Презентація "Агрегатні стани речовини. Фізичні властивості тіл у різних агрегатних станах"

Про матеріал
Сформувати уявлення про агрегатні стани речовини, порівняти фізичні властивості тіл у різних агрегатних станах, ознайомити з кристалічними й аморфними тілами
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Калюжа, що утворилася на асфальті після літньго дощу, невдовзі висохла. Виберіть правильне твердження. А. Вода перейшла з рідкого стану в твердий. Б. Вода перетворилася на пару. В. Молекули води зникли. Г. Відстані між молекулами води зменшилися. Актуалізація знань учнів

Номер слайду 2

Б. Вода перетворилася на пару.

Номер слайду 3

Якщо взимку озеро вкриється льодом, риба в озері може загинути. Визначте, які з тверджень правильні, а які ─ не правильні. А. Це відбувається через переохолодження води, Б. Це відбувається через брак кисню. В. Повітря потрапляє у воду завдяки явищу дифузії. Г. Риба дихає киснем, що утворюється з молекул води.

Номер слайду 4

Б. Це відбувається через брак кисню. В. Повітря потрапляє у воду завдяки явищу дифузії.

Номер слайду 5

Чи правильно що: А. Поширення запаху ─ один з видів дифузії. Б. Траєкторії руху молекул ─прямі лінії. В. Молекули пахучих речовин рухаються повільно через притягання до молекул повітря. Г. Молекули пахучих речовин проходять набагато більший шлях, ніж відстань, на яку поширюється запах.

Номер слайду 6

А. Поширення запаху ─ один із прикладів явища дифузії. Г. Молекули пахучих речовин проходять набагато більший шлях, ніж відстань,на яку поширюється запах.

Номер слайду 7

У склянку з холодним і гарячим чаєм кидають по шматочку цукру. Виберіть правильне твердження. А. Цукор розчиняється швидше, якщо молекули рухаються повільніше. Б. У холодному чаї цукор розчиняється швидше. В. В обох склянках цукор розчиняється за той самий час. Г. У гарячому чаї цукор розчиняється швидше.

Номер слайду 8

Г. У гарячому чаї цукор розчиняється швидше

Номер слайду 9

В яких речовинах при однаковій температурі дифузія протікає швидше? А. Однаково у всіх. Б. У газах швидше, ніж у твердих тілах. В. У рідинах швидше, ніж у твердих тілах. Г. У рідинах швидше ніж у газах.

Номер слайду 10

Б. У газах швидше, ніж у твердих тілах. В. У рідинах швидше, ніж у твердих тілах.

Номер слайду 11

Між молекулами речовини… А. існує тільки взаємне притягання. Б. існує тільки взаємне відштовхування. В. існують проміжки. Г. існує взаємне притягання та відштовхування.

Номер слайду 12

В. існують проміжки Г. існує взаємне притягання та відштовхуання

Номер слайду 13

Тема уроку. Агрегатні стани речовини. Фізичні властивості тіл у різних агрегатних станах.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Які агрегатні стани речовини відомі вам з курсу природознавства? Як ви гадаєте, яка відома вам величина найбільш помітно впливає на агрегатний стан речовини?

Номер слайду 16

Тверде тіло

Номер слайду 17

Рідкий стан речовини

Номер слайду 18

Газоподібний стан речовини

Номер слайду 19

Рух молекул у газі

Номер слайду 20

Рух молекул у рідині Рух молекул у твердому тілі

Номер слайду 21

Яка речовина може перебувати в трьох агрегатних станах за звичайних умов?

Номер слайду 22

Вода в твердому стані

Номер слайду 23

Вода в рідкому стані

Номер слайду 24

Вода в газоподібному стані

Номер слайду 25

Лід Вода Водяна пара

Номер слайду 26

Оформити таблицю про властивості та молекулярну будову речовин за результатом порівняння Як можна змінити форму твердого тіла, рідини, газу? В яких агрегатних станах речовина зберігає свій об’єм? В яких агрегатних станах, на вашу думку, речовина зберігає свою форму?

Номер слайду 27

Властивості речовин Агрегатний стан Властивості Форма Об’єм Стиснення Твердий Рідкий Газоподібний

Номер слайду 28

Властивості речовин Агрегатний стан Властивості Форма Об’єм Стиснення Твердий Зберігає Зберігає Майже неможливе Рідкий Не зберігає Зберігає Майже неможливе Газоподібний Не зберігає Займає весь наданий об’єм Досить легко стиснути

Номер слайду 29

Молекулярна будова речовин Агрегатний стан Властивості Розташування Рух Взаємодія Твердий Відстані ≈ розміру молекул, утворюють кристалічну решітку Коливання Сильна

Номер слайду 30

продовження Рідкий Відстані ≈ розміру молекул, порядок відсутній Коливання, інколи "стрибки" Сильна Газоподібний Відстані набагато більші від розміру молекул Літають по всьому об’єму, інколи зазнають зіткнень Слабке притягання, відштовхування під час зіткнень

Номер слайду 31

Узагальнення та закріплення вивченого матеріалу 1. За якими ознаками можна відрізнити рідину від твердого тіла? 2. Недосвідчений електрик натягнув тонкий електричний провід між двома стовпами практично горизонтально. Що може статися, якщо температура різко зменшиться? 3. Чому дифузія в газах протікає в багато разів швидше, ніж у рідинах або твердих тілах?

Номер слайду 32

Домашнє завдання. Вивчити §10 Виконати вправу 10(1,2)

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Презентації
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 10. Агрегатний стан речовини. Наноматеріали
Додано
19 лютого
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку