
Ця презентація сприяє формуванню національної свідомості учнів; розвиває мовлення, фантазію, уяву, розширюває читацький досвід дітей, вміння виділяти головну думку; виховуває любов до рідного краю, повагу до символів України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєпис Зірки Мензатюк. Підготувала: Студентка І курсу. Магістратура Початкова освітаІвашкевич О. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Писати почала, коли вчилася у другому класі. Це сталося так: одного разу вчителька задала написати вдома переказ "Ліс восени". Почавши з переказу, Зірка написала про лисячу нору, яку бачила в лісі, про білочку, що збирала ліщинові горіхи, а далі й про те, яким ліс стане взимку, коли його засипле сніг. Замість кількох рядочків переказ розтягнувся на цілих п'ять сторінок. І їй так сподобалося викладати на папері власну розповідь, що письменниця на цьому не зупинилася і написала ще й віршовану "Казку про кицю Мурку і дівчину Ганну", а в наступні дні — чимало віршиків. 

Номер слайду 4

Закінчивши школу, Зірка вступила на факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Закінчивши у 1977 р. університет з червоним дипломом, вона працювала кореспондентом газети "Радянська Україна". З 1995 р. Зірка Мензатюк — член Національної Спілки письменників України; з 1997 р. веде в дитячому журналі "Соняшник" рубрики "Храми України", "Фортеці України", "Щоб любити", "Щоденник мандрівника"; з 2004 р. — автор рубрики про святині України в освітній радіопередачі для школярів "АБЦ" Національного радіо.

Номер слайду 5

Казки письменниці почали друкувати в журналах "Барвінок", "Соняшник", "Малятко", у закордонному журналі "Веселка", який виходив у США і Словаччині. У 1990 році видавництво "Веселка" випустило її першу книжку казок "Тисяча парасольок". Невдовзі в тому ж видавництві вийшла друга книжка "Арніка" (1993) — казка про найчарівніше зілля Карпат. У видавництві "Лелека" побачила світ книжка "Мільйон мільйонів сестричок" (1999). У 2002 р. як спеціальний випуск журналу "Соняшник" вийшла друком книга про найвідоміші церкви та монастирі України, адресована дітям, "Наші церкви: історія, дива, легенди"

Номер слайду 6

Не могла письменниця не написати і казок про Київ — нашу столицю — казкове місто, про яке складали казки ще за княжих часів. Всі ми їх знаємо: казку про киянина з Подолу Кирила Кожум'яку, про чарівницю Добраду та ін. І от у 2006 р. "Видавництво Старого Лева" надрукувало книгу під назвою "Київські казки". Цього ж року у видавництві побачили світ ще два видання письменниці — "Таємниця козацької шаблі" і "Казочки-куцохвостики", яке здобуло титул "Книжка року-2006" у номінації "Дитяче свято" і 3-тю премію київського ярмарку "Книжковий світ-2006" у номінації "Краща дитяча книга". У 2007 р. у видавництві "Букрек" вийшла книга "Катрусині скарби"У своїх казках Зірка пише про вічні цінності українського народу. У 2008 р. у видавництві "Школа" побачила світ її книжка "Макове князювання"

Номер слайду 7

У своїх казках Зірка пише про вічні цінності українського народу. 

Номер слайду 8

Бувають роздуми, які вголос краще не висловлювати. Козаків перемогли. Але не покорили! Вони гинули не піддавшись, не схилившись, лишаючи по собі невмирущу славу! – Срібло-золото — то болото, — гукнув сивий січовиків. — Вибачай, королю, але нам не потрібна твоя ласка. Лицарська смерть козакові дорожча. Бувають роздуми, які вголос краще не висловлювати. Коли мама називає тебе поросям, то це, якшо поміркувати, зовсім не образливо, а навіть дотепно. Бо ким виявляється мама поросяти? Україна прокидається! Виринає після трьохсотлітнього сну, ніби втрачена Атлантида. Гей, Європо! Ми живі! Ми знову є! І будемо! - А хто такі січові стрільці? Він не відповів, натомість теж підхопив пісню: Виступали стрільці січовії у кривавий тан, Визволяти братів-українців з московських кайдан! rrrrrr

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку