Презентація «16 січня – День пам'яті кіборгів»

Про матеріал

Презентація до виховної години про оборону Донецького аеропорту, яка була однією з наймасштабніших в історії України – 242 дні героїчної оборони; коли воювали не за аеропорт, а за руїни.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Щоб струни пам’яті не вкрилися снігами, за тими, хто не стали на коліна. Почуйте серцем: - Ви не плачте, мамо! Вмираю, щоб не вмерла Україна!

Номер слайду 3

Запали свічку...

Номер слайду 4

20132015

Номер слайду 5

242 дні наші воїни захищали цей маленький клаптик української землі. Оборона ДАПу тривала лише на тиждень менше, ніж героїчна оборона Севастополя від фашистських загарбників під час Другої світової війни, і значно довше за оборону Брестської фортеці.

Номер слайду 6

Оборонці Донецького аеропорту віднині й навіки стали символом незламності духу захисників України

Номер слайду 7

 Це одна з героїчних сторінок нової України, поряд з Савур-Могилою, Луганським аеропортом, рейдом наших воїнів по тилам Луганщини, звільненню Маріуполя.

Номер слайду 8

Кіборги, самі того не розуміючі, написали своєю кров'ю саму героїчну сторінку сучасної української історії. Саме оборона ДАПа зупинила просування ворожих військ в західному напрямку. 

Номер слайду 9

…Усе розпочалося близько 3-ї години ночі на 26 травня 2014 року, коли на територію аеропорту вдерлися близько 80-ти добре озброєних бойовиків так званої «ДНР», які висунули вимоги щодо виведення українських військових, що на той час охороняли внутрішній периметр ДАПу. Спроби штурму донецького аеропорту терористами відтоді були регулярними, проте українські військові успішно їх відбивали. Тоді й народилася легенда про «кіборгів». І першими українських бійців так почали називати саме бойовики за надлюдську стійкість в обороні.

Номер слайду 10

Фінальна фаза протистояння в аеропорту розпочалася 13 січня 2015 року. Після масованих артилерійських та танкових обстрілів з боку терористів завалилася диспетчерська вежа аеропорту, яка в народі стала символом його оборони. Того ж дня бойовики висунули «кіборгам» ультиматум — або залишити аеропорт, або загинути. Військові вибрали бій, і відтоді зіткнення в аеропорту вже не вщухали.

Номер слайду 11

19 січня бойовики підірвали другий поверх нового термінала, а в ніч на 22 січня, скориставшись коротким перемир’ям для вивезення вбитих та поранених, бойовики тихцем замінували будівлю й зруйнували її остаточно. Від неї залишився тільки каркас, тож обороняти було більше нічого. Тільки тоді українські військові відійшли до інших будівель аеропорту та навколишніх населених пунктів, де продовжують утримувати позиції.

Номер слайду 12

Кіборги вистояли, не вистояв бетон.

Номер слайду 13

Ця виставка — перша спроба показати один з періодів нинішньої війни в такому форматі та масштабі. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Як закінчиться гра кривава(Палко віруєш – доживеш!)Привітають – Героям слава!То і «кіборгів» слава теж… (І. Геншот)

Номер слайду 17

Любимо та пам'ятаємо героїв!

pptx
Додано
14 січня 2018
Переглядів
16827
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку