Презентація "Агрегатний стан речовин"

Про матеріал
в презентації в логічній послідовності розміщені теми про особливості і властивості молекул рухатись ( броунівський рух ) , агрегатні стани речовин і різні можливості в таких станах рухатись молекулам , встановлені причини зміни агрегатного стану речовини. також розглянута тема дифузії і як процес відбувається в тілах з різним агрегатним станом
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АГРЕГАТНИЙ СТАН РЕЧОВИН РУХ МОЛЕКУЛ. ДИФУЗІЯПРИРОДОЗНАВСТВО 5 КЛАС

Номер слайду 2

ЗАПАМ’ЯТАЙ

Номер слайду 3

ВЛАСТИВОСТІ МОЛЕКУЛМІЖ МОЛЕКУЛАМИ ЗАВЖДИ Є ВІДСТАНІ , ЯКІ ВИЗНАЧАЮТЬ АГРЕГАТНИЙ СТАН РЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИ ЗАВЖДИ ПЕРЕБУВАЮТЬ У РУСІМОЛЕКУЛИ НЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ФІЗИЧНИХ ЯВИЩ , АЛЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ХІМІЧНИХ ЯВИЩМОЛЕКУЛИ Є НОСІЯМИ ВЛАСТИВОСТЕЙ РЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИ ОДНІЄЇ РЕЧОВИНИ ОДНАКОВІ ЗА РОЗМІРАМИ , СКЛАДОМ І ВЛАСТИВОСТЯМИРЕЧОВИНА МОЛЕКУЛА

Номер слайду 4

ВЛАСТИВОСТІ РЕЧОВИНИ МОЛЕКУЛИ РЕЧОВИНИ МАЮТЬ ОДНАКОВУ БУДОВУ. ВОНИ ОДНАКОВІ !ВЛАСТИВОСТІ МОЛЕКУЛ ДАНОЇ РЕЧОВИНИ

Номер слайду 5

МОЛЕКУЛИ ЯК ЧАСТИНКИ РЕЧОВИНИ ЗДАТНІ РУХАТИСЬ

Номер слайду 6

В 1827 році англійський ботанік Роберт Броун , спостерігаючи за пилком рослини у краплині води , помітив , що ці маленьки пилинки хаотично рухаються . вчений побачив як пилинки зіштовхуються між собою і розбігаються у різні боки Теорію Броунівського руху сформулював у 1905 р. Альберт Ейнштейн.

Номер слайду 7

МОЛЕКУЛИ РУХАЮТЬСЯ В НЕПЕРЕДБАЧУВАНИХ НАПРЯМКАХ ПІСЛЯ ЗІТКНЕННЯ

Номер слайду 8

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ РУХЛИВІСТЬ МОЛЕКУЛ ?РУХЛИВІСТЬ МОЛЕКУЛ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД : ВІДСТАНЕЙ МІЖ МОЛЕКУЛАМИ ТЕМПЕРАТУРИ ДАНОЇ РЕЧОВИНИ

Номер слайду 9

ВІДСТАНІ МІЖ МОЛЕКУЛАМИ В РІЗНИХ АГРЕГАТНИХ СТАНАХ РІЗНІНАУКА ХІМІЯ ПОЯСНЮЄ ОСОБЛИВОСТІ АГРЕГАТНИХ СТАНІВВ ЯКОМУ АГРЕГАТНОМУ СТАНІ МОЛЕКУЛИ БУДУТЬ РУХАТИСЬ ПОВІЛЬНО ? ДУЖЕ ШВИДКО ?

Номер слайду 10

ЗМІНЮЄТЬСЯ ТЕМПЕРАТУРААГРЕГАТНИЙ СТАН РЕЧОВИНИ МОЖЕ ЗМІНЮВАТИСЬ

Номер слайду 11

ЗДАТНІСТЬ МОЛЕКУЛ РУХАТИСЬ Є ПРИЧИНОЮ ПРОЦЕСУ ДИФУЗІЇ ТАК ВИГЛЯДАЄ ДИФУЗІЯ В РІДИНАХ

Номер слайду 12

ДОСЛІДЖУЄМО ЯВИЩЕ

Номер слайду 13

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Номер слайду 14

ДИФУЗІЯ В ТВЕРДИХ ТІЛАХВ твердих тілах дифузія відбувається дуже повільно, якщо взагалі відбувається. Адже у твердих тіл частинки розташовані впорядковано. Прикладом дифузії твердих тіл може бути золото і свинець. Розташовані на відстань 1 метра одна від одної, при кімнатній температурі 20 С, ці речовини будуть потроху проникати одну в одну, але це буде все йти дуже повільно, подібна дифузія стане помітною не раніше ніж через 4-5 років.

Номер слайду 15

Дифузія в рідких тілах. Зв’язки між частинками в рідині набагато слабкіше (зазвичай їх енергії вистачає максимум на утворення крапель), і взаємному проникненню частинок в молекули двох речовин ніщо не заважає. ШВИДКІСТЬ ПРОТІКАННЯ ДИФУЗІЇ В РІДИНАХ В РАЗИ ВИЩЕ, НІЖ У ТВЕРДИХ ТІЛАХяк швидко проходитиме дифузія, залежить від властивостей рідин, в більш густих розчинах вона відбувається повільніше, адже чим густіше рідина, тим сильніші у неї зв’язки між молекулами і тим важче молекулам і частинками проникати одна в одну.

Номер слайду 16

ДИФУЗІЯ В ГАЗАХДифузія в газах відбувається ще швидше, ніж у рідини, зв’язки між частинками газоподібних речовин практично відсутні, і ніяк не зчеплені частинки легко перемішуються одна з одною, проникаючи в молекули інших газів. Невеликі корективи при дифузії газів може вносити хіба лише гравітація

Номер слайду 17

ПРОВОДИМО ДОСЛІДПРОНИКНЕННЯ МОЛЕКУЛ ОДНІЄЇ РЕЧОВИНИ МІЖ МОЛЕКУЛАМИ ІНШОЇ

Номер слайду 18

ПРОВОДИМО ДОСЛІДСПОСТЕРЕЖЕННЯ ДИФУЗІЇ ВІ ТВЕРДИХ ТІЛАХ

Номер слайду 19

ПРОВОДИМО ДОСЛІДДИФУЗІЯ В РІДИНАХ

Номер слайду 20

ПРОВОДИМО ДОСЛІДСПОСТЕРЕЖЕННЯ ДИФУЗІЇ В ГАЗАХ

Номер слайду 21

В ГАРЯЧІЙ ВОДІ ДИФУЗІЯ ВІДБУВАЄТЬСЯ ШВИДШЕПРОВОДИМО ДОСЛІДЗАЛЕЖНІСТЬ ДИФУЗІЇ ВІД ТЕМПЕРАТУРИ

Номер слайду 22

ДИФУЗІЯ НАВКОЛО НАС Парфумерія / Ароматичні палички. Коли духи (аромати, ароматичні палички, спреї для кімнат, ароматичні спреї) розпорошуються в одній частині кімнати, вони поширюються по всій кімнаті завдяки дифузії. Частинки парфуму рухаються з зони, що більше концентрується, у всю кімнату, де концентрація менше. Чайні пакетики. Коли ми кладемо пакетики чаю в чашку з водою, вона автоматично змішується з цілою чашкою чаю, і це відбувається завдяки дифузії. Вміст чайного пакетика дифузується від вищої до нижчої концентрації (вода в кружці).

Номер слайду 23

 Газовані напоїЧерез кілька секунд відкриття пляшки з содою бульбашки газу піднімаються на поверхню. Це пояснюється тим, що концентрація СО2 (вуглекислого газу) в пляшці вища, ніж у зовнішньому середовищі, а отже, СО2 дифундує від своєї вищої концентрації до нижчої. Дихання. Коли ми дихаємо повітрям, вдих кисню і видих вуглекислого газу можливий лише завдяки дифузійному процесу. Тому дифузія – життєво важливий процес у диханні. ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ

Номер слайду 24

Виведення токсинів та відходів з нашого організму. Нашому організму постійно потрібно виводити токсини та відходи, що утворюються в процесі обміну речовин, і найважливішим органом для здійснення цієї діяльності є нирки; однак нирки самі по собі не можуть виконати це завдання, тут також входить в дію концепція дифузії. Секрети дифузії в кулінарії Всі ми полюбляємо їсти мариновані чи квашені огірки та помідори. Проте й у цій справі не можна обійтися без дифузії. За допомогою процесу дифузії відбувається процес копчення риби, м'яса та інших продуктів харчування.     А яким смачненьким стає борщ, коли настоїться, та й щоб приготувався чай потрібно почекати, поки в ньому відбудеться дифузія. 

Номер слайду 25

Опишіть явища дифузії на прикладах, наведених на малюнку 46, стор.41.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ЗНАЧЕННЯ ДИФУЗІЇ ЗАВДЯКИ ДИФУЗІЇ:підтримується однорідний склад атмосферного повітря поблизу поверхні нашої планети,відбувається живлення рослин,здійснюється дихання людини і тварин.ми можемо спостерігати дифузію: В саду, де квіти виділяють свій аромат завдяки дифузії (їх частинки перемішуються з частинками навколишнього повітря). Розчиняючи цукор в чаї або каві, чай або кава стає солодким завдяки дифузії. При різанні цибулі у вас почнуть сльозитися очі, відбувається це теж через дифузію, молекули цибулі змішуються з молекулами повітря і ваші очі на це реагують.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ : параграф 8 підручника і матеріал презентації

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пономаренко Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
747
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку