Презентація до уроку фізики в 8 класі "Випаровування і конденсація"

Про матеріал

Урок проводиться у вигляді засідання бізнес-клубу, де учні отримують уявлення про процеси випаровування, конденсація та кипіння.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Завдання -Які стани речовини вам відомі? -Які переходи з одного стану в інший ви знаєте? -Який процес називається плавленням? Кристалізацією? -Як при цьому змінюється внутрішня енергія речовини?

Номер слайду 5

рідина тверде тіло газ пароутворення плавлення кристалізація конденсація сублімація

Номер слайду 6

Випаровування і конденсація рідин

Номер слайду 7

Фірма №1 “Алмаз” – проект “Процес випаровування Фірма №2 “Діамант” – проект “Процес конденсації” Фірма №3 “Корали” – проект “Процес кипіння”

Номер слайду 8

Пароутворення випаровування кипіння

Номер слайду 9

Випаровування – це пароутворення, яке відбувається з вільної поверхні рідини

Номер слайду 10

При випаровуванні енергія затрачається – температура рідини знижується Під час конденсації енергія виділяється – температура зростає

Номер слайду 11

Конденсація – процес переходу речовини з газоподібного стану в рідкий

Номер слайду 12

№1 – дослідіть швидкість випаровування спирту і води. Зробіть висновок. №2 – дослідіть швидкість випаровування від площі поверхні рідини. Зробіть висновок. №3 – дослідіть швидкість випаровування від вітру. Зробіть висновок. №4 – дослідіть швидкість випаровування від температури рідини. Зробіть висновок.

Номер слайду 13

природа речовини ( спирт випаровується швидше за воду – різні речовини випаровуються по-різному); площа поверхні ( швидкість випаровування тим більша, чим більша площа поверхні рідини); наявність вітру ( швидкість випаровування збільшується, якщо швидше віддаляється утворена пара); температура рідини ( швидкість випаровування тим більша, чим вища температура).

Номер слайду 14

Прорекламуйте наше сьогоднішнє завдання бізнес клубу

Номер слайду 15

Випаровування Кипіння Відбувається за будь-якої температури; відбувається з вільної поверхні рідини; залежить від температури рідини, площі її поверхні, від природи речовини та наявнсоті вітру; відбувається в усьому об'ємі рідини; відбувається з утворенням бульбашок пари; відбувається за певної температури

Номер слайду 16

Випаровування Кипіння 1,2,4 3,5,6

Номер слайду 17

Чому, якщо дути на гарячий чай, він охолоне швидше? Чому, якщо перелити у блюдце гарячий чай, він охолоне швидше? Чому, коли ми виходимо з річки, відчуваємо холод? Чому вата, змочена у спирті, стає сухою через кілька хвилин, а змочена водою залишається вологою протягом години і більше? На морозі білизна замерзає, але все одно висихає. Як це можна пояснити?

Номер слайду 18

Послухайте уважно уривок з вірша та дайте відповідь на наступне запитання: про які зміни в природі говорить автор вірша, пов'язані з темою нашого уроку? Серпнева ніч. В тумані поле. В моїй руці твоя рука. І хрестять сиві видноколи Невтомні руки вітряка. Земля замислена і строга, Як бірюза блищить роса, І зірка впала, наче в Бога Скотилась по щоці сльоза.

Номер слайду 19

Що таке випаровування? Де швидше випаровується калюжа: в лісі чи на полі? Коли температура рідини знижується, коли зростає? Поглянемо на воду в колбі: Що утворюється і рідині? Що знаходиться всередині бульбашок? При якій температурі кипить вода?

Номер слайду 20

- Опрацювати матеріал за підручником; - розв'язати задачі зі збірника.

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
2115
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку