Презентація "14 жовтня: свята та їх історія"

Про матеріал
Презентація "14 жовтня: свята та їх історія" розказує про свята, які відзначаються 14 жовтня та їх становлення. Розроблена до виховної робити уроку-мужності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

14 жовтня. Свята та їх історії

Номер слайду 2

День українського козацтва це свято співпадає зі святом Присвятої Богородиці, бо козаки вважали Богоматір своєю захисницею та покровителькою. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Від самого початку козаками були виключно вільні люди. На Запорізькій Січі головними принципами були свобода і рівність – усі мали рівні права та обов’язки. Козак в українській культурі – був завжди воїном, який служить своїй Батьківщині, боронить віру, гідність та звичаї всього українського народу.

Номер слайду 3

День українського козацтва відзначається в Україні відповідно до Указу Президента України від 07 серпня 1999 року № 966/99. Зазначене свято встановлено, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення. Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави — гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. Козак в уявленні українця — це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.

Номер слайду 4

Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою.

Номер слайду 5

Велике свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Маріїяке святкувалося і святкується щороку 14 жовтня. Встановлене воно на згадку про дивовижну появу Богоматері віруючим. В цей день багато віруючих відправляється до церкви на богослужіння.

Номер слайду 6

За переказами у 910 році в Константинополі столицю тримали в облозі, вороги були готові у будь-який момент увірватися в місто. Жителі візантійської столиці зібралися в храмі й молили Богородицю про порятунок від нападників. Матір Божа з’явилася перед людьми, вона почала молитися Господу, а потім вкрила людей своїм покровом, захищаючи їх від ворогів. Покров Богородиці захистив місто від противника. А свято стало символом заступництва Матері Божої за всіх людей.

Номер слайду 7

Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917-1920 роки.14 жовтня 1942 року вважається символічним днем утворення Української повстанської армії. Третя – уже в наш час – під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам'яті. Четверта хвиля цього інтересу, – напевно, сьогоднішня. Адже, з 2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем – Днем Захисника України.

Номер слайду 8

День Захисника Українинаймолодше свято яке було затверджене 14 жовтня 2019 року, цей день є офіційним вихідним. Ось уже 8-мий рік ми відзначаємо це свято.

Номер слайду 9

Сьогодні Збройні Сили України реформують системи управління та матеріально-технічного забезпечення, здійснюють переозброєння, яке перетворюює їх в модерну армію. Важливим елементом модернізації є осучаснення воєнно-ідеологічної підготовки українських військовиків, що повинна опиратися не на радянські, а на автентичні військові традиції Українського народу. Нинішній український воїн, який захищає українську державність у зоні АТО, — спадкоємець нескорених — тих, хто боронив кордони й безпеку своєї землі впродовж століть, часто в неймовірно складних умовах відсутності державності та атак значно сильніших ворогів, — дружинників княжих часів, козаків, січових стрільців, воїнів Української революції 1917-1921 років, повстанців Холодного яру та вояків УПА. Їх усіх — від давнини до сьогодення – і вшановуємо 14 жовтня, у День захисника України.

Номер слайду 10

Поштова марка «День захисника України». Дизайн: Володимир Таран. Монету введено до обігу 12 жовтня 2015 року. Вона належить до серії «Збройні Сили України».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сергеева Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
5777
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку